13308232_1141851399211072_1361067419951928216_o.png

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Η 25η Μαρτίου στην Εύβοια

Η 25η Μαρτίου στην Εύβοια

Απ΄ άκρη σ΄ άκρη το νησί μας τιμά τη μνήμη των αγωνιστών του 1821, των Ελλήνων που δόθηκαν στην απελευθέρωση της χώρας από την Τούρκικη κυριαρχία ΟΜΟΨΥΧΑ! Άλλο αν μετά κάποιοι ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ -όπως δυστυχώς έχει συμβεί αρκετές φορές στην Ιστορία μας- για προσωπικό όφελος, σφετερίστηκαν τον αγώνα των ηρώων μας, διέβαλαν αγνές προσωπικότητες του Αγώνα, δίχασαν τον κόσμο, προσεταιρίστηκαν τους ξένους («Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκαμεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης» που είπε ο Μακρυγιάννης).
Έχουμε ακούσει την έκφραση "Η Πατρίς Αγνωμονούσα" για την κατάληξη αρκετών Αγωνιστών σε φυλακές, χωρίς συντάξεις, αγνοημένους σε πλήρη ένδεια. ΔΕΝ είναι η Πατρίδα που τα κάνει αυτά! Είναι που πάντα λίγοι Ασυνείδητοι, αναρριχημένοι σε ψηλούς θώκους, για τα Δικά τους μικροπολιτικά συμφέροντα, δημιουργούν αυτό το κακό. Στο χέρι μας και στην ευθύνη μας είναι να ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΑΧΡΗΣΤΕΥΟΥΜΕ τη δράση αυτών των μεμονομένων ατόμων!
Και ας μη τα ρίχνουμε στους άλλους.. στους ξένους...- όπως συχνά όλοι κάνουμε για να αποφύγουμε να αντικρύσουμε τη σκληρή αλήθεια των ευθυνών μας.. Οι ξένοι μια χαρά την κάνουν τη δουλειά τους! Ας κοιτάξουμε ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΙΑΣΜΕΝΟΙ τα συμφέροντα και την προκοπή της χώρας μας, ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ αλλά και τους εαυτούς μας και το μέλλον των παιδιών μας!

Κάποιες από τις τιμητικές εκδηλώσεις του τόπου μας για αυτήν την μέρα, είναι οι ακόλουθες, και ας με συγχωρήσουν οι φίλοι που δεν θα αναφερθεί η περιοχή τους, απλά γιατί πρακτικά αυτό είναι αδύνατο μιας και σε κάθε Ευβοιώτικη πόλη και χωριό, θα καμαρώσουμε τους συμπολίτες μας να παρελαύνουν, να απαγγέλλουν, να υποδύονται σχετικούς ρόλους, να καταθέτουν στεφάνους, να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς κλπ.

- Ανάμεσα σε πάμπολλες εκδηλώσεις στη Χαλκίδα 31/03/18-01/04/18, διήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης "Απελευθέρωσης της Εύβοιας από τον Τουρκικό Ζυγό" με λαμπαδηδρομία από το Κόκκινο Σπίτι, παρουσία των Σχολείων με παραδοσιακές φορεσιές και λάβαρα, δοξολογία, εκφώνηση πανηγυρικών λόγων, επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο κλπ 

- Μεταξύ άλλων στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου "ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΟΒΙΟΣ" του Τ.Δ. Καστέλλας με θέμα: "Ιστορία του αγώνος της εν Ευβοία επαναστάσεως του 1821" (ρίξτε αν θέλετε μια ματιά στο άρθρο μου και για τον σπουδαίο Αγγελή Γοβιό εδώ: https://www.evias-filoi.gr/home-1/kastella-ekdilosi-25is-martiou-2018-kai-aggelis-govios)

- 1η Λαμπαδηφορία Αιδηψού σήμερα Σάββατο 24 Μαρτίου 2018 και ώρα 19:00, οι ρομαντικοί εθελοντές με τις δάδες στα χέρια συνδυάζουν την ανάσταση του Χριστού με την ανάσταση του γένους, και παραλληλίζουν το άγιο φως με το φως της ελευθερίας. Όπως διαβάζουμε στο Διαδίκτυο, ξεκινούν από την πλατεία του χωριού και ακολουθούν την διαδρομή του επιταφίου.

- Στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου

  • Στην Κύμη, ανάμεσα σε άλλα, παρέλαση με πανέμορφες παραδοσιακές στολές και χορούς από τον Εκπολιτιστικό Χορευτικό Σύλλογο Κύμης Αξάνεμες

  •  Στο Αλιβέρι
    α. 30/03/18 στις 19.00μμ, το Τοπικό Τμήμα Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών παρουσιάζει τον ΕΠΙΤΑΦΙΟ (Γιάννη Ρίτσου-Μίκη Θεοδωράκη), απόσπασμα από τις ΤΡΩΑΔΕΣ και "Η μάνα του Χριστού" (Κώστα Βάρναλη)
    β. 25/03/18 στις 19.30μμ, εκδήλωση στο Τμήμα Πνευματικού Κέντρου Αλιβερίου "Άγιος Γεώργιος"

- Στην Κάρυστο ανάμεσα στις εκδηλώσεις, η ξεχωριστή παρέλαση των Φιλ-Ιππων που αύριο στις 11.00 π.μ. - 12.00 μ.μ. "ΠΑΡΕΛΑΥΝΕΙ ΜΕ ΠΕΖΟΠΟΡΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΕΦΙΠΠΟ. ΤΟ ΠΕΖΟΠΟΡΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΑ ΤΙΜΗΜΕΝΑ ΛΑΒΑΡΑ ΚΑΙ ΜΠΑΙΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΟΠΛΑΡΧΗΓΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821, ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΕΦΙΠΠΕΣ ΔΙΜΟΙΡΙΕΣ , ΟΛΟΙ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ! ΣΤΙΣ 10.30 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΥΣΤΟΥ!" (Στην εκδήλωση αυτή από το διαδίκτυο, ανήκει και η σχετική φωτογραφία του άρθρου μου- Πηγή).
Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου

Επιδείνωση του καιρού..

Επιδείνωση του καιρού..

Εγκαίνια Σχολικού Μουσείου

Εγκαίνια Σχολικού Μουσείου