13308232_1141851399211072_1361067419951928216_o.png

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Ας φτιάξουμε ψωμάκι με προζύμι!

Ας φτιάξουμε ψωμάκι με προζύμι!

Αφού το Σαββατοκύριακο είναι μπροστά μας και όλο και θα ασχοληθούμε λίγο παραπάνω στην κουζίνα, λέω να δούμε κάποιοι ή να θυμηθούμε μερικοί άλλοι, πώς φτιάχνουμε ΠΡΟΖΥΜΙ! 
Το ψωμί που γίνεται παραδοσιακά με προζύμι είναι νοστιμότερο και παραμένει φρέσκο για μία ολόκληρη εβδομάδα! Καλό θα ήταν, όταν φτιάχνουμε μόνοι ψωμί στο σπίτι μας, να μην ενισχύουμε το προζύμι με μαγιά, επειδή έτσι αχρηστεύονται οι περισσότερες ιδιότητες που προσφέρει το προζύμι. Αυτό κάνουν άλλωστε τα περισσότερα αρτοποιεία, κι ας διαφημίζουν το "παραδοσιακό" ψωμί τους, που αν το δοκίμαζε η γιαγιά μου θα γέλαγε...
Το προζύμι, λοιπόν, λειτουργεί όπως η μαγιά με τη διαφορά πως το ψωμί θα είναι πιο συμπαγές και με πιο γεμάτη γεύση. Είναι πολύ πιο υγιεινό και διαθέτει καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά για τον οργανισμό μας.
Δεν είναι δύσκολη η διαδικασία της παρασκευής του, νοικοτσερές μου! Μόνο που πρέπει να περάσουν κάποιες μέρες μέχρι να είναι έτοιμο για τη χρήση του.
Εγώ θα πω όσα η Μάνα και η γιαγιά Ανδρομάχη μου έμαθαν... Πάμε, λοιπόν!
Παίρνουμε δύο χούφτες σταρένιο αλεύρι (επιμένω πάντα να λέω για την καλή ποιότητα της πρώτης ύλης, γιατί αν δεν είναι εντάξει ψωμί δε φουσκώνει), προσθέτουμε λίγο αλάτι και χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει σαν μπάλα, ένα απαλό ζυμάρι. Το αφήνουμε σε ένα μπολ σκεπασμένο με πετσέτα.
Την επόμενη μέρα το ζυμώνουμε κι άλλο, προσθέτοντας 2 – 3 κουταλιές αλεύρι και ακόμα λίγο χλιαρό νερό. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για ακόμα 3-4 μέρες. Όταν το ζυμαράκι έχει φουσκώσει και έχει πολλές τρυπίτσες στο εσωτερικό του, χωρίς να το πειράξουμε άλλο, το αφήνουμε για άλλες 2-3 μέρες και το προζύμι μας είναι έτοιμο!
Πρέπει να το φυλάξουμε σε ένα κλειστό δοχείο στο ψυγείο, μέχρι τη στιγμή που θα θελήσουμε να φτιάξουμε ψωμί!

Καλή επιτυχία να έχετε!
Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου

Τα σαλιγκάρια των παιδικών χρόνων..

Τα σαλιγκάρια των παιδικών χρόνων..

Πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ για 25-01-2018 και 26-01-2018

Πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ για 25-01-2018 και 26-01-2018