13308232_1141851399211072_1361067419951928216_o.png

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Για τον αυτισμό γενικά και ειδικά..

Για τον αυτισμό γενικά και ειδικά..

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού στις 2 Απριλίου,  όπως καθιερώθηκε το 2007 από τον ΟΗΕ να γιορτάζεται κάθε χρόνο.
Με αυτήν την πρωτοβουλία στοχεύεται η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ανάγκες των αυτιστικών ατόμων, συμβάλλοντας στην αποδοχή και ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία. Τέτοια ημέρα κάθε χρόνο εκατοντάδες κτήρια στον πλανήτη φωτίζονται μπλε συμμετέχοντας στην εκδήλωση «Light Ιt Up Blue», και ρίχνοντας αλληγορικά φως στη σκοτεινή πλευρά της απομόνωσης και περιθωριοποίησης που τα άτομα αυτά βιώνουν καθημερινά.
Στο παρελθόν ο αυτισμός αποτελούσε σπάνια διαταραχή. Τα τωρινά δεδομένα όμως είναι διαφορετικά! Σε σχετική μελέτη του 2005, αναφέρεται ότι στις 10.000 γεννήσεις, 10-16 παιδιά θα φέρουν αυτήν τη διαταραχή, ενώ ένα ποσοστό 0.6% αναπτύσσει κάποια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.
Ο αυτισμός, αποτελεί ισόβια, πολύπλοκη εκ γενετής νευροαναπτυξιακή διαταραχή που συνήθως εκδηλώνεται στη φάση της ανάπτυξης. Τα κλινικά χαρακτηριστικά του αυτισμού, περιλαμβάνουν ελλειπή κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, εκδήλωση στερεοτυπικών επαναληπτικών συμπεριφορών, ύπαρξη γλωσσικών διαταραχών ή απουσίας λόγου, σημαντικού ή όχι βαθμού νοητική υστέρηση ή άλλων ιατρικών καταστάσεων.
Η αιτία του δεν είναι ακόμα γνωστή, αν και κάποιες γενετικές επιδράσεις αναγνωρίζονται ως σημαντικές σε συνδυασμό με κάποιους κυρίως περιγεννητικής φύσεως παράγοντες κινδύνου.
Ο αυτισμός δε θεραπεύεται αλλά με έγκαιρες εξειδικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις οι νοσούντες βοηθούνται στη βελτίωση της λειτουργικότητάς τους.
Τα αυτιστικά άτομα είναι συνήθως άτομα υψηλής ευφυίας. Ο Αυστριακός L.Kanner περιέγραψε πρώτος τον αυτισμό το 1943 και συσχέτισε τη διαταραχή με «ψυχρή» συμπεριφορά των γονέων, υπόθεση η οποία δεν επιβεβαιώθηκε επιστημονικά αλλά συνέβαλε στο στιγματισμό των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους.
Η ιδιαίτερη συμπεριφορά των ατόμων με αυτισμό αλλά και διάφορες τέτοιες θεωρίες, συμβάλλουν δραστικά στην περιθωριοποίησή τους. Τα άτομα αυτά έχουν ανάγκη κυρίως για αποδοχή και κοινωνική στήριξη. Διάφοροι οργανισμοί όπως ο Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου, δίνουν τη φωνή που τους λείπει και εργάζονται για το δικαίωμά τους για μια πιο ανθρώπινη ζωή. Σε επίπεδο πολιτείας, τα άτομα αυτά καλύπτονται από τις νομοθεσίες που ισχύουν για άτομα με αναπηρία και νοητική υστέρηση τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε τοπικό επίπεδο.

  • Πληροφορούμαστε από φίλους της περιοχής Αλιβερίου ότι για τη μέρα αυτή το κέντρο Έργου Λόγου Μάθησης "Παιδί και Λόγος" διοργανώνει εκδήλωση στο κλειστό Γυμναστήριο Αλιβερίου στις 6.00-8.00μμ. Ο κόσμος της περιοχής του Αλιβερίου θα πάρει πληροφορίες (με διαδραστικό τρόπο) για το τι σημαίνει να ανήκει κάποιος στο φάσμα του αυτισμού. Στην όμορφη εκδήλωση συμμετέχουν τα παιδιά των Αίας Αλιβερίου B.C., Α.Ο. Αστέρας Αλιβερίου, Α. Ο. Κονιστρών και Πανευβοϊκός Γ.Σ. που θα έχουν αγώνα και τα παιδία της Βιοκίνησης και του Body & Mind που θα χορέψουν μέσα σε ένα μπλε φωταγωγημένο κλειστό Γυμναστήριο, όπως θα είναι φωταγηγημένος και ο ουρανός του Αλιβερίου, για να περάσουν ένα ακόμα θετικό μήνυμα για τον Αυτισμό!

 

 

 

 

 

Πηγή Υπ. Ανθρώπινου Δυναμικού Παν/μιου Κύπρου

 "Let's do it Greece" και στην Ερέτρια!

"Let's do it Greece" και στην Ερέτρια!

H γιορτή και τα κάλαντα του Λαζάρου..

H γιορτή και τα κάλαντα του Λαζάρου..