28059267_1777594162303456_426172777400295911_n.jpg

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Πέσε σύκο να σε φάω; Κάθε άλλο!

Πέσε σύκο να σε φάω; Κάθε άλλο!

Ένα δυνατό ευβοιώτικο προϊόν, τόσο στην ελληνική όσο και στην ξένη αγορά, είναι το σύκο. Στο νησί μας καλλιεργούνται σε αρκετές περιοχές συκιές για εμπορική εκμετάλλευση, αλλά τα πρωτεία (όπως έχουμε ξαναγράψει στο εξής άρθρο - μαζί με παροιμίες, συνταγή κ.α. https://www.evias-filoi.gr/home-1/sika-kimis-taxiarchi-evias-filoi) κατέχουν ο Ταξιάρχης και η Κύμη, με το εξαιρετικό τους σύκο, το οποίο μάλιστα έχει πιστοποίηση ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης).


Καλοκαιρινό φρούτο το εξαιρετικής διατροφικής αξίας σύκο και έτσι, μετά τον δεκαπενταύγουστο ιδίως, οι παραγωγοί μας που δραστηριοποιούνται σε μικρές ή μεγαλύτερες εταιρίες αλλά και στους συνεταιρισμούς, πέφτουν με τα μούτρα στην απαιτητική δουλειά.

Τα σύκα δεν γίνεται να διατηρηθούν φρέσκα για μεγάλο διάστημα και έτσι πολύ διαδεδομένη, από την αρχαιότητα ακόμα, μέθοδος συντήρησής τους είναι η αποξήρανση στον ήλιο. Οι συκοκαλλιεργητές στις μέρες μας ακολουθούν δύο τρόπους αποξήρανσης των σύκων κι έτσι έχουμε: Kλιβανισμένα σύκα - που είναι και τα πιο διαδεδομένα, με λευκό χρώμα από την επεξεργασία με θείωση και ακλιβάνιστα ή φυσικά - με πιο σκούρο καφέ χρώμα, που δεν έχουν υποστεί θείωση και πωλούνται μεν σε μικρότερες ποσότητες στην αγορά, αλλά σε ακριβότερη τιμή.

Για την επεξεργασία των κλιβανισμένων σύκων, το προϊόν μπαίνει στους κλίβανους (συνήθως έτσι όπως έρχεται από το χωράφι φορτωμένο στα τρέιλερ για να μη φορτώνεται/ξεφορτώνεται). Εκεί ανάβεται το θειάφι, του οποίου η “κάπνα” περνάει ανάμεσα από τα τελάρα και ασπρίζει τα σύκα.

Πολλοί ιδιώτες συλλέγουν τα σύκα για την οικιακή τους κατανάλωση, αλλά και για να συπληρώσουν λίγο το εισόδημά τους και τα ετοιμάζουν με πολύ μεράκι αλλά και μεγάλο κόπο: Φτάσιμο από τις συκιές, άπλωμα στα τελάρα, κόψιμο των κοτσανιών, άνοιγμα, λιάσιμο, καλό κλείσιμο ανά δύο, θέρμισμα/βράσιμο σε μυρωδάτο και ταυτόχρονα αντισηπτικό νερό, στράγγισμα και τελικό άπλωμα μέχρι να στεγνώσουν και να είναι έτοιμα για συσκευασία/αποθήκευση.


Καλή δύναμη και άφθονη σοδειά στους συκοκαλλιεργητές μας και φέτος, Εύβοιας φίλοι και με υγεία όλοι μας να τα απολαύσουμε! Εννοείται ότι δεν αγοράζουμε παρά μόνο τα υπέροχα ευβοιώτικα σύκα….

Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου/Εκπαιδευτικός
(οι επόμενες φωτογραφίες μας έχουν αποσταλεί από τον φίλο της ιστοσελίδας μας κ. Γιάννη Κωνσταντάγκα και τον ευχαριστούμε θερμά!)

Χωρίς τίτλο1.jpg
Χωρίς τίτλο2.jpg
Χωρίς τίτλο3.jpg
G.K. for E.f.
G.K for Ev filoi
G.K. for E-f.gr
GK FOR EV.FILOI
GK FOR EV FILOI
G.K for Evias filoi
Χωρίς τίτλο kleino klivano.png
Χωρίς τίτλο ueiafi.png
G.K. for Evias filoi
G K for Ev filoi
Ανδρωνιάνοι & Δένδρα πανέμορφα! 24 φωτο κ.α. Εύβοιας φίλοι!

Ανδρωνιάνοι & Δένδρα πανέμορφα! 24 φωτο κ.α. Εύβοιας φίλοι!

3ος Αγώνας Μνήμης Λέλας Καραγιάννη στη Λίμνη μας

3ος Αγώνας Μνήμης Λέλας Καραγιάννη στη Λίμνη μας