28059267_1777594162303456_426172777400295911_n.jpg

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Η όμορφη Κήρινθος, στον δρόμο μας προς/από βόρεια Εύβοια (24 φωτο)

Η όμορφη Κήρινθος, στον δρόμο μας προς/από βόρεια Εύβοια (24 φωτο)

Μεγάλο και όμορφο χωριό στους πρόποδες καταπράσινου λόφου και μέσα στο δάσος η Κήρινθός μας, Εύβοιας φίλοι! Το συναντάμε στον δρόμο μας πάντα, είτε κατευθυνόμαστε προς τη βόρεια Εύβοια (στα 60 περίπου χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα), είτε στην επιστροφή μας (περί τα 48 χιλιόμετρα από τα Λουτρά Αιδηψού).

Ένδοξο και το όνομά του, από την ομώνυμη αρχαϊκή πόλη, που άκμασε στην ευρύτερη περιοχή κατά τους προϊστορικούς και αρχαϊκούς χρόνους και κοντά στην παραθαλάσσια περιοχή της Κρύας Βρύσης. Πρέπει να αναφερθεί, ότι μέχρι και το 1915 το χωριό ονομαζόταν ‘Σκυλόγιαννη’!

Πανέμορφη η ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής εκκλησία του χωριού, προς τιμή του Αγίου Γεωργίου! Στις φωτογραφίες που ακολουθούν, διακρίνεται η εξαιρετική κατασκευή του ναού και του μοναδικού καμπαναριού του. Νοικοκυρεμένα τα σπίτια της Κηρίνθου, Εύβοιας φίλοι! Παλιά, αναπαλαιωμένα ή καινούρια, όλα περιποιημένα και με όμορφες, λουλουδιασμένες αυλές! Οι κάτοικοι ασχολούνται στην πλειοψηφία τους με την κτηνοτροφία, αλλά και με την γεωργία, αφού τα εδάφη είναι εύφορα και στον κάμπο καλλιεργούν μεγάλες εκτάσεις με βαμβάκι, σιτηρά και άλλα.

Η περιοχή της Κρύας Βρύσης, το επίνειο της Κηρίνθου, είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός στην αγκαλιά του Αιγαίου, με υπέροχη αμμουδερή ακρογιαλιά. Εδώ υπάρχει και ο παλιός, πέτρινος και πανέμορφος αλλά εγκαταλελειμένος Μύλος. Στην παραλία αυτή βλέπουμε, Εύβοιας φίλοι, την ένωση της θάλασσας με το ποτάμι, τη λιμνούλα που σχηματίζεται στην εκβολή του γλυκού νερού και προς τα νότια, νοτιοδυτικά της, τον χώρο με τα χνάρια της αρχαίας πόλης. Παραπέρα υπάρχει εκβολή κι άλλου ποταμού, όπου δένουν ψαράδες τις βαρκούλες τους.

Στην ιστορία της Κηρίνθου, καταγράφεται κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής, καταστροφή μεγάλου μέρους του χωριού από τους κατακτητές, καθώς επίσης απώλεια πολλών ψυχών που αντιστάθηκαν γενναία στους Ναζί. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει προς τιμή τους μνημείο!

Αξίζει,πατριωτάκια, μια στάση εδώ στη διαδρομή σας, για να περπατήσετε στα στενά δρομάκια του χωριού και να δροσιστείτε ή να πιείτε το καφεδάκι σας σε ένα καφενεδάκι του. Και οπωσδήποτε θα σας αποζημιώσει το καλοκαίρι μια βόλτα μέχρι την Κρύα Βρύση!
Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου/Εκπαιδευτικός

Αγ. Γεώργιος

Αγ. Γεώργιος

κηρινθος αγ γεωργ πισω εφ.jpg
Κηρινθος ευβ φ.jpg
Δημοτικό Σχολείο Κηρίνθου

Δημοτικό Σχολείο Κηρίνθου

εφ.jpg
κηρινθο πηγη εφ.jpg
κηρινθ αγ γεωρ Ευβ φιλ.jpg
κηρινθ καμπαναριο αγ γεωρ εφ.jpg
εφ κηρινθο.jpg
κηρινθ χωριο εφ.jpg
εφ κηρινθ.jpg
κηρινθο ΣΕΠΤ 20 εφ.jpg
κηρινθ αγ γεωργ ef !.jpg
εφ κηρινθο.jpg
κηρινθ χωριο εφ.jpg
κηρινθ εφι.jpg
κηρινθ ευβ φ.jpg
κηρινθ εφ !.jpg
κηρινθο εφ.jpg
κηρινθο εφ.jpg
κηρινθος Αγ Γεωργ ευβ φιλ !.jpg
κηρινθ ε φ .jpg
κηρινθο εφ.jpg
«Ο άη- Λιάς κόβει σταφύλια και η αγία Μαρίνα σύκα»..

«Ο άη- Λιάς κόβει σταφύλια και η αγία Μαρίνα σύκα»..

Γοβγίνεια 2023 στην Καστέλλα Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων

Γοβγίνεια 2023 στην Καστέλλα Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων