28059267_1777594162303456_426172777400295911_n.jpg

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Αφιέρωμα ΑΥΛΩΝΑΡΙ Εύβοιας φίλοι-το ξακουστό παζάρι & 30 φωτο!

Αφιέρωμα ΑΥΛΩΝΑΡΙ Εύβοιας φίλοι-το ξακουστό παζάρι & 30 φωτο!

Το γραφικό Αυλωνάρι θα επισκεφτούμε τώρα, Εύβοιας φίλοι, στον δήμο Κύμης-Αλιβερίου! Αυτή η περιοχή είναι και η απάντηση στο κουίζ αυτού του ΣΚ μας…
Το πανέμορφο αυτό χωριό οφείλει το όνομά του μάλλον στη λέξη ‘αυλών’ που σημαίνει κοιλάδα ή χαράδρα, βρίσκεται στα 66 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα και είναι κτισμένο επάνω σε λόφο στην μέση καταπράσινης κοιλάδας, 900 μέτρα από την επαρχιακή οδό Χανίων Αυλωναρίου - Κύμης. Στην κορυφή του Αυλωναρίοι στέκουν αγέρωχοι ο ναός του Αγίου Νικολάου και ο Ενετικός πύργος, ο οποίος αναπαλαιώθηκε το 1953. Το χωριό ακόμα έχει πολλά παλιά πέτρινα σπίτια και βρύσες, όμορφα σοκάκια, νερόμυλους στον ποταμό Κάναλη, ανεμόμυλο, την ιστορική Μονή του Αγίου Χαραλάμπους, το νεοκλασσικό Μόλαρη κ.α. αξιοθέατα.
Στα Χάνια Αυλωναρίου βρίσκεται και ο τρισυπόστατος βυζαντινός ναός του Αγίου Δημητρίου, ο παλαιότερος ναός στην Εύβοια (11ου αιώνα) και ο οποίος είναι χτισμένος πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού της θεάς Αρτέμιδας. Κοσμείται με πανέμορφες βυζαντινές τοιχογραφίες (αξιοθαύμαστες οι υπερφυσικές απεικονίσεις των Αρχαγγέλων στους τοίχους του κεντρικού κλίτους), περίτεχνη κεραμοπλαστική διακόσμηση του πρόπυλου και μοναδικός κεραμοπλαστικός διάκοσμος με ψευδοκουφικά στοιχεία!

Σώζονται επίσης σήμερα τείχη και άλλα ερείπια από το βυζαντινό κάστρο Ποτήρι.

Στο Αυλωνάρι επίσης, κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου (ημέρα αποτομής κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου), γιορτάζεται στο ξωκλήσι του Τιμίου Προδρόμου του Κεσκεσά, με συρροή κόσμου, ένα ξεχωριστό έθιμο του τόπου μας, που ανάγεται στο βαθύ παρελθόν.

Λίγα λόγια για το ιστορικό του Παζάρι τώρα, για το οποίο είναι ξακουστό το Αυλωνάρι, όχι μόνο στο νησί μας αλλά πανελλαδικά και που συνήθως κάθε χρόνο πραγματοποιείται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Το συγκεκριμένο παζάρι είναι από τα πιο φημισμένα σε όλη την Ελλάδα και οι ρίζες του ανάγονται στα πρώτα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας στη χώρα μας, τότε που η αποκλειστική διακίνηση αγαθών και προϊόντων γινόταν σχεδόν αποκλειστικά στα παζάρια του κάθε αστικού κέντρου. Λέγεται μάλιστα ότι το 1844 το είχαν επισκεφτεί ο Όθωνας με την Αμαλία. Το παζάρι, που πέρα από μια μικρή διακοπή κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής συνεχίζει αδειάλειπτα την ιστορική πορεία του τόσα χρόνια, αρχικά πραγματοποιούνταν, Εύβοιας φίλοι, στον οικισμό της Αγίας Θέκλας και περί το 1870 μεταφέρθηκε στο σημερινό σημείο, στον περίβολο του Ναού του Αγ. Δημητρίου Αυλωναρίου.

Θυμάμαι από μικρή παππούδες, θείους, θείες και λοιπούς συγγενείς να περιμένουν με χαρά τη μέρα που προγραμμάτιζαν εκδρομή μέχρι το Αυλωνάρι για τα πιο απίθανα ψώνια. Ακόμη και ζώα αγόραζαν από το περίφημο ζωοπάζαρο, που λειτουργούσε πριν ξεκινήσει κανονικά το παζάρι, αλλά και τις πρώτες ημέρες αυτού. Οι γεροντότεροι συγγενείς μας περιέγραφαν με πρόσωπο που έλαμπε, εικόνες άλλων εποχών. Οι άνθρωποι τότε, άμαθοι σε λαμπερές βιτρίνες, πολυκαταστήματα/mall, διαφημίσεις σε TV, οθόνες/πανώ/κινητά.. μαγεύονταν από την ποικιλία των εμπορευμάτων που έρχονταν στην περιοχή. Συνδύαζαν δε πάντα εκτός από τα ψώνια και κάποιο γλέντι ή φαγοπότι και το Παζάρι Αυλωναρίου φάνταζε λαμπρή γιορτινή μέρα στα σχέδια που έκαναν για όλον τον χρόνο!

Οι έμποροι και οι επαγγελματίες είναι πάντα ευγενικοί και πρόθυμοι και πολλά χρόνια τώρα εξυπηρετούν τον κόσμο που συρρέει σε μεγάλο πλήθος, αναπτύσσοντας μάλιστα σχέσεις γνωριμίας και απόλυτης εμπιστοσύνης με το κοινό που τους ακολουθεί φανατικά. Τόσο αυτοί όσο και εμείς μαζί, αδημονούμε να φτάσει ή ώρα του μεγάλου Παζαριού μας στο Αυλωνάρι!
Σας επισυνάπτω τώρα φωτογραφίες από την ευρύτερη περιοχή, για να πάρετε μια ιδέα για την όμορφη αυτή ευβοιώτικη γωνιά, με την αγάπη μας και τους χαιρετισμούς μας σε όλες και όλους εσάς, Εύβοιας φίλοι!
Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου/Εκπαιδευτικός

Χάνια Αυλωναρίου, Αγ. Δημήτριος

Χάνια Αυλωναρίου

Χάνια Αυλωναρίου, Αγ. Δημήτριος

Χάνια Αυλωναρίου

Χάνια Αυλωναρίου

Χάνια Αυλωναρίου, ο χώρος του Παζαριού

Χάνια Αυλωναρίου

Χάνια Αυλωναρίου, Αγ. Δημήτριος

Χάνια Αυλωναρίου

Χάνια Αυλωναρίου

Στην κορυφή του Αυλωναρίου

Η θέα από την κορυφή του Αυλωναρίου

Παραμυθένιο Αυλωνάρι!

Χάνια Αυλωναρίου

Χάνια Αυλωναρίου

Ανεβαίνοντας για Αυλωνάρι

Ο Ενετικός Πύργος, στο ψηλότερο σημείο του Αυλωναρίου

Στο κέντρο του Αυλωναρίου

Στο κέντρο του Αυλωναρίου

Από το Αυλωνάρι η θέα προς την ευρύτερη περιοχή της Κύμης

2η μέρα Πασχαλιάς με Διον. Σολωμό και φωτό Μεγάλης Άμμου

2η μέρα Πασχαλιάς με Διον. Σολωμό και φωτό Μεγάλης Άμμου

Χριστός Ανέστη, Εύβοιας φίλοι! Kαλή Λαμπρή σε όλους σας!

Χριστός Ανέστη, Εύβοιας φίλοι! Kαλή Λαμπρή σε όλους σας!