13308232_1141851399211072_1361067419951928216_o.png

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Αποκριές και καρναβαλιστικές εκδηλώσεις 2019 ανά την Εύβοια

Αποκριές και καρναβαλιστικές εκδηλώσεις 2019 ανά την Εύβοια

Αποκριά.. Τριώδιο.. ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ, η κινητή γιορτή που “τραβάει” τους περισσότερους από εμάς σε κίνηση, χορό, μασκάρεμα, αστεϊσμούς, παρελάσεις, φαγοπότι και πολλές εορταστικές εκδηλώσεις χαράς και διασκέδασης!

Αν και σήμερα, Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 (του Τελώνου και Φαρισαίου) άνοιξε το φετινό Τριώδιο, η Τσικνοπέμπτη είναι η μέρα που σηματοδοτεί παραδοσιακά την έναρξη του καρναβαλιού, αφού είναι η πρώτη μέρα που μασκαρευόμαστε και βγαίνουμε έξω να γιορτάσουμε την Αποκριά. Πέφτει τρεις μέρες πριν την Κυριακή της Αποκριάς ή 11 μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα και για εφέτος πέφτει στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ η Καθαρά Δευτέρα στις 11 Μαρτίου (2019).
E v i a s f i l o i
Στην Εύβοια και στη Σκύρο τιμάμε την Αποκριά, ακριβώς όπως της αξίζει! Με πάμπολλες κατά τόπους καρναβαλικές εκδηλώσεις, παρελάσεις και δρώμενα, που όχι μόνο δεν έχουν να ζηλέψουν στο ελάχιστο αντίστοιχες άλλων μεγάλων πόλεων, αλλά μάλλον ξεχωρίζουν και υπερτερούν, για το λόγο ότι είναι συγκερασμός παραδοσιακών και σύγχρονων στοιχείων.
Από πού να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε, Εύβοιας φίλοι, χωρίς να παραλείψουμε κάποια περιοχή, αφού σε όλες τις ευβοιώτικες πόλεις και τα χωριά οι καρναβαλικές γιορτές ανθίζουν..

* Στη Χαλκίδα το "Θαλασσινό καρναβάλι 2019 - Καρναβάλια του Κόσμου στον Ευβοϊκό" θα εντυπωσιάσει καθώς αναδεικνύει το υγρό στοιχείο και με μια σειρά παραδοσιακών εθίμων, γλεντιών, παιδικών πάρτυ, συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων θα μας διασκεδάσουν και φέτος από την έναρξη του Τριωδίου και μέχρι το αποκορύφωμα με την μοναδική Τελετή Λήξης, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, στις 10 Μαρτίου 2019!


* Το "ΜΑΡΜΑΡΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ", μοναδική διοργάνωση για πάνω από τριάντα χρόνια στην Καρυστία, έχει για δυνατό χαρτί την καθολική συμμετοχή και τον απαράμιλλο ενθουσιασμό των κατοίκων. Η όλη διοργάνωση του Καρναβαλιού-Θεσμού πλέον (για φέτος, στις 10.03.2019 στις 15.00 μ.μ.), περιλαμβάνει παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων, μασκαράδες μικρούς και μεγάλους σε όμορφα σχήματα, γαϊτανάκια, κοψίδια και γλυκίσματα για όλους, Καβοντορίτικους χορούς μέχρι εξάντλησης και πάνω από όλα μεγάλο ενθουσιασμό και μοναδικό κέφι, που συμπαρασύρει κάθε επισκέπτη σε μια ανεπανάληπτη αποκριάτικη εμπειρία!

* Το Βωμολοχικό καρναβάλι της Αγίας Άνναςξεχωρίζει σε όλη την Ελλάδα για τις ιδιαίτερα εκκεντρικές, σκωπτικές, βακχικές εκδηλώσεις του που ανάγονται σε πανάρχαια  εθιμικά δρώμενα Διονυσιακών τελετουργιών: τραγούδια γεμάτα βωμολογικούς στίχους, οινοποσίες και χορός μέχρι τελικής πτώσης, φαλλικοί συμβολισμοί, εδέσματα και φρενίτιδα, κάθε Καθαρή Δευτέρα στην πλατεία του χωριού. Σημείωση: Οι σεμνότυφοι καλύτερα ας γιορτάσουν αλλού!
E v i a s f i l o i
* Η Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη (ΔΗΚΑΔΙΜΕ) του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, στο γενικό πλαίσιο των πλούσιων αποκριάτικων εκδηλώσεων και δρώμενων που προετοιμάζει και για εφέτος, εντάσσει και μια Εκπαιδευτική Παρουσίαση για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Θέμα της: "Ήθη και έθιμα της Αποκριάς στην Κεντρική Εύβοια. Αναδρομή στο παρελθόν και η εξέλιξή τους σήμερα". Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου 2019 από τις 9.00πμ. μέχρι τις 2.00μ.μ. στο Λαογραφικό Μουσείο Ψαχνών. To διήμερο του Ψαχνιώτικου Καρναβαλιού περιλαμβάνει: Παρασκευή 8/3/19 στις 19.00μμ δρώμενα με φωτιές στον χώρο έξω από το Δημαρχείο, Σάββατο 9/3/19 στις 14.30 παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα στην κεντρική πλατεία.

* Στην περιοχή του Αλιβερίου, από τα νεότερα καρναβάλια, για το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2019 προγραμματίζονται διήμερες εκδηλώσεις και αναλυτικά όπως πληροφορεί ο Εμπορικός Σύλλογος που το διοργανώνει: “Μουσικοί BATALA από Aθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Νέα Υόρκη και Ηνωμένο Βασίλειο θα συναντηθούν στο Αλιβέρι 2 MAΡΤΙΟΥ στις 12.00 π.μ για να ενώσουν τα κρουστά τους με σκοπό να δημιουργήσουν ένα ξέφρενο Καρναβαλικό γλέντι στο 2ο Καρναβάλι Αλιβερίου! Ο ρυθμός τους, έντονος, εκτονωτικός, απόλυτα ξεσηκωτικός, και ακούραστος για πολλή ώρα και οι ιδιότυποι αυτοί μουσικοί άκρως εντυπωσιακοί και χαρούμενοι από την φοβερή υπαίθρια ηχηρή συναυλία τους, θα δώσουν τον τόνο του κεφιού στούς δρόμους της ΠΟΛΗΣ μας.”

* Καρναβάλι Ιστιαίας, στην κεντρική πλατεία Κυριακή 10/3/2019 στις 15.00μμ., με πλούσια παρέλαση αρμάτων και πολυάριθμα πληρώματα, καθώς και μεγάλο πλήθος συμμετεχόντων καρναβαλιστών, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και συναυλίες, γαϊτανάκια, αερόστατα, Ινδιάνοι, κλόουν, παιδιά των λουλουδιών, αστροναύτες, πιζαμοφόροι, λέγκο και πολλά άλλα!
Καρναβάλι Αιδηψού, για μεγάλο ξεφάντωμα και με πολλά διασκεδαστικά δρώμενα. Και για εφέτος Δήμος, Σύλλογοι, φορείς, κάτοικοι με τους “ρομαντικούς εθελοντές” τους υπόσχονται πολύ χορό, ξεφάντωμα, καύση του καρνάβαλου και άλλα.

* Το πολυετές Καρναβάλι της Ερέτριας-Αμαρύνθου, με άρματα και τα πληρώματά τους, πεζοπόρα τμήματα καρναβαλιστών και πλήθος μασκαρεμένων, παιχνίδια, εδέσματα, γαϊτανάκι, τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου και βεγγαλικά που κλείνουν πανηγυρικά την εκδήλωση, παραμένει λαμπερό στη μνήμη των επισκεπτών του. Στην Αμάρυνθο μάλιστα διοργανώνεται για τριακοστή τέταρτη συνεχή χρονιά η μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση με την απαστράπτουσα “Βασίλισσά” του, εφέτος για την Κυριακή 10 Μαρτίου!
E v i a s f i l o i
* Το Κουμιώτικο Καρναβάλι, 10/3/2019 στις 16.00μμ. στην πλατεία της Κύμης! Συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου, αφού ξεχειλίζει κέφι και διασκέδαση. Άρματα και καρναβαλικές ομάδες, σάτιρα, παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα, ορχήστρες, χορός με τους μασκαράδες να χορεύουν σε ξέφρενους ρυθμούς, κάψιμο του βασιλιά-καρνάβαλου και πολλά άλλα. Τα τελευταία χρόνια το διοργανώνει με ιδιαίτερη αγάπη ο Εμπορικός Σύλλογος της Κύμης, έχοντας και τη στήριξη του Δήμου.

* Καρναβάλι Λίμνης Εύβοιας, με παρελάσεις, κλόουν, εδέσματα, κρασί, κυνήγι του χαμένου θησαυρού, πολλές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και ατελείωτο κέφι. Αναλυτικά:
Παρασκευή : παιδικό πάρτυ στο πνευματικό κέντρο Λίμνης (διοργάνωση Δημοτική Κοινότητα Λίμνης) - Σάββατο: κυνήγι θησαυρού - Κυριακή: Παρέλαση καρναβαλιστών "όλοι στη Λίμνη μια παρέα”.

* Στα Κριεζά, διοργανώνεται το τέταρτο Καρναβάλι Κριεζών, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κριεζών Ευβοίας Ν. Κριεζώτης, για την Κυριακή 10 Μαρτίου, στις 17.30μμ, με πολλά εορταστικά δρώμενα, πάρτυ, κλόουν, λαχειοφόρες αγορές κ.α. και σίγουρα με πολύ-πολύ κέφι!

* Το Σκυριανό Καρναβάλι υπερτερεί από άποψη λαογραφική και ιστορική, καθότι διαθέτει μοναδικά δρώμενα και ακαταμάχητους πρωταγωνιστές! Εδώ ο "Γέρος" (ένας άντρας ντυμένος με μαύρη τσοπάνικη κάπα αναποδογυρισμένη και άσπρο μάλλινο κοντοβράκι, μασκοφορεμένος με γιδοπροβιά, ζωσμένος με πολλά κι ασήκωτα κουδούνια, καμπούρα από κουρέλια και κραδαίνοντας τσοπάνικο στραβοράβδι), η "Κορέλα" (με Σκυριανή γυναικεία ενδυμασία) κι ο "Φράγκος" (με ευρωπαϊκό παντελόνι, μάσκα γιδιού, και μεγάλο κουδούνι στο πίσω μέρος της μέσης του, φιγούρα γελοιοποίησης όσων πέταξαν τα σκυριανά ρούχα για τα "δυτικά"= Φράγκικα), περιέρχονται κουδουνίζοντας στους δρόμους, επισκέπτονται συγγενικά και φιλικά σπίτια, κερνιώνται και καταλήγουν με τραγούδια στο Κάστρο του Άη Γιώργη. Μη ξεχάσουμε τις ερασιτεχνικές υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις από απλούς πολίτες-ηθοποιούς και τις απαγγελίες σατυρικών στίχων, που ανάγονται στην Σάτυρα των αρχαίων Ελλήνων.
E v i a s f i l o i
Και όλα αυτά τα μοναδικά στιγμιότυπα χαράς και ξεφαντώματος, που ακόμα και σε κάθε μικρή ευβοιώτικη πλατεία, ίσως και του πιο απομακρυσμένου χωριού, ξεφυτρώνουν χάρη στην Αποκριά, και δεν μπορούν να καταγραφούν αναλυτικά σε ετούτην εδώ την αναφορά (όπως π.χ. Βιταλιώτικο Καρναβάλι: σε ένα μικρό χωριό υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις με παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια από το χορευτικό τμήμα του εκπολιτιστικού του συλλόγου ΚΟΤΥΛΑΙΑ, σουβλάκια, κρασί κλπ/ Νέας Λαμψάκου: από τον Σύλλογο Αναξαγόρα, από τον Πολιτιστικό Εξωραιστικό Σύλλογο Βέλους Τίτθη στις 19:00μμ στην πλατεία Κουτσούκου ανάβουν παραδοσιακή αποκριάτικη φωτιά προσφέροντας σουβλάκι, καλό κρασί και χορό κοντά στη φωτιά και τόσα-τόσα άλλα, Εύβοιας φίλοι).

Καλά να περάσουμε, λοιπόν, όποιο μέρος του ευλογημένου μας νησιού κι αν επισκεφτούμε!
ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ, ΕΥΒΟΙΑΣ ΦΙΛΟΙ! ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ! Ααα! Και.. “καλό χαρταετό”, που λέγαν παλιά σε εμάς τα παιδιά οι μεγαλύτεροι!
Κοπυράιτ για evias-filoi.gr Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου

52596371_2093188974094674_1041070441571024896_n.jpg
Μαρμάρι 2017

Μαρμάρι 2017

Αγία Άννα 2018

Αγία Άννα 2018

Μαρμάρι 2017

Μαρμάρι 2017

Πρόσκληση συμμετοχής στην ημερίδα "Evia Tourism Workshop 2019"

Πρόσκληση συμμετοχής στην ημερίδα "Evia Tourism Workshop 2019"

Δύο χρόνια φτωχότερα, χωρίς τον Δημήτρη Μυταρά, κλείνουν σήμερα

Δύο χρόνια φτωχότερα, χωρίς τον Δημήτρη Μυταρά, κλείνουν σήμερα