13308232_1141851399211072_1361067419951928216_o.png

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού. Ισότητα των φύλων στην ΕΕ

Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού. Ισότητα των φύλων στην ΕΕ

Στη Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 6 Μαρτίου 2018, στην επιτροπή συζήτησης αναφορικά με θέματα ισότητας των φύλων, θα παρευρεθεί και η Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, η οποία κατέχει και τη θέση της Πρόεδρου της Επιτροπής Ισότητας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας. 
Θα παρουσιάσει ενώπιον προσκεκλημένων Ευρωβουλευτών, στελεχών και προσωπικού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από όλες τις χώρες μέλη, τις δράσεις του ευοιώτικου δήμου σχετικά με θέματα ισότητας των φύλων και την προώθηση του παγκόσμιου κινήματος του Ο.Η.Ε. "He for She", που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων, σε διεθνές επίπεδο, ενάντια στις διακρίσεις των φύλων και στην ενδυνάμωση της θέσης και των δικαιωμάτων των γυναικών. 
Οι σύνεδροι θα επικεντρωθούν στην πανευρωπαϊκή διάδοση του μηνύματος αυτού και την ενεργοποίηση όλων και ιδιαίτερα των ανδρών στο θέμα της καταπολέμησης των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών. Οι προσκεκλημένοι ευρωβουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν αυτές τις δράσεις και στη συνέχεια να φροντίσουν στις χώρες τους για τη διοργάνωση παρόμοιων δράσεων.
Με την ευκαιρία του θέματος αυτού, ας αναφερθούμε στην έρευνα Ευρωβαρόμετρο σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων, που δόθηκε περί τα τέλη του 2017 στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, και καταγράφει, μεταξύ άλλων, το αμείωτο μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε ολόκληρη την ΕΕ. Στην Ελλάδα μάλιστα για τα παρελθόντα έτη παρέμεναν χαμηλότερες κατά 2 περίπου μονάδες έναντι της ΕΕ και σε ό,τι αφορά τη διαφορά των μέσων ακαθάριστων ωριαίων αποδοχών, μεταξύ ανδρών και γυναικών, οι αποδοχές των γυναικών στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες κατά 1,5 μονάδα περίπου έναντι της ΕΕ.
Οι σπουδαιότεροι λόγοι στους οποίους αποδίδεται αυτή η σημαντική μισθολογική διαφορά, μεταξύ ανδρών και γυναικών, είναι:
- το γεγονός ότι οι διοικητικές και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις καταλαμβάνονται κυρίως από άνδρες,
- οι γυναίκες επωμίζονται συνήθως άμισθα καθήκοντα (νοικοκυριό, φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων κλπ) σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ' ότι οι άνδρες, με συνέπεια στην αγορά εργασίας η μία στις 3 τουλάχιστον γυναίκες να μειώνουν τις αμειβόμενες ώρες εργασίας τους,
- οι γυναίκες διακόπτουν συχνά την εργασία και τη σταδιοδρομία τους, λόγω εγκυμοσύνης και φροντίδας παιδιών ή ηλικιωμένων κλπ. Αυτές οι διακοπές δεν επηρεάζουν μόνο τις ωριαίες αποδοχές, αλλά έχουν επίσης αντίκτυπο στις μελλοντικές αποδοχές και συντάξεις.
- Οι γυναίκες απασχολούνται σε μεγάλο ποσοστό σε τομείς όπως οι πωλήσεις ή η διδασκαλία που αμοίβονται χαμηλότερα,
- Οι γυναίκες υφίστανται συχνά παράνομες μισθολογικές διακρίσεις. 

Η εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου απουσιάζει στις θέσεις λήψης αποφάσεων τόσο στην πολιτική όσο και στον κόσμο των επιχειρήσεων και η αμοιβή τους παραμένει περίπου 16 % χαμηλότερη από εκείνη των ανδρών σε ολόκληρη την ΕΕ.
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο πάντα, 9 στους 10 Ευρωπαίους θεωρούν ότι η προώθηση της ισότητας των φύλων είναι σημαντική για την κοινωνία. Οι Ευρωπαίοι σε ποσοστό που ξεπερνάει το 50% θεωρούν ότι θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες γυναίκες σε θέσεις λήψης πολιτικών αποφάσεων, με 7 στους 10 να υποστηρίζουν τα νομικά μέτρα για τη διασφάλιση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην πολιτική. Περισσότεροι μάλιστα από 8 στους 10 Ευρωπαίους πιστεύουν ότι ο άνδρας θα πρέπει να εκτελεί ίσο μερίδιο ευθυνών φροντίδας του νοικοκυριού και των παιδιών του. Στο συντριπτικό ποσοστό του 73% ανέρχεται το ποσοστό των Ευρωπαίων που θεωρεί ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να δαπανούν περισσότερο χρόνο για τις οικιακές εργασίες απ' ό,τι οι άνδρες. Η μεγάλη μάλιστα πλειοψηφία (90%) των Ευρωπαίων, δηλώνει ότι είναι απαράδεκτο να αμείβονται οι γυναίκες λιγότερο από τους άνδρες, ενώ το 64% είναι υπέρ της μισθολογικής διαφάνειας ως μέσου για την επίτευξη της δίκαιης αλλαγής.
Ένα άλλο πολύ άσχημο κεφάλαιο είναι και η βία κατά των γυναικών, που δυστυχώς εξακολουθεί να είναι ακόμα διαδεδομένη.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Φόρος διαμονής για ξενοδόχους και πελάτες

Φόρος διαμονής για ξενοδόχους και πελάτες

Διοργάνωση εκδήλωσης με θέμα μαθητεία και ένταξη στην επαγγελματική ζωή

Διοργάνωση εκδήλωσης με θέμα μαθητεία και ένταξη στην επαγγελματική ζωή