13308232_1141851399211072_1361067419951928216_o.png

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Φωτεινά Θεοφάνεια με γλυκά έθιμα - Εύβοια Χρόνια Πολλά!

Φωτεινά Θεοφάνεια με γλυκά έθιμα - Εύβοια Χρόνια Πολλά!

Όλες μας οι ευχές σήμερα σε όλους τους ΦΩΤΕΙΝΟΥΣ ανθρώπους ΚΑΙ στους εορτάζοντες: Φωτεινή, Φανή, Φώτη, Τριάδα, Ουρανία, Ιορδάνη, Περιστέρα, Περιστέρη, Θεοχάρη, Θεοφανία, Θεοφάνη και Βαπτιστή (=Πατέστο, όπως με παραφθορά το απαντάμε συχνά στην Κύθνο κ.α.)!

Γνωρίζετε, Εύβοιας φίλοι, ότι στα πρώτα χριστιανικά χρόνια, τότε που όλα είχαν τελείως διαφορετική αγνότητα και Αγάπη, τα Θεοφάνεια ήταν η μοναδική γιορτή του Δωδεκαήμερου (ο όρος -θρησκευτικός και λαογραφικός- για τις 12 ημέρες από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι των Φώτων); Από τον τέταρτο αιώνα και μετά, η Εκκλησία αποφάσισε να χωρίσει τις γιορτές Χριστουγέννων και Θεοφανείων, για να αντιταχθεί ιδίως στις δυο μεγάλες ειδωλολατρικές γιορτές, που ήταν για τη μεν Δύση ο θεός Ήλιος, για την δε Ανατολή οι Επιφάνειες.
Όλοι σήμερα γνωρίζουμε σαν γιορτή των Θεοφανείων ή των Φώτων τη Βάπτιση του Κυρίου. Οι πρώτοι χριστιανοί, βαφτίζονταν τη νύχτα της παραμονής των Θεοφανείων, και την επόμενη μέρα οι νεοφώτιστοι κοινωνούσαν. Πηγαίνοντας μέσα στο σκοτάδι προς το Βαπτιστήριο, κρατούσαν στα χέρια τους λαμπάδες, για να βλέπουν αλλά γιατί συμβόλιζαν τον φωτισμό της ψυχής. Εξ αιτίας αυτών των λαμπάδων και του φωτός η γιορτή ονομάσθηκε τότε “Φώτα” και παρέμεινε, επειδή πιστεύουμε ότι ο Χριστός ήρθε για να Φωτίσει ολόκληρο τον κόσμο. Το όνομα “Θεοφάνεια” προέρχεται από την αντίληψη, από μεριάς του ανθρώπου, της Αγίας Τριάδας διαμέσου των αισθητήριων οργάνων του.

Το πιο δημοφιλές έθιμο, που τηρείται πάντα με ευλάβεια, παρά το τσουχτερό κρύο της μέρας αυτής του Ιανουαρίου, είναι το πιάσιμο του Σταυρού από κολυμβητές! Mάλιστα, αυτός που τον πιάνει θεωρείται ευλογημένος και σε πολλά μέρη παίρνει πλούσια δώρα, περιφερόμενος στους δρόμους με τον σταυρό. Σε τόσες παραλιακές πόλεις τις Εύβοιας… Αρτάκη, Κανατάδικα Ιστιαίας, Κάραβος Αλιβερίου, Κάρυστος, Κύμη (Παραλία και Στόμιο Οξύλιθου), Μαρμάρι, Χαλκίδα, Ωρεοί κ.α. αλλά και στον Μανικιάτη ποταμό στο Μονόδρι, οι γενναίοι πιστοί βουτούν στα παγωμένα νερά και ο αγιασμός των σπιτών από τον ιερέα της περιοχής. Υπάρχουν όμως, ανάλογα με τις διαφορετικές περιοχές της χώρας μας και πολλά ιδιαίτερα έθιμα (όπως είναι τα Ραγκουτσάρια στην Καστοριά κ.λπ.), αλλά και πολλές δοξασίες σχετικά με τα δαιμονικά όντα, τους καλικάντζαρους. “Αποχωρούν” με τον αγιασμό των υδάτων και ακολουθεί καθαρισμός σπιτιών, στανών, χωραφιών κλπ (και με υπαίθριες φωτιές, εκτός από το ράντισμα με αγιασμό).

Αυτό που απολαμβάναμε εμείς πολύ στο σπιτικό μας, από τότε που ήμασταν παιδιά και το συνεχίζουμε μέχρι σήμερα, εκτός από αστείες, ως επί το πλείστον, ιστορίες που διηγούνταν η γιαγιά, ήταν που απαραίτητα παραμονή των Φώτων φτιάχναμε “λαλαγγίτες”, τις υπέροχες τηγανίτες με μέλι, που γίνονταν κατά το έθιμο για να “ξορκιστούν” (στο ζεματιστό λάδι που ψήνονται) οι καλλικάντζαροι. Στις μέρες μας, μπορούμε να τις παρομοιάσουμε με μικρές κρέπες. Τότε, βλέπετε, δεν γνωρίζαμε τί θα πει κρέπα και κρεπιέρα.

Η συνταγή είναι απλούστατη, γίνονται σε λίγο χρόνο και με υλικά που βρίσκονται σε κάθε σπίτι! Σε μια λεκάνη η γιαγιά χτυπούσε ελαφρά ένα αυγό, πρόσθετε -ανακατεύοντας αδιάκοπα- πρώτα νερό για να αραιώσει το αυγό και να μη “κόψει” και μετά ελάχιστα χλιαρό, φρέσκο γάλα, λίγη ζάχαρη, τη μαγιά (καλύτερα διαλυμένη σε χλιαρό γάλα) και σταδιακά αλεύρι εναλλάξ με γάλα. Δούλευε υπομονετικά λίγο αλεύρι-λίγο γάλα, μέχρι να γίνει παχύρευστος χυλός, χωρίς ίχνος σβώλου. Σκέπαζε τη λεκάνη με ένα καπάκι και από πάνω με μια κουβερτούλα και την άφηνε για καμμιά ώρα σε ζεστό μέρος. Μετά, με μια μεγάλη κουτάλα έριχνε μια-μια ποσότητα χυλού στο τηγάνι, όπου έκαιγε το λάδι. Έψηνε τις τηγανίτες και από τις δύο μεριές, μέχρι να ροδίσουν. Μια-μια που τις έβγαζε, τις άλειφε και με φρέσκο, μοσχοβολιστό βούτυρο γάλακτος! Τις περιέχυνε τελικά με ποιοτικό μέλι και πρόσθετε ψιλοτριμμένα καρύδια ή αμύγδαλα (τα αμύγδαλα που δεν είναι “λιπαρά” σαν τα καρύδια, τα θρυμμάτιζε τυλίγοντάς τα μέσα σε μια παλιά πετσέτα κουζίνας και χτυπώντας τα με μια κροκάλα)! Στα φτωχικά νοικοκυριά της γειτονιάς τις πασπάλιζαν απλά γύρω-γύρω με ζάχαρη.
Χρόνια πολλά, καλά και φωτισμένα.. σε ψυχή και μυαλό, λοιπόν, φίλοι!
Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου
(H φωτογραφία από Θεοφάνεια στον Κάραβο Αλιβερίου είναι του Lamprou Dimitris!)

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα

 Αιτήσεις για δράσεις βιολογικής γεωργίας

Αιτήσεις για δράσεις βιολογικής γεωργίας