13308232_1141851399211072_1361067419951928216_o.png

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Ο σκονισμένος καιρός, οι συστάσεις του Υπουργείου Υγείας, η Ατμοσφαιρική Ρύπανση..

Ο σκονισμένος καιρός, οι συστάσεις του Υπουργείου Υγείας, η Ατμοσφαιρική Ρύπανση..

Η πρόγνωση καιρού για τη χώρα μας που εκδόθηκε σήμερα από την ΕΜΥ μιλάει για αίθριο καιρό με νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και ο οποίος,όμως, ευνοεί νέο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης. Το φαινόμενο θα εξελιχθεί από σήμερα και για τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες.
Στην ΕΥΒΟΙΑ σήμερα θα επικρατήσουν νεφώσεις και από απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με ανέμους από ανατολικές διευθύνσεις 3-4 και στα νότια τοπικά 5 μποφόρ.

Για αύριο Πέμπτη 12-04-2018 αίθριος με νεφώσεις σε δυτικά και νότια της χώρας καθώς επίσης ΤΟΠΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ. ΕΥΝΟΕΙΤΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΟΝΗΣ. 
Στην ΕΥΒΟΙΑ αίθριος ο καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα νότια και ανέμους βορειοανατολικούς 3-5 μποφόρ και θερμοκρασία από 9 ως 25 βαθμούς Κελσίου.

Για την Παρασκευή 13-04-2018 ο καιρός θα είναι αίθριος γενικά με νεφώσεις και πιθανότητα τοπικών βροχών στα ορεινά της χώρας και τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί. Άνεμοι 2-3 και τοπικά ΒΑ 4-5 μποφόρ. 

Το Σάββατο 14-04-2018 πάλι αίθριος με ανάπτυξη νεφώσεων από Δυτικά αλλά και ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΟΝΗΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ, ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Άνεμοι στα Δυτικά από Ανατολικές και στα Ανατολικά από Βόρειες διευθύνσεις 4-6 και βαθμιαία στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση από τα Βόρεια.

Για την Κυριακή 15-04-2018 πυκνώνουν οι νεφώσεις και στα ηπειρωτικά από το μεσημέρι θα παρατηρηθούν βροχές. Οι άνεμοι στα Ανατολικά ΒΑνατολικοί 4-6 και στα Δυτικά Ανατολικοί-ΝΑνατολικοί 5-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα. 
Πηγή ΕΜΥ

Για το θέμα της μεταφοράς σκόνης που θα παρατηρηθεί πάλι το Υπουργείου Υγείας ( goo.gl/4i7dwH) έχει ενημερώσει στο παρελθόν για τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας και ειδικότερα για τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Θεωρώ χρήσιμο να παραθέσω τις συστάσεις τους, για κάθε ενδιαφερόμενο φίλο μας: 

"Με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας του πληθυσμού, και ειδικότερα των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, στις περιπτώσεις όπου παρατηρούνται αυξημένες συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10) στην ατμόσφαιρα και μετά την έκδοση της (ζ) σχετ. ΚΥΑ, σας ενημερώνουμε τα ακόλουθα:

1. Ως Αιωρούμενα Σωματίδια (Α.Σ.10), ορίζονται τα σωματίδια που διέρχονται δια στομίου κατά μέγεθος διαλογής, όπως ορίζεται στη μέθοδο αναφοράς για τη δειγματοληψία και μέτρηση ΑΣ10 (ΕΝ12341), με αποτελεσματικότητα πενήντα τοις εκατό (50%) ως προς τη συγκράτηση των σωματιδίων αεροδυναμικής διαμέτρου δέκα μικρομέτρων (10μm).
2. Ως επίπεδα συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10) ορίζονται οι μέσες εικοσιτετράωρες τιμές των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10), εκφρασμένες σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο περιβάλλοντα αέρα (μg/m3), με βάση τις οποίες κηρύσσονται τα διάφορα στάδια ενημέρωσης και προστασίας του πληθυσμού.
3. Ανάλογα με τα επίπεδα συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10) και για συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 50 μg/m3 , όπως αυτά ανακοινώνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ενημερώνεται ο πληθυσμός μέσω συστάσεων με στόχο:
• τη μείωση της έκθεσής του σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (αποφυγή παρουσίας σε εξωτερικούς χώρους όπου αναμένονται υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης)
• τη μείωση της προσλαμβανόμενης ημερήσιας δόσης (αποφυγή σωματικής άσκησης και έντονων δραστηριοτήτων)
• την αύξηση του βαθμού ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τυχόν συμπτωμάτων (χρήση κατάλληλων φαρμάκων, κλήση ιατρικής βοήθειας εάν καταστεί αναγκαίο).
Παράλληλα, όπου χρειάζεται λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.  Παρακάτω παρουσιάζονται οι συστάσεις προς τα άτομα αυξημένου κινδύνου και τον γενικό πληθυσμό ανάλογα με τα επίπεδα συγκέντρωσης Α.Σ, και αναφέρονται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

-> 24ωρες συγκεντρώσ εις PM10 (μg/m3 ): 51-75
Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου: Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
-> 24ωρες συγκεντρώσεις PM10 (μg/m3 ): 76-100
Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου: Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
• Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
• Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.
Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό: Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση- δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
-> 24ωρες συγκεντρώσεις PM10 (μg/m3 ): 101-150
Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου
• Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
• καρδιοπαθείς
• παιδιά καθώς και
• τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.
• Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.
Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό: Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.
-> 24ωρες συγκεντρώσεις PM10 (μg/m3 ): >150
Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου
• Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
• καρδιοπαθείς
• παιδιά καθώς και
• τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
• Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.
Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό: Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία..
Μέτρα για την προστασία του πληθυσμού: Διακοπή λειτουργίας των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι φορείς στους οποίους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται όπως φροντίσουν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, για την τήρηση των συστάσεων και την λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας του πληθυσμού.
Το Υπουργείο Παιδείας, παρακαλείται να ενημερώσει άμεσα τους εποπτευόμενους φορείς του προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση των συστάσεων και των μέτρων, ειδικότερα στην περίπτωση της άθλησης των παιδιών σε εξωτερικούς χώρους.
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ "


Ρίξτε, αν θέλετε μια ματιά και στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος εδώ: goo.gl/iMfX7d

11.4.18 σοσ.png
σοσ.png
Zωοδόχου Πηγής σήμερα και..

Zωοδόχου Πηγής σήμερα και..

Μέσα στις μέρες της αγάπης, πυροβόλησε τον συγγενή..

Μέσα στις μέρες της αγάπης, πυροβόλησε τον συγγενή..