13308232_1141851399211072_1361067419951928216_o.png

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Ποντίκα=βουτήματα αγνά και παραδοσιακά για συνοδεία του καφέ

Ποντίκα=βουτήματα αγνά και παραδοσιακά για συνοδεία του καφέ

Στο σπίτι της γιαγιάς της Ευανθίας, της Σμυρνιάς, όταν σερβίρονταν καφές, και μάλιστα πολύ μερακλίδικος αφού ο παππούς είχε χρηματίσει για κάποιο διάστημα και σαν "ταμπής", συνοδεύονταν πάντα από ένα είδος βουτήματος, κάτι σαν παξιμαδάκια, μέσα σε όμορφο πορσελάνινο πιάτο.
Τα έφτιαχνε η γιαγιά μια στο τόσο, με τη συνταγή που σας δίνω, και διατηρούνταν για πολύ καιρό. Μη ξεχνάμε ότι τότε δεν υπήρχα ζαχαροπλαστεία σε κάθε γωνιά, να πετάγονται να αγοράζουν για να τρατάρουν τις φίλες και γειτόνισσες όταν τους επισκέφτονταν για να απολαύσουν παρέα ένα καφεδάκι!
Τα υλικά που χρησιμοποιούσε είναι τα ακόλουθα:
Ένα ποτήρι φρέσκο βούτυρο, 6 φρέσκα αυγά, ένα ποτήρι φρέσκο γάλα (δεν θα βαρεθώ να τονίζω το Φρέσκο, γιατί το Φρέσκο σε όλα κάνει μεγάλη διαφορά), χυμό και φλούδα δύο λεμονιών, λίγο κρεμοτάρταρο, τρία ποτήρια ζάχαρη, ένα κουταλάκι του καφέ σόδα, ένα ποτήρι κουραντί (=μικρή, μαύρη σταφίδα), έξι ποτήρια λεπτό, λευκό.. από το καλό -όπως έλεγε η γιαγιά- αλεύρι.
Σε μια μεγάλη τσανάκα χτυπούσε πολύ καλά το βούτυρο με τα αυγά. Στη συνέχεια, δουλεύοντας απαλά το μίγμα πρόσθετε ένα-ένα τα υλικά...το κρύο γάλα, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιών, σιγά-σιγά τη ζάχαρη, το κρεμοτάρταρο, τις σταφίδες και τελευταίο το αλεύρι όπου είχε αναμείξει και τη σόδα..
Αφού άλειφε ένα μεγάλο ταβά (=ταψί) με βούτυρο και τον κούκιζε με αλεύρι, τοποθετούσε το παραπάνω μίγμα, το κάλυπτε με μια εφημερίδα και το έβαζε αμέσως στον ζεστό φούρνο. Εμείς, μπορούμε να αντικαταστήσουμε πια την εφημερίδα με αλουμινόχαρτο. 
Όταν είχε πάρει χρώμα (με το μάτι υπολόγιζε την ώρα και ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου της) το ξεφούρνιζε, το άφηνε να κρυώσει και το έκοβε σε μικρά κομματάκια. Ακολουθούσε πάλι ψήσιμο στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία, για να παξιμαδωθούν τα κομματάκια. Τα διατηρούσε μέσα σε τενεκέ, σε σκοτεινό αεριζόμενο μέρος.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΝ!
(Σημείωση: Το κρεμοτάρταρο είναι μια σκόνη που αγόραζε όποτε κατέβαινε στην κεντρική αγορά της Αθήνας στα καταστήματα μπαχαρικών. Είναι το όξινο τρυγικό κάλιο που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, τη φαρμακευτική κλπ. και προέρχεται από τον μούστο. Την χρησιμοποιούμε όποτε θέλουμε να δώσουμε περισσότερο όγκο στη μαρέγκα και μια πιο δεμένη κρεμώδη υφή στο παγωτό κλπ).
Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου

Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων λόγω έργων, στο δρόμο Αφράτι-Πισσώνα

Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων λόγω έργων, στο δρόμο Αφράτι-Πισσώνα

Αλλάζει ο καιρός από σήμερα και για το Σαββατοκύριακο

Αλλάζει ο καιρός από σήμερα και για το Σαββατοκύριακο