13308232_1141851399211072_1361067419951928216_o.png

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Πάμε Κερασιά! Ας κρατάμε και.. μεγάλο καλάθι!

Πάμε Κερασιά! Ας κρατάμε και.. μεγάλο καλάθι!

Όπως με ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κερασιάς κ. Δημήτρης Μαργαρίτης, μετά από πολλές προσπάθειες το Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών Κερασιάς θα είναι ανοικτό καθημερινά (εκτός Δευτέρας), με συνεχόμενο ωράριο από της 10.00 το πρωί μέχρι τις 17.00 το απόγευμα!
Ταξίδεψα πριν λίγο καιρό στην πανέμορφη Κερασιά, όπου με ξενάγησε ο κ. Μαργαρίτης, ο δραστήριος Πρόεδρος, ένας νέος άνθρωπος γεμάτος όνειρα για τον τόπο του, και που απ ότι κατάλαβα είναι η ψυχή της πόλης! Όποιον ρωτούσα για κάποια πληροφορία με παρέπεμπε.. "να πας στον Πρόεδρο"!
Η ευβοιώτικη αυτή πόλη, λοιπόν, είναι πνιγμένη στο πράσινο, με όμορφα σπίτια, τρεχούμενα νερά, κηπάκια, ταβερνάκια στην όμορφη πλατεία με τα πανύψηλα δέντρα και υπέροχους ανθρώπους. Αξίζει το δίχως άλλο να επισκεφθούμε τον τόπο αυτό, γιατί πέρα από την φυσική του ομορφιά και τη φιλοξενία των κατοίκων, η περιοχή είναι γεμάτη από παλαιοντολογικούς  θησαυρούς! 
Υπάρχει απολιθωμένο δάσος και απολιθωμένα θηλαστικά, και οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν δείγματα των πολύ σπουδαίων επιστημονικών ευρημάτων στο μοναδικό, στο νησί μας, Μουσείο Παλαιοντολογικών Ευρημάτων Κερασιάς, όπου φιλοξενούνται οστά ζώων που έζησαν στην Εύβοια πριν από περισσότερα από έξι εκατομμύρια χρόνια! 
Το 1992 ξεκίνησαν οι ανασκαφές μετά από ειδοποίηση κατοίκων που τυχαία στο ρείθρο του δρόμου στο έμπα της πόλης, πρόσεξαν ένα τεράστιο οστό. Οι αρχαιολόγοι του Πανεπιστήμιου Αθηνών που εργάστηκαν για καιρό, έφεραν στο φως απολιθώματα διάφορων θηλαστικών, απολιθώματα ασπόνδυλων, διάφορα πετρώματα που πιθανολογείται ότι έχουν δημιουργηθεί από έκρηξη ηφαιστείου και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα. Όλα αυτά εκτίθενται στο εν λόγω Μουσείο που εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2006 και είναι βέβαιο ότι θα μας αφήσει  εντυπωσιασμένους! Δύο παράδειγμα που αξίζουν την προσοχή μας, το αλογάκι (της φωτογραφίας) που φέρει διπλή οπλή/νύχια ίδια με κατσικιού και όχι με το πέλμα που γνωρίζουμε ότι έχουν τα άλογα στην εποχή μας και το κρανίο ρινόκερου με δύο κέρατα! 

Ο ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΑΣΙΑΣ επίσης εδώ και χρόνια προσπαθεί να διατηρήσει ζωντανά τα έθιμα της "γκαμήλας" και της "Πιπεριάς", όπως μπορείτε, αν θέλετε, να πληροφορηθείτε από παλιότερο άρθρο μου εδώ: 
www.evias-filoi.gr/home-1/evias-filoi/ethimo-piperias-kai-ethimo-kamilas-stin-kerasia-evias-2018

Ενημερωτικά, για όσους δεν γνωρίζουν την περιοχή αυτή της Βόρειας Εύβοιας, σε μικρή απόσταση από την Κερασιά, υπάρχει κι ο Δρυμώνας, όπου ο ποταμός Σηπιάς, διασχίζοντας ένα μοναδικό τοπίο πυκνής βλάστησης, δημιουργεί ένα μαγευτικό θέαμα με καταρράκτες  και λιμνούλα, που αφήνουν άφωνους από θαυμασμό τους επισκέπτες.
Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου

Τ΄Αϊ Λια..

Τ΄Αϊ Λια..

Τρίτη χρονιά διαγωνισμού πίτας!

Τρίτη χρονιά διαγωνισμού πίτας!