13308232_1141851399211072_1361067419951928216_o.png

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Καλόχρονοι Γιωργίες και Γιώργηδες! Ο Άγιος Γεώργιος σε Εύβοια και Σκύρο..

Καλόχρονοι Γιωργίες και Γιώργηδες! Ο Άγιος Γεώργιος σε Εύβοια και Σκύρο..

 • Στο Καλοχώρι-Παντείχι, ο Σύλλογος των απανταχού Παντειχιανών προγραμμάτισε Πανηγυρικό "#Χοροστάσι « Τιμώντας τον Άγιο Γεώργιο»
  Κυριακή του Πάσχα στις 21:00
  Ι.Ν Αγίου Γεωργίου Παντειχίου Αυλίδας 
  Για 3η συνεχόμενη χρονιά ο Σύλλογος μας τιμά την μνήμη του προστάτη μας , του Προστάτη των απανταχού Παντειχιανών, Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου.
  Το Βράδυ του Πάσχα σας περιμένουμε στον στολισμένο και γιορτινό Ναό του Χωριού μας για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την Μνήμη του.
  Η Χορευτική ομάδα του Συλλόγου μας θα είναι εκεί για να μας παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς του Πάσχα και να στήσει ένα όμορφο γλέντι, ένα όμορφο και γιορτινό Χοροστάσι για την Κυριακή 22 Απριλίου 2018, στις 9:00μ.μ.”

 • Στο Μαρμάρι, στη Νότια Εύβοια, στα πλαίσια του εορτασμού της εκκλησίας του πολιούχου της πόλης Αγίου Γεωργίου, την παραμονή το απόγευμα γίνεται περιφορά της ιερής εικόνας στους δρόμους της πόλης, και ο Ιππικός Σύλλογος "Φιλ-Ιπποι" Καρύστου συνοδεύει με το έφιππο τμήμα του.

Επίσης ο Σύλλογος Γυναικών Μαρμαρίου την ίδια μέρα, μετά τον εσπερινό και την περιφορά της εικόνας, καλεί στο λαογραφικό σπίτι του για να προσφέρει ένα κέρασμα ή μια λεμονάδα προς τιμή του προστάτη του Μαρμαρίου, Μεγαλομάρτυρα Γεώργιου.

 • Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στον Βατώντα τιμά τον Άγιο σύμφωνα με Πανηγυρικό Εσπερινό με Αρτοκλασία και θείο Κηρύγμα. Μετά το πέρας της Λιτανείας πραγματοποιείται το παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία του Ιερού Ναού με μουσική και παραδοσιακούς χορούς από τη χορευτική ομάδα της Ενορίας. Τη ΔΕΥΤΕΡΑ του ΠΑΣΧΑ Όρθρος και Θεία Λειτουργία και το απόγευμα Ιερά Παράκληση προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου".

 • ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΣΚΥΡΟΥ
  Το απόγευμα της Κυριακής 28 Απριλίου 2019 έγινε η καθιερωμένη λιτανεία των εικόνων από την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Σκύρου προς το Μετόχι, ακολουθούμενη από Δοξολογία στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας. Με την επιστροφή των εικόνων στον Άγιο Γεώργιο, πραγματοποιήθηκε Αγιασμός του κρασιού που θα μοιραστεί στη συνέχεια σε όλους τους παρευρισκόμενους.  Ακολούθησε "Τράπεζα" για όλους.  Το βράδυ της ίδιας ημέρας τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός. Το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, 29 Απριλίου 2019, ανήμερα της γιορτής, με το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα πραγματοποιηθεί λιτανεία των εικόνων προς την Κεντρική Πλατεία, όπου θα τελεστεί η Θεία Δοξολογία στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου του Δήμου Σκύρου.  Τέλος, με την επιστροφή των Εικόνων στον Άγιο Γεώργιο, το παιδικό τμήμα της Χορευτικής Ομάδας Σκύρου και του Σ.Σ.Ο.Π.Π.Α. θα χορέψει παραδοσιακούς νησιώτικούς χορούς.


Σας παραθέσω εδώ, Εύβοιας φίλοι, μια μικρή ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΝΑΩΝ που φέρουν το όνομα του Αγίου Γεωργίου στο νησί μας:

 • Στη Λιχάδα, στον πανέμορφο παραλιακό οικισμό του Αγ. Γεωργίου, υπάρχει ο ομώνυμος ναός, ο οποίος είναι χτισμένος επάνω στα θεμέλια ενός παλιού Ασκητηρίου. Λέγεται ότι ο αρχικός ναός είχε τη μορφή κατακόμβης, και οι προσκυνητές εισέρχονταν μέσω υπόγειας εισόδου.
  Δυστυχώς το εδώ πορθμείο σύνδεσης με τον Άγιο Κωνσταντίνο δεν λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια.
   

 • Στην τοπική Κοινότητα Αγίου Γεωργίου του Δήμου Κύμης Αλιβερίου (με πληθυσμό  365 κατοίκων και στα 69 χλμ. βορειοανατολικά της Χαλκίδας) χαρακτηριστική είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, από την οποία και πήρε το όνομά του ο οικισμός. Είναι κτισμένη σε πλαγιά ελαιόφυτου λόφου, απέναντι και νότια από τον οικισμό, έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο αρχαιολογικό μνημείο, και είναι εκκλησιά μονόκλιτη και σταυρεπίστεγη. Το 2010 εκτελέστηκαν έργα αναπαλαίωσης που επανέφεραν τη πετρόκτιστη όψη (όχι όμως και τις παλιές εικόνες με τις οποίες ήταν ζωγραφισμένη εσωτερικά και που τώρα είναι ασβεστωμένη). 
  Αξίζει να σημειωθεί ότι κατηφορίζοντας από την εκκλησία αυτή και σε μια απόσταση περίπου 650 μέτρων, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το μεγαλύτερο ελαιόδενδρο της περιοχής, με περίμετρο κορμού 8 μέτρων περίπου και λίγο παρακάτω την κοίτη του ποταμού Αρτεμίσα, με το δίτοξο, πελεκητό, σκουρόχρωμο γιοφύρι του 19ου αιώνα, την  λεγόμενη «Παλαιοκαμάρα».
  Εδώ δραστηριοποιείται και ο Σύλλογος των Απανταχού Αγιωργητών.
   

 • Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ηλιών Αιδηψού (στα 12,7 χλμ. από την Αιδηψό και στα 7,7 χλμ. από το χωριό Ήλια). Σύμφωνα με την προφορική παράδοση χτίστηκε περί τον 13ο αιώνα. Βρίσκεται σε ύψος 450 μέτρα στο Βαλάντιο Όρος, και έχει υπέροχη θέα στον βόρειο Ευβοϊκό. Ο αρχικός ναός χτίστηκε πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού του Απόλλωνα-Ήλιου και του μαντείου του Σελινούντιου Απόλλωνα. Η Μονή μεταφέρθηκε σε κάποια στιγμή στη θέση όπου βρίσκεται τώρα, και στην παλιά της θέση υπάρχει μικρό ομώνυμο εκκλησάκι.
   

 • Άγιος Γεώργιος Ιστιαίας. (Στα 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της Ιστιαίας, στον ομώνυμο οικισμό). Η Μονή άνηκε στην προαναφερθείσα Μονή των Ηλίων, από όπου πήρε και το όνομά της και χτίστηκε για διευκόλυνση των πιστών, λόγω του δύσβατου δρόμου των Ηλίων. Στο χωριό του Αγίου Γεωργίου παρέμεινε το ηγουμενείο, οι ξενώνες και οι βοηθητικοί χώροι. Στο ηγουμενείο μάλιστα λειτούργησε και το πρώτο σχολείο του χωριού.
   

 •  Ιεροί ναοί προς τιμή του Αγίου Γεωργίου βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλη την Εύβοια, ας αναφέρω τους κυριότερους: Αλιβερίου (πολιούχος της πόλης - το εδώ Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου έχει προτείνει στα μέλη του να ανοίξουν στις 23/4/18 μετά τη λήξη της λειτουργίας του Αγίου Γεωργίου, στις 10.30π.μ.), Άγιος Γεώργιος Αρμάς (σε πευκόφυτη περιοχή,στα 8 χιλιόμετρα ανατολικά της κοινότητας Φύλλα, πιθανής πατρίδος του Μιαούλη και στα 20 χιλ. από την Χαλκίδα. Ναός της κατηγορίας σταυροειδών μετά τρούλου και συνθέτων τετρακιόνων, από τα κτίσματά της, σώζεται δυστυχώς μόνο το Καθολικό), Δροσιάς, Ερέτριας, Βασιλικού, Κάμπος-Καρύστου, ΕΟ Χαλκίδας/Αιδηψού-Διρφύων-Μεσσαπίων, Χαλκίδας, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας...

  Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου/Εκπαιδευτικός

Ευβοιώτικη Πρωτομαγιά 2019

Ευβοιώτικη Πρωτομαγιά 2019

Καλή Ανάσταση, Εύβοιας φίλοι, σε όλα!

Καλή Ανάσταση, Εύβοιας φίλοι, σε όλα!