13308232_1141851399211072_1361067419951928216_o.png

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Το πρόβλημα της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας..

Το πρόβλημα της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας..

Το χθεσινό δελτίο τύπου της ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ στο διαδίκτυομας πληροφορεί για τα εξής:

"ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Η κατάρρευση μέρους του προβόλου της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας στο κτήριο Κυδωνιάτη (κηρυγμένο Μνημείο) -γωνία Νεοφύτου και Κριεζώτου- επί του πεζοδρομίου το βράδυ της Πέμπτης, 29 Μαρτίου 2018, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, ήταν μια προαναγγελθείσα πράξη.
Προηγήθηκαν οι κακοποιήσεις των κτηρίων της Αγοράς και η εσκεμμένη έλλειψη φύλαξής της ώστε ελεύθερα να μπαίνουν διάφοροι και να προβαίνουν σε εγκληματικές ενέργειες αποψίλωσης από τα πολύτιμα στοιχεία της και κατεδάφισης - όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες που επισυνάπτουμε (Φωτο 1,2) που αποτυπώνουν αδιαμφισβήτητα επέμβαση βαριά (μάλλον με κασμά) σε φέροντες τοίχους. Αφού γυμνώθηκε η αγορά από όλα τα σιδηρά και ξύλινα στοιχεία της άρχισε η συστηματική επίθεση στον φέροντα οργανισμό.
Η ομάδα μας έχει καταγεγραμμένες τις πολλές φορές που απευθυνθήκαμε επίσημα και τεκμηριωμένα στον Δήμο, στην Εισαγγελία Χαλκίδας, στο Αστυνομικό Τμήμα, στο Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να ληφθούν μέτρα προστασίας της Δημοτικής Αγοράς (δηλαδή της δημοτικής περιουσίας που αποτελεί και Μνημείο) που κακοποιείται ποικιλοτρόπως και συστηματικά εδώ και μερικά χρόνια. 
Από την υπεύθυνη δημοτική αρχή «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Αδιαφορώντας ακόμη και για τις ανθρώπινες ζωές –διότι από τύχη δεν είχαμε δραματικές εξελίξεις με την κατάρρευση αλλά, και νωρίτερα. Γιατί άραγε; Είναι ζήτημα ανικανότητας της δημοτικής αρχής να μπορεί να διαφυλάξει έναν τόσο μικρό αλλά πολύτιμο χώρο ιδιοκτησίας της; Μαθαίνουμε από τα μέσα ενημέρωσης ότι μετά το συμβάν ο κ. δήμαρχος απευθύνθηκε στο Υπουργείο για να πάρει άδεια κατεδάφισης και άλλων τμημάτων της Αγοράς, τα μέσα δε που υποστηρίζουν τον κ, δήμαρχο ξεκίνησαν μια «καμπάνια» ακύρωσης του χαρακτηρισμού του Μνημείου με επαναφορά επιχειρημάτων του τύπου «άσχημο κτήριο» «επικίνδυνο κτήριο» κλπ. Άραγε, εκεί στόχευσαν οι παραλείψεις και η μη συμμόρφωση με το νόμο της δημοτικής αρχής; Να έρθει μια «ευνοϊκή στιγμή» να ζητηθούν κατεδαφίσεις και να φαλκιδευτεί επί της ουσίας ο χαρακτηρισμός; Άλλωστε, με την ευκαιρία, έδωσαν οι ίδιοι –οι της δημ. αρχής- την άδεια στον εαυτό τους να κατεδαφίσουν το σύνολο του προβόλου επί της Κριεζώτου που ήταν σχετικά καλά υποστυλωμένος και δεν απειλούνταν καμία κατάρρευσή του ώστε να διατρέξουν κίνδυνο οι περαστικοί όπως ανάγλυφα δείχνουν οι φωτογραφίες που επισυνάπτουμε (Φωτο 3,4)!
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις καλούμε και πάλι κάθε χαλκιδέο πολίτη να υπερασπιστεί την περιουσία της πόλης του. 
Καλούμε κάθε υπεύθυνη αρχή να πράξει τα δέοντα σύμφωνα με τα από τον νόμο απορρέοντα καθήκοντά της και να τιμωρηθούν αυστηρά όσοι ευθύνονται για την κατάρρευση και για τις άλλες εγκληματικές ενέργειες που διαπράττονται στην Αγορά. Ο Αρχαιολογικός Νόμος προβλέπει "...σε περίπτωση φθορών από αμέλεια του κυρίου, του νομέα ή του κατόχου του μνημείου (του Δήμου εν προκειμένω) ο υπαίτιος υπέχει ποινή φυλάκισης μέχρι 2 ετών (Αρθρο 57), σε περίπτωση δε πλημμελούς φύλαξης ή πλημμελούς διατήρησης ή συντήρησης υπέχει ποινή φυλάκισης μέχρι 3 ετών (Άρθρο 67)...". Εντός των ημερών καταθέτουμε νέα αναφορά στην Εισαγγελία Χαλκίδας και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτραπεί οποιαδήποτε εξέλιξη καταστροφής της Αγοράς."
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή και φωτογραφία Δημοτική Αγορά Χαλκίδας 

Νοσοκομείο Καρύστου-Προκήρυξη δύο θέσεων επί θητεία ειδικευμένων ιατρών..

Νοσοκομείο Καρύστου-Προκήρυξη δύο θέσεων επί θητεία ειδικευμένων ιατρών..

Το καμμένο 1ο δημοτικό σχολείο Κύμης..

Το καμμένο 1ο δημοτικό σχολείο Κύμης..