13308232_1141851399211072_1361067419951928216_o.png

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Κούλουμα και ευβοιώτικες εκδηλώσεις Καθαράς Δευτέρας για το 2019

Κούλουμα και ευβοιώτικες εκδηλώσεις Καθαράς Δευτέρας για το 2019

Η πανελλήνια γιορτή των Κούλουμων, χαρακτηρίζεται παραδοσιακά από γλεντοκόπι στο ύπαιθρο με κατανάλωση νηστίσιμων φαγητών, των σαρακοστιανών, και στην πιο πρόσφατη ιστορία τους, με το πέταγμα του χαρταετού, που σαν κατασκευή, μάλλον, ταξίδεψε ως εδώ από την Κίνα. Το έθιμο σύμφωνα με κάποιους έχει αθηναϊκή καταγωγή, ενώ σύμφωνα με άλλους βυζαντινή (στην Κωνσταντινούπολη, βλέπετε, γιορτάζονταν έντονα κάτι παρόμοιο, από τον κόσμο που συγκεντρώνονταν στον λόφο των «Ταταούλων»).

Μέχρι πριν μερικές δεκαετίες οι χαρταετοί κατασκευάζονταν από τους πατεράδες μας συνήθως, μέσα στη γλυκιά ακαταστασία του σπιτιού, που γέμιζε γυαλιστερές κόλλες χαρτιού, κομμάτια από καλάμια ή άλλα πηχάκια, αλευρόκολλες και καλούμπες! Μπορεί να γκρίνιαζαν λίγο οι μανούλες μας, αλλά το τί χαρά κάναμε η πιτσιρικαρία, ήταν κάτι το απερίγραπτο! 
Στα δικά μου παιδικά χρόνια, κάθε Καθαρή Δευτέρα, θυμάμαι, κατασκευάζαμε μόνοι μας έναν μοναδικό χαρταετό με την καθοδήγηση του πατέρα (η μεγάλη δυσκολία ήταν στο τέλος, στο ζύγιασμα, για να μη πέφτει ο αετός). Για να μη τσακωνόμαστε, όμως, μιας και ήμασταν πέντε τα παιδιά στην οικογένεια, μας έμαθε ο πατέρας και σκαρώναμε με τα ψέματα και από μια σαϊτα ο καθένας. Με τη μεσαία διπλή σελίδα του τετραδίου και λίγη κλωστή, είχαμε στο πιτς φυτίλι έτοιμη την "κοκώνα" μας...έτσι τουλάχιστον την έλεγε η μάνα, επειδή πετούσε καμαρωτή -σαν όμορφη γυναίκα- και λικνίζονταν δεξιά αριστερά. Τώρα πια όλα είναι πολύ απλά, αφού οδηγίες για κατασκευή χαρταετών βρίσκει ο καθένας μας και στο Ίντερνετ. Πάντως, αν θέλουμε να προσφέρουμε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση στα παιδιά μας και στους εαυτούς μας, αξίζει να προσπαθήσουμε να κατασκευάσουμε μαζί τους μόνοι μας τον φετινό χαρταετό! Θα τους μείνει αξέχαστο!
Ε ύ β ο ι α ς φ ί λ ο ι
Στην Εύβοια, όπως κάθε Καθαρά Δευτέρα, και εφέτος προγραμματίζονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις εκδηλώσεις σε πλατείες, πάρκα και παραλίες!

Aφού υπενθυμίσω ότι το Βωμολοχικό Καρναβάλι της Αγίας Άννας πραγματοποιείται Καθαρή Δευτέρα (εφέτος 11/3/2019, αποκορυφώνεται μετά τις 12.00μμ), ενδεικτικά αναφέρω:

Στην Χαλκίδα τα Κούλουμα φέτος γιορτάζονται στην παραλία Αυλίδας, την Καθαρά Δευτέρα στις 11.00πμ. με τη συνοδεία ζωντανής, παραδοσιακής μουσικής, σαρακοστιανά εδέσματα και με πολύ κέφι και χορό.

Στην Ερέτρια, την Καθαρά Δευτέρα ο Δήμος με τη συμμετοχή όλων των συλλόγων και των φορέων, θα γιορτάσει τα κούλουμα με την παρέλαση της κυρά Σαρακοστής (εκκίνηση στις 11:00π.μ. από την πλατεία Ελβετών). Γαϊτανάκι και χοροί, σαρακοστιανά εδέσματα, κρασί και ζωντανή μουσική αλλά και διαγωνισμός χαρταετού και παραδοσιακά παιχνίδια (τσουβαλοδρομίες, διελκυνστίδα)!
Ε ύ β ο ι α ς φ ί λ ο ι
Από “Αγγελης Γοβιος Πολιτιστικος Καστελλας” προσκαλούμαστε να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα Κούλουμα στην παραλία των Πολιτικών, στις 11.00π.μ., με πλούσια εδέσματα από το Σύλλογο Γυναικών Η Αύρα αλλά και παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό χορευτικό σύλλογο Πολιτικών.

Στους Ωρεούς, ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος (με συμμετοχή του Ναυτικού Όμιλου Διαύλου Ωρεών και του Εμπορικού Συλλόγου Ωρεών στην οικονομική κάλυψη της ορχήστρας) μας προσκαλεί στις εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας συνεχίζοντας μια μεγάλη παράδοση που ξεκίνησε την Καθαρά Δευτέρα του 1996! Ξεκινούν -αν το επιτρέψει ο καιρός -με παιδικό διαγωνισμό χαρταετού (από τις 11:00 έως τις 12:00 -εγγραφές από 10:30 έως 10:50), στο Κάστρο των Ωρεών, με δώρα για τους νικητές, και συνεχίζουν στις 12:00 με δωρεάν πλούσιο μπουφέ σαρακοστιανών εδεσμάτων, άφθονο κρασί, ζωντανή μουσική και χορό, στο λιμάνι των Ωρεών!

Σε Πευκί-Αρτεμίσιο από “Ιππέας” Εμπορικός Επαγγελματικός Σύλλογος, για τα Κούλουμα που είναι και εκεί θεσμός πλέον, μας περιμένουν χωρίς είσοδο στις 11.30πμ, με δωρεάν χαρταετούς, κλόουν για τα παιδιά, να χορέψουμε, να φάμε σαρακοστιανά και να πιούμε όλοι μαζί!

Στη Δημοτική Κοινότητα Αμαρύνθου μας περιμένουν 11/3/2019 στον Άγιο Αθανάσιο, στην Καλλιθέα, να περάσουμε όμορφα γευόμενοι φασολάδα, πολλά σαρακοστιανά και πετώντας τον χαρταετό μας.
Ε ύ β ο ι α ς φ ί λ ο ι
Ο Σύλλογος Καλεντζίου Προφήτης Ηλίας μας προσκαλεί 11 Μαρτίου 2019 στις 8.00μμ στην κεντρική πλατεία του χωριού να ξεφαντώσουμε όλοι μαζί! Υπόσχονται πολύ κέφι, πολύ χορό, κάψιμο της Αφάνας, ποτά, αναψυκτικά, μπουφέ με γλυκά και φαγητά από τις κυρίες του χωριού.

Στην Παραλία Μπάνια Γιάλτρων, στις 13.30 ο Σύλλογος Γυναικών Γιάλτρων -αν ο καιρός το επιτρέψει- μας κερνάει την παραδοσιακή φασολάδα!

Στον Νέο Πύργο, η κυρά-Σαρακοστή γιορτάζεται με τη φροντίδα της “Αναγέννησης” Πολιτιστικός Σύλλογος Νέου Πύργου στις 11.00π.μ. Θα χαρούμε παραδοσιακά καζάνια φασολάδας και πλούσια σαρακοστιανά εδέσματα φτιαγμένα από τους κατοίκους της περιοχής, χειροποίητες λαγάνες και άφθονο κρασί, καθώς επίσης εξαιρετική ορχήστρα που θα συνοδέψει τους χορούς της τεράστιας παρέας όλων μας!

Στην Κύμη την Καθαρή Δευτέρα ο Δήμος προσφέρει στην πλατεία της Παραλίας κατά τις 11.00 π.μ. λαγάνες, χαλβά και άλλα νηστίσιμα, ο δε Προοδευτικός Σύλλογος Ανδρονιάνων Δένδρων μας περιμένει στις 10.00πμ της Καθαρής Δευτέρας, στη θέση Αλώνια και με έξοδά του διοργανώνει διαγωνισμό πετάγματος χαρταετού (αν ο καιρός το επιτρέψει).

Τα μέλη του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΥΤΙΚΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ μας περιμένουν στην αίθουσα του συλλόγου και αν βοηθήσει ο καιρος θα γιορτάσουμε στο προαύλιο. Προσφέρουν την πατροπαράδοτη φασολάδα,η οποία θα βράζει μπροστά μας,καθώς επίσης το κρασί και τις λαγάνες. Εμείς φέρνουμε απο το σπίτι μας τα σαρακοστιανά μας.
Ε ύ β ο ι α ς φ ί λ ο ι
Στο Δήμο Σκύρου, στις 12.00 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία, παραδοσιακοί χοροί από την χορευτική ομάδα Σκύρου και ζωντανή μουσική.

(Στην Καρυστία, μέχρι και πρόπερσι ξαναζωντάνευε το παραδοσιακό γλέντι με το έθιμο και το κάψιμο του ομοιώματος του "Μακαρούνα" - δείτε σχετικό άρθρο μου εδώ: https://www.evias-filoi.gr/home-1/eviasfiloi-apokries-anekdota-asteia-karistias-kimis-makarounas-makarena)

ΚΑΛΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΑΣ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ, ΕΥΒΟΙΑΣ ΦΙΛΟΙ!
Κοπυράιτ για evias-filoi.gr Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου/Εκπαιδευτικός

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε θαλάσσια περιοχή Λιμεναρχείου Χαλκίδας

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε θαλάσσια περιοχή Λιμεναρχείου Χαλκίδας

Από σήμερα το απόγευμα οι αιτήσεις επιδόματος παιδιού

Από σήμερα το απόγευμα οι αιτήσεις επιδόματος παιδιού