28059267_1777594162303456_426172777400295911_n.jpg

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

ΦραουλοΑπολαύσεις..

ΦραουλοΑπολαύσεις..

Όποιος έχει πολύ πιπέρι βάζει και στα λάχανα.. λέει ο λαός μας! Φράουλες εποχής, λοιπόν, που ωριμάζουν και όλες μαζί... Βασανίστηκαν οι περισσότερες για να γίνουν άλλες μαρμελάδα, άλλες γλυκό, άλλες λικέρ... σε κανα μήνα δηλαδή αυτές οι τελευταίες, μέσα σε μπουκάλι με κανελλογαρύφαλλο, μέσα στην αγκαλιά του ήλιου. Οι πιο τυχερές είχαν ακαριαίο τέλος.. πλύσιμο και φάγωμα! 

Φράουλες μπορούμε πανεύκολα (όπως διαπίστωσα κι εγώ η άσχετη μέχρι πρότινος) να παράγουμε στον κήπο ή σε γλάστρες και να τρώμε γευστικούς και υγεινούς καρπούς. Βλέπετε, αυτές του εμπορίου παραείναι  φορτωμένες ανθυγιεινές ουσίες! Πρόσφατη έρευνα τις κατέταξε πρώτες σε περιεκτικότητα φυτοφαρμάκων, ανάμεσα σε δεκάδες φρούτα και λαχανικά. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα οι τιμές ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια για τον άνθρωπο!

Για τους λάτρεις τους, λοιπόν, που θέλουν και μπορούν να αφιερώσουν λίγη ώρα και να απολαύσουν περισσή γεύση και γλύκα, ορίστε οι συνταγές που εγώ ακολουθώ..

Για το ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΦΡΑΟΥΛΑ βράζουμε (ανακατεύοντας συχνά) μισό κιλό πλυμένες και καθαρισμένες φράουλες, που από βραδύς ανακατέψαμε με 250 γραμμάρια ζάχαρης. Σημαντικό είναι να βράσουν σε σιγανή φωτιά και προπαντός για λίγη ώρα (περίπου 20 λεπτά), για να διατηρούν σχήμα και γεύση. Τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα (που πλένουμε με ζεστό νερό και τοποθετούμε ανάποδα μέσα σε ταψί καλυμένο με πετσέτα και για 15 λεπτά τοποθετούμε στο φούρνο, στους 100◦C ).

Για τη ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ, λιώνουμε (εγώ το κάνω με ένα πιρούνι) τις πλυμένες και καθαρισμένες φράουλες, τις τοποθετούμε στην κατσαρόλα και τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη (για τις μαρμελάδες ισχύει ίση ποσότητα ζάχαρης με το φρούτο). Τις βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ξαφρίζουμε.
Θα σιγουρευτούμε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη, όταν θα τη δούμε να κυλάει σαν ελαφριά συμπυκνωμένη μάζα πάνω σε μια ξύλινη κουτάλα. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το χυμό μισού λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια ακόμα βράση για 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια που πρέπει να είναι ζεστά όπως και η μαρμελάδα, τα γεμίζουμε μάλιστα ξεχειλιστά. Σφραγίζουμε καλά με το καπάκι τους και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν. Μετά τα αποθηκεύουμε.

Για ΠΑΓΩΤΟ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΦΡΑΟΥΛΑ, λειώνω με πιρούνι τις φράουλες (να "κρατάει" το φρούτο, όχι πολτός) και τις προσθέτω στο μείγμα από εξαιρετικό Παραδοσιακό, Ντόπιο γιαούρτι με λίγη κρέμα γάλακτος και ζαχαρούχο γάλα. 

Σε πολλά γλυκίσματα και σαν επίστρωση στις τούρτες αυτής της εποχής (όπως παρακάτω φωτογραφία μου) τις τοποθετώ σε ανάλογα κομμένες φέτες, μέσα σε φρουί ζελέ με ίδια γεύση, πριν αυτό όμως παγώσει αρκετά, για να ενσωματωθούν στο ζελέ με λείο αποτέλεσμα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ ΦΙΛΟΙ!
Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου/Εκπαιδευτικός

100_0825!!ΟΚ me firma.jpg
apr.14 me firma.jpg
101_0948 me firma.jpg
Zωοδόχου Πηγής σήμερα και..

Zωοδόχου Πηγής σήμερα και..

Παγκόσμια η Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών σήμερα

Παγκόσμια η Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών σήμερα