13308232_1141851399211072_1361067419951928216_o.png

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Τα Κούλουμα και οι ευβοιώτικες εκδηλώσεις Καθαράς Δευτέρας για το 2018

Τα Κούλουμα και οι ευβοιώτικες εκδηλώσεις Καθαράς Δευτέρας για το 2018

Η πανελλήνια γιορτή των Κούλουμων, χαρακτηρίζεται παραδοσιακά από γλεντοκόπι στο ύπαιθρο με κατανάλωση νηστίσιμων φαγητών, των σαρακοστιανών, και στην πιο πρόσφατη ιστορία τους, με το πέταγμα του χαρταετού, που σαν κατασκευή, μάλλον, ταξίδεψε ως εδώ από την Κίνα. Το έθιμο σύμφωνα με κάποιους έχει αθηναϊκή καταγωγή, ενώ σύμφωνα με άλλους βυζαντινή (στην Κωνσταντινούπολη, βλέπετε, γιορτάζονταν έντονα κάτι παρόμοιο, από τον κόσμο που συγκεντρώνονταν στον λόφο των «Ταταούλων»).
Μέχρι πριν μερικές δεκαετίες οι χαρταετοί κατασκευάζονταν από τους πατεράδες μας συνήθως, μέσα στη γλυκιά ακαταστασία του σπιτιού, που γέμιζε κόλλες χαρτιού, κομμάτια από καλάμια ή άλλα πηχάκια, αλευρόκολλες και καλούμπες! Μπορεί να γκρίνιαζαν λίγο οι μανούλες μας, αλλά το τί χαρά κάναμε η πιτσιρικαρία, ήταν κάτι το απερίγραπτο! 
Στα δικά μου παιδικά χρόνια, κάθε Καθαρή Δευτέρα, θυμάμαι, κατασκευάζαμε μόνοι μας έναν μοναδικό χαρταετό με την καθοδήγηση του πατέρα (η μεγάλη δυσκολία ήταν στο τέλος στο ζύγιασμα, για να μη πέφτει ο αετός). Για να μη τσακωνόμαστε, όμως, μιας και ήμασταν πέντε τα παιδιά στην οικογένεια, μας έμαθε ο πατέρας και σκαρώναμε με τα ψέματα και από μια σαϊτα ο καθένας. Με τη μεσαία διπλή σελίδα του τετραδίου και λίγη κλωστή, είχαμε στο πιτς φυτίλι έτοιμη την "κοκώνα" μας...έτσι τουλάχιστον την έλεγε η μάνα, επειδή πετούσε καμαρωτή σαν όμορφη γυναίκα και λικνίζονταν δεξιά αριστερά. Τώρα πια όλα είναι πολύ απλά, αφού οδηγίες για κατασκευή χαρταετών βρίσκει ο καθένας μας και στο Ιντερνετ. Πάντως, αν θέλουμε να προσφέρουμε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση στα παιδιά μας και στους εαυτούς μας, αξίζει να προσπαθήσουμε να κατασκευάσουμε έναν μόνοι μας!
Στην Εύβοια, όπως κάθε Καθαρά Δευτέρα, και εφέτος προγραμματίζονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις εκδηλώσεις σε πλατείες, πάρκα και παραλίες! Ενδεικτικά αναφέρω:
Στην Χαλκίδα τα Κούλουμα θα γιορταστούν στην παραλία του Λευκαντί, την Καθαρά Δευτέρα στις 12:00 η ώρα, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, με πολύ κέφι και χορό.
Στην Κάρυστο, τα τελευταία χρόνια το παραδοσιακό γλέντι αποκορυφώνεται με το κάψιμο του ομοιώματος του "Μακαρούνα" (δείτε σχετικό άρθρο μου εδώ: www.eviasfiloi-2/makarounas-apokries-stin-karysto-kymi-macarena-quetelapongo)
Στην Κύμη, θα γιορταστούν στην Παραλία στις 11:30 το πρωί με τη συμμετοχή παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων, με συμμετοχή του Χορευτικού Συλλόγου Κύμης «Αξάνεμες», της Χορευτικής Ομάδας Προοδευτικού Συλλόγου Ανδρονιάνων-Δένδρων. Το γλέντι θα έχει σεργιάνι στη λαϊκή αποκριά με συνοδεία από «Το Χοροστάσι» που είναι παραδοσιακή ορχήστρα και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου, προσφορά του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παραλίας «Η Λιανή Άμμος».
Στους Ωρεούς, συνεχίζεται η μεγάλη παράδοση 20 και πλέον χρόνων (από το 1996), και ο Εκπολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος προσκαλεί στις εκδηλώσεις τους, που περιλαμβάνουν παιδικό διαγωνισμό χαρταετού, με δώρα για τους νικητές (από τις 11:00 έως τις 12:00) στο Κάστρο των Ωρεών -εκτός περίπτωσης κακοκαιρίας- και συνεχίζονται στις 12:30 με ζωντανή μουσική και χορό, δωρεάν μπουφέ σαρακοστιανών και κρασί, στο λιμάνι των Ωρεών!
Στο Πευκί, για τα Κούλουμα που είναι και εκεί θεσμός πλέον, μας περιμένουν να χορέψουμε , να φάμε (ανάμεσα σε άλλα σαρακοστιανά και παραδοσιακή φασολάδα στο καζάνι) και να πιούμε όλοι μαζί! Να διασκεδάσουμε με πυροτεχνήματα, χαρταετούς, κλόουν και ζωντανή μουσική!
Στην Αιδηψό, επίσης παραδοσιακά τα κούλουμα,  διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο  Άγιος Γεώργιος.
Στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, οι τοπικοί σύλλογοι (ο χορευτικός όμιλος "Το Λύμνι", ο Ναυτικός Όμιλος, ο Όμιλος Ερασιτεχνών Αλιέων "Ο Ποσειδών", ο Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος, η Θεατρική ομάδα, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Νηπιαγωγείου - Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου Λίμνης) ολοκληρώνουν το τετραήμερο των αποκριάτικων εκδηλώσεων με μεγάλη γιορτή για τα Κούλουμα, στις 19.02.18 στο Κτίριο Μελά Λίμνης.
Στην Ερέτρια, την Καθαρά Δευτέρα ο Δήμος θα γιορτάσει τα κούλουμα στην παραλία της Ερέτριας, με την παρέλαση της κυρά Σαρακοστής, στις 10:00π.μ. Στις 11.30π.μ. θα ακολουθήσει γλέντι με γευστικά σαρακοστιανά εδέσματα και μουσική.

ΚΑΛΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!
Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου

Μια μικρή ιστορία..

Μια μικρή ιστορία..

Βαίνει προς τακτοποίηση το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Βαίνει προς τακτοποίηση το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας