13308232_1141851399211072_1361067419951928216_o.png

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Η αναρτημένη σήμερα Απόφαση Δ.Σ. Δήμου Καρύστου 89-2018 σχετικά με Συζήτηση πρότασης Φορέων του για τις Ανεμογεννήτριες

Η αναρτημένη σήμερα Απόφαση Δ.Σ. Δήμου Καρύστου 89-2018 σχετικά με Συζήτηση πρότασης Φορέων του για τις Ανεμογεννήτριες

Αναδημοσιεύουμε ολόκληρη την "Απόφαση 89-2018 Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα "Συζήτηση πρότασης Φορέων του Δήμου Καρύστου σχετικά με το θέμα των Ανεμογεννητριών" όπως αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ σήμερα (ΑΔΑ 6Π7ΛΩΕΦ-ΦΕΨ), λόγω της σπουδαιότητάς της για τους κατοίκους και όχι μόνο της Νότιας Εύβοιας.

ΑΡΙΘ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ : 89/2018
ΘΕΜΑ: 19ο «Συζήτηση πρότασης Φορέων του Δήμου Καρύστου σχετικά με το θέμα των Ανεμογεννητριών».
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εισηγούμενος το 19ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, έθεσε υπόψη του Συμβουλίου το με αρ. 15292/27-12-2017 έγγραφο που απέστειλαν Φορείς του Δήμου Καρύστου το οποίο έχει ως εξής:
«Κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου , κύριοι Αντιδήμαρχοι, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Σε συνέχεια του εγγράφου με αρ. πρωτ. 12763/7-11-2017 συμφωνούμε απόλυτα με το ίδιο κείμενο το οποίο συνεσφραγίσαμε και συνυπογράψαμε απευθυνόμενοι προς το Δημοτικό Συμβούλιο (σύνολο 28 φορείς) με πρόσφατο αρ. πρωτ. 15292/27-12-2017.
Προσοχή στη συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου θα σας παρακαλέσουμε μην τυχόν το θέμα μας σας ξεφύγει και αποπροσανατολιστεί από το νόημά του για πολλούς και διάφορους λόγους.
Το θέμα είναι πολύ απλό, κατανοητό αλλά και πάρα πολύ σοβαρό.
Γνωρίζουμε όλοι για την επίλυση του ενεργειακού ζητήματος που αφορά και την Ευρώπη ολόκληρη. Την χαρτογράφηση της περιοχής μας να δεχθεί τις ΑΠΕ χωρίς να μας ρωτήσουν.
Γνωρίζουμε επίσης όλους τους κινδύνους που προέρχονται από κακή διαχείριση (ΑΠΕ) δηλαδή μη υπογειοποίηση καλωδίων υποσταθμοί που δεν φέρουν όλα τα μέτρα προστασίας, μη συνέχιση στην ανάπτυξη της περιοχής μας κλπ. Μια γενικότερη καταστροφή του περιβάλλοντος.
Ζητάμε: Ανταπόδοση (αποζημίωση) δηλαδή να μην υποχρεούται να πληρώνει κανείς δημότης για το σπίτι του ή την επιχείρησή του ούτε ένα ευρώ στη ΔΕΗ σαν ανταποδοτικό τέλος σε όλο τον Καλλικρατικό Δήμο.
Βρισκόμαστε δυστυχώς υπό κατοχή των μεγάλων συμφερόντων και πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά. Καθιστούμε επίσης υπεύθυνους την Περιφέρεια, τους μελετητές και εργολάβους για πιθανές κατολισθήσεις, εδαφικές καταστροφές, πανίδα, χλωρίδα, κλπ 
Τέλος το δίκαιο αίτημά μας να το εξετάσετε με σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα και με δυνατούς αγώνες προς τους αρμοδίους με επιτυχία για τους Δημότες και όλου του Καλλικρατικού Δήμου.
Σας προσφέρουμε αυτή τη στιγμή και έχετε στα χέρια σας συνεσφραγισμένο, συνυπογραμμένο επίσημο έγγραφο από 28 φορείς που είναι το Α και το Ω χρήσιμο ενδεικτικό εργαλείο (τύπου δημοψηφίσματος) για να μπορέσετε να κινηθείτε θετικά με μεγάλη δύναμη για την σωτηρία αυτού του τόπου που ζούμε και εσείς μας εκπροσωπείτε.
Περιμένουμε την απόφασή σας για να διαπιστώσουμε την θετικότητά σας υπέρ του θέματός μας και να ενημερωθούμε τι ενέργειες θα κάνετε. Ενημερώστε μας ημερομηνία και ώρα να είμαστε όλοι εκεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου
Με εκτίμηση, οι Φορείς».
Επίσης ο Πρόεδρος έθεσε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου το με αρ. 12763/7-11-2017 έγγραφο που απέστειλε ο κ. Βερούχης Κωνσταντίνος που έχει ως εξής:
«Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Με την ιδιότητα του επιτίμου προέδρου του Συνδέσμου Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καρύστου και του αντιπροσώπου από την ένωση συνταξιούχων ΟΑΕΕ νομού Ευβοίας στην πανελλήνια ομοσπονδία συνταξιούχων, αποφάσισα να απευθυνθώ σε εσάς με πρόταση που πιο κάτω θα αναλύσω.
Ο κόσμος της Καρύστου, όπως είναι γνωστό και σε εσάς, έχει αγανακτήσει με τις εντολές αποκοπής από τη ΔΕΗ του ηλεκτρικού ρεύματος βιαίως σε Κάρυστο, Μαρμάρι και Στύρα. Πρόκειται για τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα το οποίο κάθε μέρα που περνά θα γίνεται όλο και πιο έντονο για όλους μας. Φαντάζεστε έστω και για λίγο την Κάρυστο, το Μαρμάρι και τα Στύρα σε συσκότιση; Ο κόσμος και γενικά τα μαγαζιά δεν μπορούν να ανταποκριθούν να πληρώνουν και μοιραία θα γίνονται οι αποκοπές. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να κλείνουν οι επιχειρήσεις στο Δήμο μας και κάποιοι πονηροί να θησαυρίζουν με τα αιολικά πάρκα στην περιοχή μας σε βάρος της Καρύστου και της ευρύτερης περιφέρειας του Δήμου μας.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μετατρέψουν την περιοχή μας σε μεγάλη βιομηχανική ζώνη ανεμογεννητριών για τα προσωπικά τους συμφέροντα. Φυσάει και σε άλλες περιοχές αέρας: στην Άνδρο , την Τήνο, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη. Ας τολμήσουν. Είμαστε τουριστική περιοχή και πρέπει να παραμείνουμε τουριστική, διότι δεν υπάρχει άλλη προοπτική ανάπτυξης στην περιοχή μας. Χάθηκαν δυστυχώς όλα τα όνειρά μας. Προτείνω λοιπόν ένα δημοψήφισμα από Αλμυροπόταμο και κάτω (του Δήμου Καρύστου) με το οποίο θα ζητάμε να μην υποχρεούται να πληρώνει κανείς δημότης για το σπίτι του ή την επιχείρησή του ούτε ένα ευρώ στη ΔΕΗ σαν ανταποδοτικό τέλος για την καταστροφή που θα προκαλέσουν οι ανεμογεννήτριες καθώς και να επανελεγχθούν οι υπάρχουσες θέτοντας κάποιο όριο ως προς τον αριθμό τους. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η νότια Εύβοια να γίνει «θύμα» για τα συμφέροντα των «μεγαλοκαρχαριών» χωρίς ανταπόδοση. Πρέπει ο λαός της Καρύστου να αντιδράσει έντονα και ο Δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι των δημοτών του. Πιστεύω ότι η πρότασή μου θα γίνει αποδεκτή από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.
Με εκτίμηση στο Δημοτικό Συμβούλιο , Βερούχης Κωνσταντίνος».
Κατόπιν έλαβε τον λόγο ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καρύστου Βερούχης Κωνσταντίνος ο οποίος ανάγνωσε τα εξής:
«Σε συνέχεια των δύο υπογεγραμμένων αιτήσεων από 26 φορείς και 2 ομοσπονδίες, με αριθμούς πρωτοκόλλου του Δήμου 2763/7-11-2017 και 15292/27-12-2017 ομόφωνα αποφασίσαμε και συντάξαμε ψήφισμα που θα διαβαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 28 Μαρτίου 2018.
Το έγκλημα που γίνεται στη γη μας, τη γη που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζούμε, και που με την αδράνειας και ανοχή μέχρι σήμερα των τοπικών αυτοδιοικήσεων των προηγούμενων ετών, της σημερινής δημοτικής αρχής και με την συνέργεια πάντα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Ξεπουλιέται η γη μας έναντι πινακίου φακής χωρίς καμία αντίσταση. Σκύβουν όλοι οι παραπάνω το κεφάλι προκλητικά, εμπρός στα συμφέροντα των ΑΠΕ, παίρνοντας ψίχουλα σε σχέση με τα τεράστια κέρδη τους. Εδώ κάτι συμβαίνει! Μηδενική είναι η αντίσταση από το Δημοτικό Συμβούλιο, μόνο ίσως κάποια έγγραφα (φολκλορικά – διεκπεραιωτικά) αφού αγνοούν προκλητικά και μάλλον σκόπιμα τόσους μήνες τις δύο αιτήσεις μας. Έδωσε ο Θεός επιτέλους και το θέμα μας συζητιέται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28/3/2018, πρώτο θέμα , με τις παρεμβάσεις και πιέσεις μας, όταν η αρχική εισήγηση ήταν με αρ. σειράς 19ο (τελευταίο). Αυτό λέει πάρα πολλά. Δηλαδή στα γρήγορα και τελειώσαμε και φευγάτε από εδώ. Όχι κύριοι! Εμείς απαιτούμε:
 Συμβούλιο με απεριόριστο χρόνο και ξεκάθαρο.
 Θέλουμε να ακούσουμε τον κάθε σύμβουλο με προσοχή – συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης- και εσάς κ. Δήμαρχε που μας έχετε αγνοήσει.
 Θέλουμε να γραφτούν στα Πρακτικά οι ξεκάθαρες θέσεις του καθενός ξεχωριστά, να σας ακούσουμε και να μας δοθεί αντίγραφο των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών, για να αξιολογήσουμε την θετικότητά σας ή την αρνητικότητά σας, όσον αφορά στα επίμαχα θέματα.
 Θέλουμε να μάθουμε εάν είναι σκόπιμη ή μη , η απουσία δημοτικών Συμβούλων.
 Θέλουμε να μας πληροφορήσετε ποιες δυναμικές ενέργειες θα κάνετε από εδώ και πέρα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιολογούμε την ικανότητά σας, τις αποτυχίες ή τις επιτυχίες σας, προς τους δημότες.
Εμείς θα συνεχίζουμε να σας αντιμετωπίζουμε με ειλικρινείς αγώνες που θα γραφτούν και θα μείνουν κειμήλιο στο Δήμο μας. Η λαίλαπα της καταστροφής και κατοχής του Καλλικρατικού Δήμου Καρύστου που μέχρι σήμερα κανείς από εσάς δεν αναχαίτισε, σημαίνει το τέλος κάθε τουριστικής, αγροτοκτηνοτροφικής, βιοτεχνικής και επαγγελματικής δραστηριότητας στον τόπο μας.
Ζητούμε απαντήσεις στα εξής:
1. Γιατί δεν αξιοποιήθηκε ποτέ η απόφαση 434/2011 του Δημοτικού Συμβουλίου που ήταν ομόφωνη και έθετε όρους στην εγκατάσταση των Αιολικών Σταθμών στον τόπο μας;
2. Τώρα που αδειοδοτήθηκαν 27 αιολικού σταθμοί πάνω στο βουνό της Όχης (250 ανεμογεννήτριες) και άλλοι 20 αιολικοί σταθμοί στον υπόλοιπο Δήμο Καρύστου, τι έχετε σκοπό να κάνετε; Θα τα δεχτείτε όλα αδιαμαρτύρητα;
3. Η προοπτική να παραμείνει ο Δήμος στον τουρισμό καταστρέφεται με την μετατροπή της Νότιας Καρυστίας σε ένα τεράστιο βιομηχανικό τοπίο και την παράλληλη υποβάθμιση των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων της φύσης, μιας μέχρι πρότινος παρθένας περιοχής.
Εδώ γεννάτε το ερώτημα η Καρυστία είναι τουριστική ή βιομηχανική περιοχή; Τι έκανε για να παραμείνει στον τουριστικό χώρο ο Δήμος μας; Για όλους αυτούς τους λόγους, ζητούμε να αποφασίσετε και να υλοποιήσετε τα παρακάτω:
1. Είναι επιτακτική ανάγκη να μην επιτρέψουμε καμία εταιρεία να δραστηριοποιηθεί ή άλλη άδεια να βγει.
2. Να αναλάβει ο Δήμος Καρύστου την ικανοποίηση των αιτημάτων μας και έτσι θα αποτρέψουμε την τελευταία στιγμή την καταστροφή του τόπου μας, που ήδη παρελαύνει.
3. Όλος ο Καλλικρατικός Δήμος με τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα, δεν θα πρέπει να πληρώνει ούτε ένα ευρώ ρεύμα, τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, συνταξιούχοι.
4. Ο Δήμος να απαιτήσει περισσότερα χρήματα σαν αντισταθμιστικά οφέλη, από τις υπάρχουσες εταιρείες αιολικών σταθμών , διότι τα κέρδη τους είναι τεράστια, αφού επιδοτούνται δύο φορές: Μία στην διάρκεια της κατασκευής με το 40% του προϋπολογισμού του έργου και μία δεύτερη όταν η ΔΕΗ αγοράζει το ρεύμα που παράγουν οι εταιρείες ακριβότερα από ότι το πουλάει στους καταναλωτές.
5. Να επιστραφούν οι εκτάσεις που έχουν δικτατορικά καταπατηθεί από τις εταιρείες αιολικών σταθμών, χωρίς την συγκατάθεση των εδώ και διακοσίων ετών νομέων και κατόχων νομίμων και μεταγραμμένων τίτλων ιδιοκτησίας.
6. Ο Δήμος Καρύστου να ασκήσει πίεση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να υλοποιήσει την με αρ. 163/31-7-2017 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με την οποία ζητείται η νομοθετική ρύθμιση του ιδιοκτησιακού ζητήματος στη νότια Καρυστία και επίσης ζητά να μην γίνει καμία επένδυση μέχρι την επίλυση αυτού του ζητήματος.
7. Όσον αφορά τον Καστανόλογγο να προχωρήσετε άμεσα σε κάθε ενέργεια προκειμένου να χαρακτηριστεί μνημείο της φύσης, με όλα τα μέτρα προστασίας που συνεπάγονται, διότι και σε αυτό το θέμα έχετε αδρανήσει και σας καθιστούμε ηθικούς αυτουργούς. Είναι απαράδεκτο να αναλαμβάνει μια εταιρεία αιολικών σταθμών και συγκεκριμένα η ENEL την αναδάσωση και προστασία του Καστανόλογγου με δική της πρωτοβουλία, με τις ευλογίες της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας και χωρίς να ερωτηθούν οι πολίτες, ο Δήμος και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας.
8. Και συγκεκριμένα είναι απαίτησή μας η εταιρεία ENEL που δουλεύει αυτή την εποχή μέσα στην προστατευόμενη και τουριστική περιοχή του βουνού Όχη να σταματήσει αμέσως κάθε παρέμβαση στο ιστορικό δάσος, να σεβαστεί το φυσικό περιβάλλον και τους ιδιοκτήτες γης αλλιώς να φύγει από την Νότια Καρυστία (συνημμένη καταγγελία ΣΠΠΕΝΚ για προϊόντα εκσκαφών και εκρηκτικά).
9. Υπογειοποίηση όλων των εναέριων καλωδίων υψηλής και μέσης τάσης.
10. Καθιστούμε υπεύθυνους τις εταιρείες αιολικών σταθμών , την Περιφέρεια Στ. Ελλάδας. το Δήμο Καρύστου, τους μελετητές των εταιρειών, τους εργολάβους ντόπιους και ξένους για πιθανές κατολισθήσεις, στέρεμα πηγών καταστροφές πανίδας, χλωρίδας και γενικά του φυσικού κεφαλαίου της Νότιας Καρυστίας που έχουμε υποχρέωση να παραδώσουμε ανέπαφο στις επόμενες γενεές.
11. Να συσταθεί επιτροπή από αντιπροσώπους των φορέων που υπογράφουν αυτό το ψήφισμα και δημοτικούς συμβούλους η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση της σημερινής απόφασης».
Κατόπιν έλαβε το λόγο ο κ. Λαγώνικος Νικόλαος ο οποίος ανάγνωσε την απόφαση 434/2011 του Δημοτικού Συμβουλίου και υποστήριξε πως δεν έχει υλοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της. Ζήτησε την επικαιροποίηση της απόφασης και να οριστεί εκ νέου η επιτροπή που προβλεπόταν.
Κατόπιν έλαβε το λόγο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Σφυρίδης Ευάγγελος ο οποίος ανάγνωσε το παρακάτω ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ:
«Η μεγάλης κλίμακας καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος του όρους ΟΧΗ και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Καρύστου και οι συνέπειες που θα υπάρξουν εξαιτίας της άναρχης εγκατάστασης των νέων αιολικών σταθμών και των συνοδών έργων έχουν αρχίσει να διαφαίνονται εντονότατα.
Πλήττεται η κοινωνία, η υγεία, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η εν γένει οικονομία του τόπου μας και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας 
Απαιτούμε άμεση προσωρινή παύση όλων των εργασιών που έχουν σχέση με την υλοποίηση των εν λόγω έργων στο Δήμο Καρύστου και πολλώ δε μάλλον λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου, ούτως ώστε να επανεξεταστούν, να συναποφασιστούν, προστατευτούν και επιλυθούν τα κάτωθι:
1. Επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος της περιοχής μας, με νομοθετική ρύθμιση.
2. Συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων μετά από εκπόνηση της υδρογεωλογικής μελέτης, όλων των αδειοδοτημένων και αδειοδοτούμενων (σύνολο 77) αιολικών σταθμών του Δήμου Καρύστου, στα πλαίσια της φέρουσας ικανότητας της περιοχής και της μη περαιτέρω υποβάθμισής της.
3. Ουσιαστική ελάφρυνση των χρεώσεων στα τιμολόγια ρεύματος όλων των περιοχών του Δήμου Καρύστου, όπως άλλωστε εφαρμόζεται σε αντίστοιχα επιβαρυμένες από ενεργειακά έργα περιοχές της χώρας μας και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και κατάργηση του τέλους υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ).
4. Αύξηση στο 5% του ανταποδοτικού τέλους υπέρ Δήμου Καρύστου και δωρεάν δημοτικός φωτισμός.
5. Υπογειοποίηση όλων των υφιστάμενων και τυχόν νέων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.
6. Χαρακτηρισμός του Καστανόλογγου ως Μνημείο της Φύσης και καμία δυσμενή επέμβαση σε αυτόν.
7. Αποκατάσταση των επεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει επί του φυσικού περιβάλλοντος και προπάντων των επιχωματώσεων στα ρέματα.
8. Ειδικό αναπτυξιακό νόμο που να πριμοδοτεί με προνομιακούς όρους την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Καρύστου.
Μετά την υλοποίηση των ανωτέρω, πραγματοποίηση επιτέλους της απαιτούμενης διαβούλευσης πολιτών, φορέων, δημοτικής αρχής και ειδικών επιστημόνων για τον εκ νέου χωροταξικό σχεδιασμό των εν λόγω έργων. Το παρόν ψήφισμα να παραδοθεί από αντιπροσωπία του Δήμου και των Φορέων στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στον αναπληρωτή του και να κοινοποιηθεί: Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, στους Έλληνες Βουλευτές , στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε όλους τους Περιφερειάρχες της Ελληνικής Επικράτειας, σε όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες με τα ανωτέρω υπηρεσίες και φορείς, καθώς και στην ΕΕ για το περιβάλλον και στο Ευρωκοινοβούλιο».
Κατόπιν έλαβε το λόγο η κ. Σφυρίδη Ρόδο η οποία δήλωσε πως συντελείται ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος στο Δήμο μας και ζήτησε να υιοθετηθεί το ψήφισμα που διαβάστηκε και να επικαιροποιηθεί η με αρ. 434/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ζήτησε την αρωγή του Δήμου στην επίλυση του προβλήματος των ΑΠΕ με πολιτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έστω και ενάντια στο νόμο.
Κατόπιν έλαβε το λόγο ο κ. Νταλάκας Χαράλαμπος που τόνισε ότι μετά την κύρωση των δασικών χαρτών οι ιδιοκτήτες γης έχασαν τις περιουσίες τους και πως πρέπει να παλέψουμε για την αλλαγή του νόμου.
Κατόπιν η Δημ. Σύμβουλος κ. Βρανά Κυριακούλα δήλωσε τα εξής:
«Η εγκατάσταση των 8 αιολικών πάρκων της ENEL, των 2 υποσταθμών και των γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης επιβεβαιώνουν την ανησυχία κατοίκων και φορέων της περιοχής. Επιβεβαιώνουν επίσης, την εκτίμηση του ΚΚΕ που εδώ και 17 χρόνια (ενημερωτική ημερίδα για τα αιολικά το 2001 στην Κάρυστο) προειδοποιεί πως οι ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας θα έχουν πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στους εργαζόμενους της περιοχής.
Συγκεκριμένα:
α) Δεν θα συμβάλουν στην παροχή φθηνής ενέργειας - ηλεκτρικού ρεύματος - για τους κατοίκους. Το αντίθετο, μέσω της επέκτασης της ιδιωτικοποίησης η τιμή του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά αυξάνεται συνεχώς.
β) Δεν προστατεύουν το περιβάλλον όπως ισχυρίζονται. Αντίθετα, επειδή ακριβώς γίνονται με σκοπό το κέρδος, θα γίνουν με το μικρότερο δυνατό κόστος, που σημαίνει: πρόχειρες και ελλείπεις περιβαλλοντικές μελέτες (για παράδειγμα δε γίνεται καθόλου υδρογραφική μελέτη), μικρή και ανύπαρκτη επιτήρηση του έργου από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.
γ) Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις καταπάτησης περιουσιών κατοίκων του Καβοντόρου, περιπτώσεις όπου περνούν δρόμοι ή κατασκευάζονται πυλώνες μέσα από ιδιοκτησίες χωρίς να υπάρχουν συμβόλαια.
δ) Τέλος, μέσω ενός περίπλοκου συστήματος θυγατρικών εταιριών, εργολαβιών και υπεργολαβιών, γίνεται προσπάθεια να χτυπηθεί κάθε εργασιακό δικαίωμα, να πέσουν οι μισθοί των εργαζομένων στο έργο. Έτσι, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν πάνω από 8 ώρες, καθώς και το Σάββατο. Αυτά εξυπηρετούν οι διάφορες εργασιακές σχέσεις που υπάρχουν στο έργο ακόμη και για εργαζόμενους της ίδιας ειδικότητας (εργάτες που δουλεύουν με το μεροκάματο, μισθωτοί με σύμβαση ορισμένου χρόνου, μισθωτοί με σύμβαση αορίστου και μισθωτοί με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών).
Μάλιστα, όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η ίδια η ENEL διαφημίζει πως τα αιολικά πάρκα της στον Καβοντόρο θα παράγουν περίπου 480 εκατομμύρια kWh (κιλοβατώρες) το χρόνο! Αυτό με τις σημερινές τιμές που πωλούν το ρεύμα οι εταιρίες παραγωγής σημαίνει πως μόνο από τα 8 αιολικά στον Καβοντόρο θα έχει ετήσια έσοδα πάνω από 40.000.000 ευρώ! Σε αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε τις μεγάλες επιδοτήσεις για την εγκατάσταση και το ελάχιστο κόστος λειτουργίας και συντήρησης.
Και με την αποψινή ευκαιρία θέλουμε να επισημάνουμε άλλη μια φορά πως αυτή η κατάσταση δεν είναι τυχαία, είναι συνέπεια της λεγόμενης «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας» που προωθεί κάθε κυβέρνηση.
Με την «απελευθέρωση» οι εκάστοτε κυβερνώντες, σήμερα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παλιότερα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, εννοούν «γη και ύδωρ» για τα κέρδη των μονοπωλίων της ενέργειας.
Η «απελευθέρωση» προωθείται ιδιαίτερα μέσω της στρατηγικής της Ε.Ε. για την «πράσινη ανάπτυξη», δηλαδή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στοχεύοντας με αυτόν τον τρόπο να βρουν επενδυτική διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλίων, τα οποία βεβαίως συμπληρώνονται και με κρατικό χρήμα μέσω επιδοτήσεων ή του «πράσινου ταμείου» δηλαδή δικά μας.
Βέβαια, η «πράσινη ανάπτυξη» προωθήθηκε με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος και τις αποτροπής της κλιματικής αλλαγής, όμως οι πραγματικοί στόχοι της ΕΕ μέσω της συγκεκριμένης πολιτικής είναι:
α) Να επιταχυνθεί η «απελευθέρωση» του ενεργειακού τομέα των κρατών-μελών της ΕΕ απ’ την κρατική προστασία.
β) Να περιοριστεί η εξάρτηση της ΕΕ απ’ τα εισαγόμενα καύσιμα, ώστε να μειωθεί η σημερινή υπεροχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο σκέλος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έναντι της ΕΕ.
γ) Να προωθηθεί η σχετική ευρωενωσιακή τεχνολογία και τα αντίστοιχα «πράσινα» εμπορεύματα (όπως οι ανεμογεννήτριες) στη διεθνή αγορά.
Κάνουμε σήμερα αυτή την αναφορά για την «πράσινη ενέργεια» κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου καθώς στόχος της ΕΕ για κάθε χώρα μέλος της ως το 2020, είναι να παράγει 30% της ενέργειας της από ΑΠΕ, ενώ υπάρχουν συζητήσεις για αύξηση αυτού του στόχου στο 40%. Αν σκεφθούμε ότι σήμερα στην Ελλάδα παράγεται περίπου το 20% της ενέργειας από ΑΠΕ τότε καταλαβαίνει ο καθένας τι θα επακολουθήσει για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Σήμερα η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις για να καλύψει τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών και της βιομηχανίας σε ενέργεια. Διαθέτει έμπειρο πολυάριθμο εργατικό δυναμικό υψηλής τεχνολογικής και επιστημονικής ειδίκευσης. Διαθέτει σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές όπως ο λιγνίτης, το πετρέλαιο, το υδάτινο δυναμικό, τη γεωθερμία, τον αέρα, τον ήλιο. Αν όλα αυτά τα μέσα κοινωνικοποιηθούν, στα πλαίσια του πανεθνικού κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της παραγωγής μπορούν σήμερα να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.
Αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που δημιουργεί κίνδυνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον είναι η εκμετάλλευση όλων αυτών των δυνατοτήτων με κριτήριο το κέρδος
Η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων που γίνεται στην περιοχή του Καβοντόρο, αλλά και σε περιοχές των πρώην Δήμων Μαρμαρίου και Στύρων, δε γίνεται στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού. Το συγκριτικό πλεονέκτημα που αντικειμενικά έχει η περιοχή για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας, με σημαντικές συνέπειες και για το περιβάλλον της περιοχής.
Γι’ αυτό πιστεύουμε πως η πάλη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, των φορέων της περιοχής μας πρέπει να στρέφεται συνολικά ενάντια στην «απελευθέρωση» δηλαδή ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Βέβαια όχι υποστηρίζοντας την προηγούμενη κατάσταση - το χαράτσωμα από την κρατική ΔΕΗ - αλλά την ανάγκη για φτηνό ρεύμα. Έτσι το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα για:
- Κατάργηση του λεγόμενου «πράσινου τέλους» που πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
- Μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος.
- Κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο.
- Καμιά διακοπή ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.
- Ρυθμίσεις που να μπορούν να εξυπηρετηθούν για την αποπληρωμή των χρεών προς τη ΔΕΗ και τις άλλες εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
- Για συνθήκες εργασίας που να διασφαλίζουν την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και τήρηση του 8ωρου, πενθήμερου, σαρανταπεντάωρου με μισθούς όχι κάτω από 751 ευρώ.
Ακόμα ζητάμε σήμερα από το Δήμαρχο να ενημερώσει για το τι μέτρα θα πάρει:
- Για την προστασία του Καστανόλογγου
- Για την προστασία του Φαραγγιού του Δημοσάρη και την απρόσκοπτη πρόσβαση των επισκεπτών εκεί.
- Για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από την ENEL και τις άλλες εταιρείες».
Κατόπιν αφού επισήμανε πως οι δασικοί χάρτες έχουν ήδη κυρωθεί, δήλωσε πως ψηφίζει υπέρ της επικαιροποίησης της απόφασης του Δ.Σ. του 2011 και υπέρ του ψηφίσματος που κατατέθηκε εκφράζοντας προβληματισμό και επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του ως προς την επίτευξη αυτών που θέλουμε να πετύχουμε, την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία των κατοίκων, το φθηνό ρεύμα και την υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στο έργο.
Κατόπιν ο αρχηγός της παράταξης «Αλλιώς» κ. Παπαλυμπέρης Ισίδωρος δήλωσε τα εξής:
«Δυστυχώς, από 2004 ακόμα, τα κατά καιρούς Δημοτικά Συμβούλια, προσπαθούν να ισορροπήσουν, θεωρώντας ότι μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα συμφέροντα και όλες τις απόψεις.
Κάτι τέτοιο, φυσικά δεν είναι εφικτό και οδηγεί αναπόφευκτα στη λείψει αποφάσεων που δεν τηρούνται ποτέ και λαμβάνονται μόνο και μόνο για να ληφθούν.
Αυτό συμβαίνει για τρεις λόγους:
1. Οι εκάστοτε δημοτικές αρχές απλώς ψηφοθηρούν, θέλοντας να τα έχουν με όλους καλά 
2. Οι δραστηριοποιούμενες στην περιοχή μας εταιρείες διαχειρίζονται ένα «σκοτεινό», «κρυφό» ταμείο, μοιράζοντας χάντρες στους «ιθαγενείς» και οι δημοτικές αρχές θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό να χρηματοδοτήσουν οι εταιρείες ένα γεφύρι ή μια παιδική χαρά.
3. Οι διοίκηση του Δήμου μας θεωρεί μοχλό ανάπτυξης την εγκατάσταση αιολικών σταθμών, παρά τον τρόπο που αυτή γίνεται. Ξεχνούν ότι πρόκειται για επενδύσεις χρηματοδοτούμενες τελικά από τους ίδιους τους κατοίκους, ότι ο τρόπος εγκατάστασης τους βάζει τεράστια εμπόδια στις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες και ότι, τελικά, η ιδιοκτησία των κατοίκων δεν γίνεται σεβαστή.
Φίλοι μου, οι επιτυχημένες δημοτικές αρχές δεν είναι αυτές που έριξαν λίγα μέτρα άσφαλτο ή έκλεισαν τις λακκούβες. Κανείς δε θυμάται το Δήμαρχο που αναλώθηκε σε αυτά και μόνο. Επιταχυμένη Δημοτική αρχή θα είναι αυτή που θα δώσει όραμα και προοπτική στον τόπο και τους κατοίκους της. Και δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σήμερα, υποστηρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στον τόπο μας. Η θέση μου είναι πάγια και σταθερή, χρόνια τώρα. Διαφωνώ απόλυτα με τον άναρχο τρόπο με τον οποίο εγκαθίστανται οι ΑΠΕ. Έτσι όπως γίνονται αυτές οι επενδύσεις δηλώνω ευθέως ότι δεν τις θέλω». Κατόπιν δήλωσε πως ψηφίζει υπέρ της επικαιροποίησης της απόφασης Δ.Σ. του 2011 και υπέρ του ψηφίσματος που κατατέθηκε.
Κατόπιν η Δημ. Σύμβουλος κ. Τούρλα Γεωργία δήλωσε πως το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να επικυρώνει τα ψηφίσματα που φέρνουν οι φορείς και πως πρέπει να δοθεί αγώνας με την υποστήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου. Υποστήριξε επίσης ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και πως η κινητοποίηση έπρεπε να είχε γίνει πιο πριν. Υπενθύμισε στο Σώμα τους αγώνες που έχουν δοθεί από το πρώην και το νυν Δημοτικό Συμβούλιο για το ιδιοκτησιακό και συμφώνησε με το ψήφισμα που κατατέθηκε.
Κατόπιν ο Δημ. Σύμβουλος κ. Σαραβάνος Γεώργιος τόνισε τα οφέλη από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων με την ανάπτυξη του οδικού δικτύου στα βουνά και με διάφορα κοινωφελή έργα από την μεριά των εταιρειών αιολικής ενέργειας. Δήλωσε πως κάθε επένδυση έχει αντίκτυπο και πως μπορούμε να διεκδικήσουμε αντισταθμιστικά οφέλη όπως ειδικό τιμολόγιο στο ρεύμα. Επίσης δήλωσε πως μπορεί να γίνει συγκερασμός των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της περιοχής μας όπως λατομεία, ιχθυοκαλλιέργειες, αιολικά πάρκα με την προστασία του περιβάλλοντος ώστε και το περιβάλλον να προστατευτεί και η περιοχή να αναπτυχθεί. Επίσης είπε πως υπάρχει παραπληροφόρηση σχετικά με την κοπή δένδρων και πως κόπηκαν μόνο τα απολύτως απαραίτητα για την πρόσφατη διάνοιξη του οδικού δικτύου.
Κατόπιν ο Δημ. Σύμβουλος κ. Πολυχρονίου Πολυχρόνης δήλωσε πως στηρίζει το ψήφισμα που κατατέθηκε από τους Συλλόγους και τους Φορείς στα σημεία που αυτά που συμφωνούν με την ομόφωνη απόφαση 434/2011 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρύστου για τις ΑΠΕ .
Κατόπιν η Δημ. Σύμβουλος κ. Ξυπόλιτου Ευδοξία δήλωσε πως δεν μπορεί να επιβιώσουν όλοι μόνο από τον τουρισμό και πως δεν πρέπει να γίνεται άναρχη τοποθέτηση των ανεμογεννητριών αλλά μόνο κατόπιν εγκρίσεων. Κατόπιν δήλωσε πως ψηφίζει το ψήφισμα εκτός από την παράγραφο που αρχίζει με την λέξη «Απαιτούμε».
Κατόπιν ο Δημ. Σύμβουλος κ. Αλούκος Αλέξανδρος δήλωσε πως το ψήφισμα είναι οξύμωρο αφού από την μια είναι εναντίων των ανεμογεννητριών και από την άλλη ζητάει ανταποδοτικά οφέλη. Ζήτησε δε το μήνυμα να είναι ξεκάθαρο. 
Κατόπιν ο Δημ. Σύμβουλος κ. Ζαφείρης Αθανάσιος δήλωσε πως δεν δέχεται την πίεση και τον εκβιασμό που προσπαθούν να επιβάλουν οι φορείς. Είπε πως η φύση κατακρεουργείται από την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών και υποστήριξε πως υπήρξε αδράνεια κατά την ψήφιση του Χωροταξικού του Σουφλιά.
Ζήτησε : α) Προστασία του περιβάλλοντος, β) Ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας, γ) Ικανοποίηση των ιδιοκτητών γης, δ) Να μην τροφοδοτούν οι δημότες τα αιολικά πάρκα αφού τα χρήματα που δίνουν οι εταιρείες μέσω της ΔΕΗ στο δήμο και στους κατοίκους είναι λιγότερα από αυτά που πληρώνουν οι δημότες στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Κατόπιν ο Δημ. Σύμβουλος κ. Ζέμπης Ευάγγελος δήλωσε πως ψηφίζει το ψήφισμα αλλά υποστήριξε πως έχουμε ήδη αργήσει.
Κατόπιν ο Δημ. Σύμβουλος κ. Διγαλέτος Κωνσταντίνος δήλωσε πως ψηφίζει το ψήφισμα και συμφώνησε με τα αιτήματα των φορέων.
Κατόπιν έλαβε το λόγο ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μανώλης Ιωαν. Νικόλαος ο οποίος αφού επισήμανε τις ιδιομορφίες του Δήμου και τα αντικρουόμενα συμφέροντα των πολιτών υποστήριξε πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2011 καλύπτει τις ανάγκες του Δήμου και ζήτησε την επικαιροποίηση και υλοποίησή της. Επίσης όλη η παράταξη του κ. Μανώλη Ν. συντάχθηκε μαζί του.
Κατόπιν ο Δήμαρχος κ. Ραβιόλος Ελευθέριος, αφού ευχαρίστησε τους παρισταμένους για την παρουσία τους στο Δημοτικό Συμβούλιο τονίζοντας ότι η παρουσία τους αναβαθμίζει τη λειτουργία του οργάνου αφού πρωταρχικός ρόλος του δημοτικού συμβουλίου είναι να ακούγονται οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί όλων των συμπολιτών μας είτε δια μέσου των εκπροσώπων τους, δηλαδή των Δημοτικών συμβούλων, είτε με την προσωπική παρουσία των ίδιων των πολιτών, αναφέρθηκε κατόπιν, στις ενέργειες που έχουν γίνει από τη Δημοτική Αρχή για το θέμα των ανεμογεννητριών και το ιδιοκτησιακό και ανάγνωσε το έγγραφο με αρ. 3590/7-4-2017 που έχει αποστείλει προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια των αποφάσεων του Δημοτικού συμβουλίου Καρύστου σε σχέση με τις ΑΠΕ, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής και την ανάρτηση των δασικών χαρτών και ενόψει της αυξημένης δραστηριοποίησης των Εταιρειών αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας θα ήθελα να σας γνωρίσω και να σας επισημάνω τα εξής:
Ο Δήμος Καρύστου καλείται να επωμιστεί ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά φορτία της χώρας.
Τα έργα υποδομής που απαιτούνται για τη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είναι τόσο μεγάλα που τα προϊόντα εκσκαφής που προκύπτουν, είναι πολύ δύσκολο να κατανεμηθούν στις τοπικές περιοχές .
Οι γραμμές μεταφοράς του φορτίου υποβαθμίζουν αισθητικά το φυσικό τοπίο καθώς επίσης αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιών οι οποίες τα τελευταία χρόνια προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό στον Δήμο μας από τα ήδη υπάρχοντα δίκτυα.
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Νότιας Καρυστίας εκκρεμεί ακόμη προς επίλυση με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες γης να ζουν καθημερινά με την ανασφάλεια για την καταπάτηση, της γης τους και της περιουσίας τους χωρίς αποζημιώσεις από τους επενδυτές . Η εκμετάλλευση της γης εξασφάλιζε στους ιδιοκτήτες της, την αξιοπρεπή διαβίωση τους μέσα από την γεωργία και την κτηνοτροφία. Η ανάρτηση των δασικών χαρτών και η περαιτέρω διαδικασία του κτηματολογίου έχουν αυξήσει στο μέγιστο βαθμό την ανησυχία των ιδιοκτητών γης και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής δημιουργώντας έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.
Όπως γνωρίζουμε στην παρούσα χρονική περίοδο έχουν εκπονηθεί πάρα πολλές μελέτες για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας, ο μεγάλος όγκος καθώς επίσης και τα σημεία τοποθέτησής τους μας προκαλούν έντονη ανησυχία.
Ως Δήμος, αδυνατούμε, λόγω έλλειψης στελέχωσης της τεχνικής μας υπηρεσίας από εξειδικευμένους μηχανικούς να ελέγξουμε σε βάθος την ορθή χωροταξική τοποθέτηση των Ανεμογεννητριών που πρόκειται να εγκατασταθούν. Καθώς επίσης και την παρέμβαση που γίνεται από την εκάστοτε εταιρεία στο φυσικό περιβάλλον για τη δημιουργία έργων υποδομής (οδοποιίες - εκσκαφές βάσεων), που διευκολύνει την εγκατάσταση ΑΠΕ και δρα εις βάρος του περιβάλλοντος και της αισθητικής του.
Έχοντας ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Καρύστου και ως στόχο τη βελτίωση της καθημερινής μας διαβίωσης καθώς επίσης και της ανάπτυξης του τουρισμού , της εμπορικής ζωής αλλά και την ενίσχυση της γεωργίας , της κτηνοτροφίας καθώς και την δραστηριότητα των λατομείων, ώστε η περιοχή μας να εξασφαλίσει ισόρροπη ανάπτυξη, ζητούμε :
Την υποστήριξη από εξειδικευμένους μηχανικούς του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα μπορούν να συντάξουν σχέδιο και να ελέγξουν τα εξής:
1. Την ορθή χωροθέτηση των Ανεμογεννητριών που θα εγκατασταθούν στην ευρύτερη περιοχή.
2. Το ποσοστό της ισχύος που θα αναπτυχθεί στη νότια Καρυστία και αν αυτό τηρεί το όριο ασφαλείας απορρόφησης ισχύος από ΑΠΕ.
3. Την υπογειοποίηση των δικτύων μεταφοράς για την αποφυγή πυρκαγιών αλλά και για την διατήρηση της αισθητικής του φυσικού τοπίου.
4. Την τήρηση μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και των αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων καθώς επίσης και των σημείων φυσικού κάλλους και των οικισμών.
5. Την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα.
6. Την ελαχιστοποίηση των έργων υποδομής των αιολικών πάρκων και κυρίως της οδοποιίας.
7. Την στήριξη του ιδιοκτησιακού ζητήματος καθώς και τη στήριξη της μελέτης που θα καταθέσει ο Δήμος Καρύστου.
Την υποχρέωση των Εταιρειών για:
1. Ανταποδοτικά έργα προς το Δήμο Καρύστου.
2. Την εξασφάλιση θέσεων εργασίας για τους κατοίκους της περιοχής.
3. Την ενημέρωση του Δήμου από τις εταιρείες που πρόκειται να δραστηριοποιηθούν .
4. Τη σύνταξη σχεδίου και την υλοποίηση έργων υποδομής για την αποφυγή πυρκαγιών και πλημμυρών από τις επεμβάσεις που θα γίνουν.
5. Την τήρηση και την διασφάλιση των συμφωνημένων με τους ιδιοκτήτες γης που μισθώνουν τη γη τους στις εταιρείες ΑΠΕ.
6. Αντισταθμιστικά οφέλη προς τον Δήμο Καρύστου, λόγω της διέλευσης του αγωγού μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τις θαλάσσιες περιοχές του Δήμου μας προς τα νησιά και την Αττική.
Επίσης λόγω του σημαντικού αιολικού φορτίου που θα επιβαρυνθεί η ευρύτερη περιοχή ζητούμε:
1. Τη μείωση του τιμολογίου της ΔΕΗ για τους οικιακούς καταναλωτές, για όλο τον Δήμο και να αποδοθούν τα οφειλόμενα στους κατοίκους.
2. Την αύξηση των ανταποδοτικών τελών προς τον Δήμο από 1,7% σε 5%.
3. Την δωρεάν κάλυψη των πάγιων αναγκών του Δήμου Καρύστου σε ηλεκτρική ενέργεια.
4. Τη διαφοροποίηση του καταμερισμού του ποσοστού ανταποδοτικών τελών σε όλο τον Καλλικρατικό Δήμο Καρύστου, βάση εκπόνησης μελέτης.
Με γνώμονα πάντα το κοινό όφελος των δημοτών μας και με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Καρύστου, αναμένουμε για την ανταπόκριση σας και τις δικές σας ενέργειες το συντομότερο ώστε να υπάρξει λύση και δίκαιη αντιμετώπιση των αιτημάτων της περιοχής μας, η οποία λόγω των παραπάνω ζητημάτων βρίσκεται σε εγρήγορση.
Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Καρύστου
Λευτέρης Ραβιόλος»
Κατόπιν ο Δήμαρχος ανάγνωσε και το με αρ. 2733/15-3-2018 που έχει αποστείλει προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια του υπ’αριθμ 3590/7-4-17 εγγράφου του Δήμου Καρύστου, επανερχόμαστε εκ νέου με την παρούσα επιστολή διότι παρόλο που η δραστηριοποίηση των εταιρειών αιολικής ενέργειας αυξάνεται ολοένα και περισσότερο στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας , συνεχίζουμε δυστυχώς να μην έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε τα κάτωθι :
1. Την ορθή χωροθέτηση των ανεμογεννητριών που θα εγκατασταθούν στην περιοχή.
2. Το μέγεθος των παρεμβάσεων που γίνονται από την εκάστοτε εταιρία στο φυσικό περιβάλλον για τη δημιουργία έργων υποδομής (οδοποιϊες – εκσκαφές βάσεων).
3. Την απορρόφηση των ομβρίων υδάτων μετά από τις αλλαγές που θα προκύψουν από τις επεμβάσεις στον ορεινό όγκο της περιοχής μας.
4. Την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα
5. Την προστασία των περιοχών αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος καθώς επίσης και τη διατήρηση των περιοχών φυσικού κάλλους (Δημοσάρι – Καστανόλογγος, όρος ΟΧΗ)
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καρύστου θα επιβαρυνθεί ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά φορτία της Χώρας. Ό μεγάλος αριθμός των αιολικών πάρκων και η συνεχής δραστηριότητα, μας προκαλούν έντονη ανησυχία.
Έχοντας ως στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη και αναγνωρίζοντας ως κύριους πυλώνες της τοπικής μας οικονομίας όλους τους τομείς που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας όπως: τη γεωργία, τη κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, τον τουρισμό, την αλιεία και τη λατομική δραστηριότητα, σε καμία περίπτωση ως δημοτική αρχή αλλά και ως εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας δεν θα επιτρέπαμε το ενδεχόμενο υποβάθμισης καμίας από τις παραπάνω οικονομικές δραστηριότητες.
Σας γνωρίζουμε ότι η εκκρεμότητα επίλυσης του ιδιοκτησιακού ζητήματος καθώς και η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε συνδυασμό με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της ορθής χωροθέτησης απασχολούν και ανησυχούν έντονα την τοπική μας κοινωνία.
Λαμβάνοντας υπόψη αφενός ότι η ευρύτερη περιοχή μας θα επιβαρυνθεί με σημαντικό αιολικό φορτίο και αφετέρου το πάγιο αίτημά μας να προστατεύσουμε στο έπακρο τις περιοχές φυσικού κάλλους και το περιβάλλον, ζητούμε εκ νέου :
1. την εποικοδομητική συνεργασία σε συνδυασμό με λεπτομερή σχεδιασμό και προγραμματισμό ώστε να έχουμε πλήρη γνώση των επεμβάσεων που θα γίνουν στον Δήμο μας.
2. Την επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος με τη στήριξη της μελέτης που έχει καταθέσει ο Δήμος Καρύστου, ώστε να κατοχυρωθούν οι αποζημιώσεις από τους επενδυτές προς τους ιδιοκτήτες γης 
3. Την αυστηρή τήρηση μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος.
4. Την ορθή χωροθέτηση των Ανεμογεννητριών
5. Την ελαχιστοποίηση των έργων υποδομής των αιολικών πάρκων και κυρίως της οδοποιίας.
6. Την υπογειοποίηση των δικτύων μεταφοράς, υπάρχοντων και νέων, για την αποφυγή πυρκαγιών αλλά και για την διατήρηση της αισθητικής του φυσικού τοπίου.
7. Την τήρηση αυστηρών μέτρων πρόληψης πυρκαγιών, λόγω του αυξημένου κινδύνου μετά την εγκατάσταση των Αιολικών πάρκων.
8. Την μείωση στο ελάχιστο του τιμολογίου της ΔΕΗ στους οικιακούς καταναλωτές και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας.
9. Την αύξηση των ανταποδοτικών τελών προς τον Δήμο σε 5%
10. Την δωρεάν κάλυψη των πάγιων αναγκών του Δήμου σε ηλεκτρική ενέργεια.
11. Την απόδοση αντισταθμιστικών στον Δήμο Καρύστου , λόγω της διέλευσης του αγωγού μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τις θαλάσσιες περιοχές του Δήμου μας προς τα νησιά και την Αττική.
Με γνώμονα το όφελος των δημοτών μας και με στόχο την ανάπτυξη και την πρόοδο της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας αναμένουμε την ανταπόκρισή σας στα δίκαια αιτήματά μας και ελπίζουμε σε μία εποικοδομητική συνεργασία που στόχο θα έχει την ισόρροπη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας, έτσι ώστε ο Δήμος Καρύστου να αποτελέσει πρότυπο, ενεργειακής, τουριστικής και πρωτογενούς ανάπτυξης, της Χώρα μας.
Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Καρύστου
Ελευθέριος Ραβιόλος»
Κλείνοντας ο Δήμαρχος ανέφερε ότι θέλει να υπάρχει ενότητα και τόνισε ότι μέχρι εκείνο το σημείο που οι Ανεμογεννήτριες έχουν θετικά αποτελέσματα για τον τόπο μας είμαστε υπέρ της τοποθέτησης τους , από το σημείο που οι Ανεμογεννήτριες βλάπτουν τον τόπο μας είμαστε κατά. Το οριακό σημείο , όπως ανέφερε, θα πρέπει να το βρούμε όλοι μαζί, με διεκδίκηση , με αποφασιστικότητα και με ενότητα.
Κατόπιν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βόσσος Αλκιβιάδης πρότεινε την επικαιροποίηση της με αρ. 434/2011 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρύστου που καλύπτει και τα αιτήματα του Ψηφίσματος που κατατέθηκε από τους Φορείς και διαφώνησε με την παράγραφο του Ψηφίσματος που αρχίζει με το λέξη «Απαιτούμε».
Ο Πρόεδρος κάλεσε το Δημ. Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά . ……………………………………………………………………………………….. Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση του Προέδρου, τις διατάξεις του αρ. 65 του ν. 3852/10, μετά από διαλογική συζήτηση κατά την οποία οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Βρανά Κ., Παπαλυμπέρης Ι., Διγαλέτος Κ., Τούρλα Γ., Ζέμπης Ε., τάχθηκαν υπέρ της επικαιροποίησης της απόφασης 434/2011 του Δ.Σ. και υπέρ του ψηφίσματος που κατατέθηκε και οι υπόλοιποι Δημοτικού Σύμβουλοι τάχθηκαν υπέρ της επικαιροποίησης της απόφασης 434/201 του Δ.Σ. και υπέρ του ψηφίσματος που κατατέθηκε εκτός της παραγράφου που αρχίζει με την λέξη «απαιτούμε», και ο Δημ. Σύμβουλος κ. Σαραβάνος Γεώργιος δεν ψήφισε λόγω υλικού συμφέροντος σύμφωνα με το αρ. 99 του ν. 3463/2006
κ α τ ά   π λ ε ι ο ψ η φ ί α
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι
Επικαιροποιούμε την με αρ. 434/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρύστου όπως ήδη έχει επικαιροποιηθεί με την με αρ. 71/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Από το Ψήφισμα που κατατέθηκε από τους Φορείς του Δήμου Καρύστου στηρίζουμε τα παρακάτω:
Η μεγάλης κλίμακας καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος του όρους ΟΧΗ και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Καρύστου και οι συνέπειες που θα υπάρξουν εξαιτίας της άναρχης εγκατάστασης των νέων αιολικών σταθμών και των συνοδών έργων έχουν αρχίσει να διαφαίνονται εντονότατα.
Πλήττεται η κοινωνία, η υγεία, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η εν γένει οικονομία του τόπου μας και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
Ζητάμε να επιλυθούν τα κάτωθι:
1. Επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος της περιοχής μας, με νομοθετική ρύθμιση.
2. Συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων μετά από εκπόνηση της υδρογεωλογικής μελέτης, όλων των αδειοδοτημένων και αδειοδοτούμενων (σύνολο 77) αιολικών σταθμών του Δήμου Καρύστου, στα πλαίσια της φέρουσας ικανότητας της περιοχής και της μη περαιτέρω υποβάθμισής της.
3. Ουσιαστική ελάφρυνση των χρεώσεων στα τιμολόγια ρεύματος όλων των περιοχών του Δήμου Καρύστου, όπως άλλωστε εφαρμόζεται σε αντίστοιχα επιβαρυμένες από ενεργειακά έργα περιοχές της χώρας μας και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και κατάργηση του τέλους υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ).
4. Αύξηση στο 5% του ανταποδοτικού τέλους υπέρ Δήμου Καρύστου και δωρεάν δημοτικός φωτισμός.
5. Υπογειοποίηση όλων των υφιστάμενων και τυχόν νέων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.
6. Χαρακτηρισμός του Καστανόλογγου ως Μνημείο της Φύσης και καμία δυσμενή επέμβαση σε αυτόν.
7. Αποκατάσταση των επεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει επί του φυσικού περιβάλλοντος και προπάντων των επιχωματώσεων στα ρέματα.
8. Ειδικό αναπτυξιακό νόμο που να πριμοδοτεί με προνομιακούς όρους την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Καρύστου.
Μετά την υλοποίηση των ανωτέρω, πραγματοποίηση επιτέλους της απαιτούμενης διαβούλευσης πολιτών, φορέων, δημοτικής αρχής και ειδικών επιστημόνων για τον εκ νέου χωροταξικό σχεδιασμό των εν λόγω έργων.
Το παρόν ψήφισμα να παραδοθεί από αντιπροσωπία του Δήμου και των Φορέων στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στον αναπληρωτή του και να κοινοποιηθεί: Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, στους Έλληνες Βουλευτές , στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε όλους τους Περιφερειάρχες της Ελληνικής Επικράτειας, σε όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες με τα ανωτέρω υπηρεσίες και φορείς, καθώς και στην ΕΕ για το περιβάλλον και στο Ευρωκοινοβούλιο».
Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 89/2018.
……………………………………………………………………………………
Αφού συντάχθηκε και αναγνώστηκε το πρακτικό αυτό υπογράφεται ως ακολούθως.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή Δήμος Καρύστου Διαύγεια

Πυροτεχνήματα: Ας θυμόμαστε τα περσινά «θύματα της χαράς»

Πυροτεχνήματα: Ας θυμόμαστε τα περσινά «θύματα της χαράς»

3η Έκθεση Καλών Τεχνών

3η Έκθεση Καλών Τεχνών