13308232_1141851399211072_1361067419951928216_o.png

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Oι εξελίξεις στην υπερκορεσμένη από ανεμογεννήτριες περιοχή Καρυστίας/Μαρμαρίου

Oι εξελίξεις στην υπερκορεσμένη από ανεμογεννήτριες περιοχή Καρυστίας/Μαρμαρίου

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα είχαμε γράψει για επιτόπια διαπίστωση μελών της επιτροπής Αγώνα Πολιτών Μαρμαρίου, εγκατάστασης με εντατικούς ρυθμούς των ΝΕΩΝ ανεμογεννητριών στο Γκουριμάδι/Καλοξένιι/Άγιο Σπυρίδωνα (προς τις κεραίες), ακριβώς πάνω από το Μαρμάρι, με εμφανή μάλιστα, καταστροφή του γύρω περιβάλλοντος.
Θυμίζουμε ότι η επιτροπή αυτή συγκροτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2018, λόγω της διογκωμένης δυσαρέσκειας του κόσμου, εν όψει εγκατάστασης στην περιοχή των εξής ΝΕΩΝ ανεμογεννητριών:

Στις 3 Ιανουαρίου 2019, το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Μαρμαρίου του Δήμου Καρύστου αποφάσισε ομόφωνα (αρ.αποφ. 1/2019) να αποτρέψει “ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ στα όρια της τοπικής Κοινότητας Μαρμαρίου”.

Σήμερα η επιτροπή Αγώνα Πολιτών Μαρμαρίου διένειμε στους κατοίκους την παρακάτω ανακοίνωση:

“ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΥΔΟΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΤΟ ΜΑΡΜΑΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ


Προς τους κατοίκους Μαρμαρίου

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αποφάσισε να επανεγκαταστήσει, στο πάρκο Νο. 1, πέντε νέες ανεμογεννήτριες πάνω από το Μαρμάρι (από τον Άγιο Σπυρίδωνα – Καλοξένι προς τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας σε πρώτη φάση), αδιαφορώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις  στο περιβάλλον και την υποβάθμιση της περιοχής με την εγκατάσταση όλων αυτών των σιδερένιων τεράτων, καταστρέφοντας την βιοποικιλότητα, θυσιάζοντάς την στο βωμό του κέρδους της ιδιωτικοποιημένης πλέον ΔΕΗ.

Οι κάτοικοι του Μαρμαρίου έχουν πικρή εμπειρία από τον εκκωφαντικό θόρυβο του προηγούμενου αιολικού πάρκου και την αποκόλληση πτερύγων με άμεσο κίνδυνο θανατηφόρων ατυχημάτων.

Δίπλα από το πάρκο της ΔΕΗ, η ιδιωτική QUEST θα εγκαταστήσει άλλες τέσσερις ανεμογεννήτριες, από τον Άγιο Ισίδωρο προς τις Σκουριές ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες «σωτήριες επενδύσεις», υποβιβάζοντας το επίπεδο και την ποιότητα της ζωής μας, την υγεία και την ψυχική ισορροπία των κατοίκων.

Οι «επενδυτές», οι αυτοαποκαλούμενοι «προστάτες του περιβάλλοντος», υπόσχονται μείωση των ρύπων από τους γαιάνθρακες την ίδια στιγμή που επενδύουν τεράστια ποσά για καινούρια εργοστάσια λιγνίτη, εξόρυξη πετρελαίου και πυρηνικά.

Αμφισβητούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής, με την βοήθεια του κράτους (δασικοί χάρτες), δίνοντας χάντρες στους ιθαγενείς με αμφιβόλου εγκυρότητας συμβόλαια ή εξαγορασμένες συνειδήσεις.

Τα νέα δίκτυα μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, που διαρκώς αυξάνονται και επεκτείνονται, δημιουργούν εφιαλτική εικόνα.

Οι υποσταθμοί που κατασκευάζονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές και οι γραμμές υπερηψηλής τάσης μέσα στα σπίτια μας, θα κάνουν μαύρο το μέλλον το δικό μας, αλλά και των παιδιών μας.

Η ήπια ανάπτυξη της περιοχής μας, με μεσαίου μεγέθους τουριστικές επιχειρήσεις, η κτηνοτροφία (βασικός τομέας της οικονομίας) και η μελισσοκομία θα καταστραφούν.

Η ανεξέλεγκτη διάνοιξη δρόμων στα βουνά, η εκχέρσωση και το ξερίζωμα των αιωνόβιων δασών, σε συνδυασμό με το μπάζωμα των ρεμάτων, συμπληρώνουν την εικόνα του κακού.

Aδίστακτοι επιχειρηματικοί όμιλοι με μόνο στόχο το κέρδος, επενδύουν με ξένα κεφάλαια (ΕΣΠΑ) μέρος των οποίων είναι και η φορολογία των καταναλωτών για τις ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ).

Στο έργο της καταστροφής της περιοχής μας, συνοδοιπόρους έχουν την τοπική αυτοδιοίκηση, πλειοψηφία και μέιζονα αντιπολίτευση.

Η Επιτροπή Αγώνα Μαρμαρίου καλεί τον Λαό του Μαρμαρίου να υπερασπιστούμε όλοι μαζί, με κάθε μέσον, τον τόπο μας, να μην επιτρέψουμε την υποβάθμιση και την καταστροφή του. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στον κοινό αγώνα με τους αντίστοιχους φορείς της ΝΟΤΙΑΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ, για να αντιμετωπίσουμε το κακό.

Ενωμένοι μπορούμε να τους σταματήσουμε.”

Πολλοί κάτοικοι μας εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, επειδή όπως λένε χαρακτηριστικά “αποφάσεις στα χαρτιά έχουμε δει πολλές από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης όλο αυτό το διάστημα, ενέργειες αποτροπής καμία, την ώρα που οι εταιρείες απρόσκοπτα ολοκληρώνουν το καταστροφικό, φαραωνικών διαστάσεων έργο, στην περιοχή της Καρυστίας”.

Εμείς, απλά αναλογιζόμαστε τί τεράστιες ευθύνες αναλογούν σε κάθε αρμόδιο αλλά και σε κάθε πολίτη/κάτοικο της περιοχής, για την αδιαφορία και την συνενοχή του στο έγκλημα αυτό, το εύρος του οποίου κάνει ακόμη και τεχνικές εταιρίες να εκπλήσσονται και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Περιβάλλον να έχει στείλει προειδοποίηση στην Ελληνική Κυβέρνηση για τις περιβαλλοντικές παραβάσεις στην Κοινοτική Νομοθεσία από το ΥΠΕΝ που έδωσε τις συγκεκριμένες άδειες (Αρ. Πρωτ.4073/14, σελ.7 αναφορικά με την περιοχή μας).


49398569_2259376551010744_1009128950179299328_n.jpg
Του Αγιαννιού και των τόσων αγαπημένων μας σήμερα!

Του Αγιαννιού και των τόσων αγαπημένων μας σήμερα!

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα