13308232_1141851399211072_1361067419951928216_o.png

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Γόπες που δεν τρώγονται με τίποτα!

Γόπες που δεν τρώγονται με τίποτα!

Μια και στις παραλίες του τόπου μας τα μπάνια συνεχίζονται και τον επόμενο μήνα, πάντα είναι επίκαιρη η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διατήρηση της καθαριότητάς τους και τη σωστή χρήση τους ΤΩΡΑ.

Εχτές, σε μια από τις πανέμορφες παραλίες του Μαρμαρίου, εκεί που καθόμασταν πολλοί λουόμενοι στην αμμουδιά που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον μικρό παραλιακό δρόμο, περνάει με ταχύτητα ένα αυτοκίνητο όπου επέβαινε ένα νεαρό ζευγάρι και η συνοδηγός πετά κυριολεκτικά στα κεφάλια μιας παρέας το πλαστικό ποτήρι του καφέ της με το καλαμάκι! Τα λίγα υπολείμματα του καφέ, μάλιστα, λέρωσαν την πετσέτα και το σώμα μιας κοπέλας που έκανε ηλιοθεραπεία! Ακολούθησαν φωνές (βοώντων εν τη ερήμω) και βρισιές (που απλά λέρωσαν τα αυτάκια των μικρών παιδιών εκεί).
Λίγο πιο πριν, όμως, ο αέρας είχε πάρει ένα πλαστικό ποτήρι και ο ευγενικός κύριος που το είχε, έτρεχε ξοπίσω του λέγοντας "μη πάει στη θάλασσα!"

Πολλοί φίλοι της σελίδας μας, με μηνύματα μας ενημερώνουν για σωρούς σκουπιδιών που βρίσκουν αυτές τις μέρες των διακοπών τους στις παραλίες του νησιού μας, ακόμα και των πιο απομακρυσμένων. Κι εγώ με λύπη μου το επιβεβαιώνω, γιατί πριν τραβήξω φωτογραφία μιας ωραίας τοποθεσίας, περισυλλέγω προηγούμενα τα σκουπίδια για να μη ρεζιλευόμαστε και παραπέρα..

Κάθε φορά που πηγαίνω για μπάνιο σε μια εξαιρετική παραλία στο Μαρμάρι, στη Νότιο Εύβοια, συνήθως πιάνω θέση κάτω από κάτι υπέροχους, κλαδεμένους, σκιερούς σχίνους. Τον Αύγουστο, ιδίως αν πάω απόγευμα, μαζεύω σε μια σακουλίτσα τις πολλές γόπες - όχι τα ψάρια, καλέ - τις άλλες που φύτεψαν κάποιοι ασυνείδητοι στην άμμο για να φυτρώσουν και που είναι διάσπαρτες κάτω από τους σχίνους. Στην παλιά φωτογραφία που επισυνάπτω, το ίδιο κάνει ο νεαρός άντρας που με χαρά συνάντησα σε παραλία της Καρύστου.
Όταν ο άνθρωπος θέλει, πάντως, πολλά μπορεί! Το ξέρετε ότι οι γόπες ανακυκλώνονται σε χαρτί;
Μπορείτε αν θέλετε, για του λόγου το αληθές, να ρίξετε μια ματιά στο βίντεο του Youtube με τίτλο "Turning Cigarette Butts Into Park Benches | National Geographic". Στη χώρα μας (είναι μάλιστα, από πιο διαδεδομένα σκουπίδια στις αμμουδιές μας) δεν συλλέγονται για ανακύκλωση, το ξέρουμε, όμως ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗ ΤΙΣ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (ιδίως από τα καταστρώματα των πλοίων)! ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!  Και όταν βλέπουμε κάποιον ανεύθυνο να λερώνει, οφείλουμε με ευγένεια να τον αποτρέπουμε!
Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου

Προς ανάδειξη και προβολή των οχυρών, στην περιοχή των Γουβών

Προς ανάδειξη και προβολή των οχυρών, στην περιοχή των Γουβών

Μπαίνω μεσ' τ' αμπέλι..

Μπαίνω μεσ' τ' αμπέλι..