13308232_1141851399211072_1361067419951928216_o.png

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Το πάντα γραφικό Ασμήνι μας, μέσα από πληροφορίες και φωτογραφίες..

Το πάντα γραφικό Ασμήνι μας, μέσα από πληροφορίες και φωτογραφίες..

Στις 15 Ιουλίου 2018, ημέρα Κυριακή, στην παραλία Ασμηνίου, ο εκεί Πολιτιστικός Σύλλογος μας προσκαλεί σε μια υπέροχη βραδιά παραδοσιακών Ελληνικών χορών! (Η είσοδος είναι δωρεάν αλλά για ενίσχυση του Συλλόγου, θα γίνει κλήρωση μιας τηλεόρασης 55 ιντσών μάρκας JVC 4K ultraHD με λαχνούς του ενός ευρώ).

Ως το Ασμήνιο με έφερε πριν λίγες ημέρες ο δρόμος, και με εντυπωσίασε η ομορφιά της περιοχής και η ευγένεια των κατοίκων. Τα χελιδόνια μας καλωσορίζουν πρώτα πρώτα στο γραφικότατο χωριό, το οποίο είναι κτισμένο ανάμεσα σε δυο λόφους, που είναι πνιγμένοι στο πράσινο των πευκώνων. Οι λόφοι χωρίζονται από την κοίτη μικρού ποταμού. Παλιά ήταν ένα ψαροχώρι με πολλά "παστατζίδικα" κατά μήκος της παραλίας, όπου παστώνονταν αμέσως τα ψάρια που έφερναν τα καϊκια. Στο τώρα, παρότι έχει εξελιχτεί σε ένα μικρό τουριστικό θέρετρο, το Ασμήνι κατορθώνει να διατηρεί την γραφικότητα και την παραδοσιακή του ομορφιά, με αρκετά πέτρινα σπίτια των προηγούμενων αιώνων, διατηρημένα και ανακαινισμένα! Γραφικότατα όλα.. η εκκλησία του Άγιου Νικόλαου, το μικρό λιμανάκι, τα σοκάκια.. Όμορφα τα καταλύματα και πολλά τα εξαιρετικά ταβερνάκια στην πλατεία και στην παραλία του με ολόφρεσκους θαλασσινούς μεζέδες!

Συνομιλώντας με τους καλόκαρδους Ασμηνιώτες, έμαθα ότι από τη νεολιθική ακόμα περιοχή το χωριό εκτείνονταν στη επάνω πλευρά του λόφου και ότι στα πιο κοντινά μας χρόνια, γύρω στο 1950, ονομάζονταν Ποτόκι, όπως πιθανολογείται, είτε εξαιτίας των δέντρων που εκλείπουν πια και αφθονούσαν εκεί με το όνομα ποτοκιές, είτε λόγω του ότι υπάρχει ο χείμαρρος και από πολύ παλιά δημιουργούνταν πολλά ρυάκια που σύμφωνα με το Βικιλεξικό σημαίνει: ποτόκι < σλαβική  (ρέμαρυάκι) < πρωτοσλαβική *potokъ < *po- +‎ *tokъ (ρέμαρυάκι).
Αργότερα τα σπίτια όλο και κατηφόριζαν προς την παραλία και δημιουργήθηκαν δύο οικισμοί, οι οποίοι με την πάροδο των χρόνων ενώθηκαν με αποτέλεσμα το σημερινό Ασμήνι. Όσο για την προέλευση αυτού, του σημερινού ονόματος, οι γνώμες των ντόπιων αλλά και των πιο ειδικών ποικίλουν... Από τους κατοίκους, άλλοι το αποδίδουν στον Τούρκο Αγά, που όταν απέσυρε γύρω στο 1826 τα λεφούσια του που ήταν εγκαταστειμένα στην ευρύτερη περιοχή, θαυμάζοντας το όμορφο χωριό έδωσε εντολή να μη παραδοθεί και αυτό στις φλόγες αλλά "Ας μείνει"! Κάποιοι άλλοι (λιγότεροι πάντως) υποστήριζαν ότι κάτι ανάλογο έγινε αλλά με την αποχώρηση των γερμανικών στρατεεμάτων, γύρω στο 1944. Ο επικεφαλής είπε "Ρημάξτε τα όλα, αλλά αυτό το πανέμορφο χωριό ΑΣ ΜΕΙΝΕΙ"! Υπάρχει όμως και η πιο αληθοφανής- τουλάχιστον για εμένα- άποψη, ότι η ονομασία προέρχεται από τη φράση-σύνθημα "ας μείνει" που φώναζαν οι Έλληνες προτρέποντας και παρακαλώντας να μην αποχωρήσει ο Ελληνικός στόλος, κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας του Αρτεμισίου με τους Πέρσες, το 480 π.Χ., η οποία κράτησε τρεις ολόκληρες μέρες!
Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου

(Το Ασμήνι βρίσκεται 
* στα 8,7 χιλιόμετρα ανατολικά της Ιστιαίας, επάνω στον κεντρικό δρόμο-κατεύθυνση προς Πευκί-σχεδόν ενώνονται οι δύο πόλεις πια,
* στα 135 χιλιόμετρα από Χαλκίδα,
* στα 28,7 χιλιόμετρα από Λουτρά Αιδηψού-μέσω Ιστιαίας,
* στα 21,5 χιλιόμετρα από Αγιόκαμπο-μέσω Ιστιαίας,
* στα 42 χιλιόμετρα από Λίμνη-μέσω Ροβιών).

Ασμηνι 2.jpg
Ασμηνι 3.jpg
Ασμηνι 4.jpg
Ασμηνι 5.jpg
Ασμήνι 6.jpg
Ασμήνι 7.jpg
Ασμήνι 8.jpg
Είσπραξη αναλογικών τελών κυκλοφορίας..

Είσπραξη αναλογικών τελών κυκλοφορίας..

Τα Ευβοϊκά Προϊόντα στο εμπορικό κέντρο Χαλκίδας

Τα Ευβοϊκά Προϊόντα στο εμπορικό κέντρο Χαλκίδας