28059267_1777594162303456_426172777400295911_n.jpg

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

α. Εκδήλωση της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών με ομιλία του κ. Γεώργιου Κακαβά. β. Το Σπίτι Με Τα Αγάλματα

α. Εκδήλωση της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών με ομιλία του κ. Γεώργιου Κακαβά. β. Το Σπίτι Με Τα Αγάλματα

Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 στις 18:30, η Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών – Τοπικό τμήμα Χαλκίδας, διοργανώνει μια όμορφη εκδήλωση με την ευκαιρία και της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, στο ιστορικό κτίριο που την φιλοξενεί πια, το περίφημο «σπίτι με τα αγάλματα». 

Προσκεκλημένος της ο Αρχαιολόγος, Ιστορικός της Τέχνης και διευθυντής του Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου Αθηνών κ. Γεώργιος Κακαβάς, που θα παρουσιάσει το θέμα «Η δήλωση της αρχής: Πόλεις και θεοί στους χαρακτήρες των νομισμάτων». 
Με την ευκαιρία να πούμε δυο λόγια για το ιδιαίτερο Σπίτι Με Τα Αγάλματα, για κάποιους φίλους μας που ενδεχόμενα δεν το γνωρίζουν. Είναι ένα νεοκλασικό κτήριο, που βρίσκεται απέναντι από το Κόκκινο Σπίτι στην παραλία της Χαλκίδας, χτισμένο το 1891, πλήρως ανακαινισμένο πια και ιδιοκτησίας του Δήμου Χαλκιδέων, στους χώρους του οποίου φιλοξενούνται σήμερα το Λύκειο Ελληνίδων και τα γραφεία του τμήματος Χαλκίδας των Ευβοϊκών Σπουδών.
Το συγκεκριμένο διόροφο αρχοντικό που πήρε αυτό το όνομα από τον κόσμο, γιατί στην κορυφή του βρίσκονται τέσσερα πήλινα αγάλματα με τις μορφές δυο γυναικών και δυο ανδρών, ήταν η γονεϊκή κατοικία και του συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949).
Ήταν ιδιοκτησίας του Δημήτριου Μάλλιου, αλλά απαλλοτριώθηκε στις αρχές του ’80 από τον δήμο Χαλκιδέων (επί Δημαρχίας Γιάννη Σπανού) και στις αρχές του ’90 αναπαλαιώθηκε. Οι εργασίες αποκατάστασης κράτησαν 6 χρόνια περίπου και έφεραν στο φως τους σκελετούς έντεκα ανθρώπων που μετά από βίαιο θάνατο είχαν ταφεί στο υπόγειό του. Πιστεύεται ότι είτε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής το κτήριο είχε επιταχθεί και χρησιμοποιηθεί σαν τόπος βασανιστηρίων, είτε πως οι ανασυρθέντες σκελετοί ήταν ακόμα παλαιότεροι και ο θάνατός τους ανάγεται στην εποχή της Τουρκοκρατίας.
Στην είσοδο ένας μεγάλος διάδρομος οδηγεί στον επάνω όροφο με μια επιβλητική μαρμάρινη σκάλα που καταλήγει σε μεγάλη ξύλινη πόρτα με μαρμάρινο πλαίσιο. Στον επάνω όροφο υπάρχει ένα μαρμάρινο μπαλκόνι πάνω από την είσοδο και ακόμα ένα στη νότια πλευρά. Τα κοσμούν ιδιαίτερης ομορφιάς μαρμάρινα φουρούσια με σκαλιστά ανθέμια και τριαντάφυλλα.
Γύρω από τον διάδρομο υπάρχουν μεγάλα δωμάτια με τζάκι και παράθυρα. Τα ταβάνια είναι ξύλινα ζωγραφισμένα με εξαιρετικής τέχνης απεικονίσεις. Σε όλους τους χώρους ο συγκερασμός γύψινων διακοσμήσεων, ζωγραφικής, μαρμάρινων καλλιτεχνημάτων και ξύλινων δημιουργιών προσδίδει μια αριστουργηματική διάσταση στην όλη κατασκευή και καθιστούν Το Σπίτι Με Τα Αγάλματα ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό κόσμημα για την Χαλκίδα και το νησί μας.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών

Πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ για 25-01-2018 και 26-01-2018

Πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ για 25-01-2018 και 26-01-2018

Για μη έκδοση απόδειξης αξίας 1,5 ευρώ η υποτροπή προστίμου έφτασε τα 1.000 ευρώ!

Για μη έκδοση απόδειξης αξίας 1,5 ευρώ η υποτροπή προστίμου έφτασε τα 1.000 ευρώ!