13308232_1141851399211072_1361067419951928216_o.png

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Πρωτομαγιά στην Εύβοια 2018..

Πρωτομαγιά στην Εύβοια 2018..

Αυτήν την Τρίτη, Πρωτομαγιά 2018, στην Εύβοια όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα στην καρδιά της Άνοιξης, στο πνεύμα της χαράς, της αναγέννησης και της ελπίδας, διοργανώνονται σχεδόν σε κάθε πόλη και χωριό εορταστικές εκδηλώσεις! Στην πλειοψηφία τους αυτές περιλαμβάνουν μαγιάτικα στεφάνια και γλέντια με φαγοπότι και χορούς. Υπάρχουν βέβαια και πιο ιδιαίτεροι εορτασμοί, όπως αυτός του έθιμου της Πιπεριάς.
Για να τα δούμε, όμως, φίλοι της Εύβοιας και όχι μόνο, πιο αναλυτικά...

Το έθιμο της "Πιπεριάς" έγκειται ουσιαστικά σε ένα συλλογικό δρώμενο, που αποτελεί ένα είδος παράκλησης/ευχολόγιου για βροχή και  καλή σοδειά. Πιθανολογείται με προέλευση από πρόσφυγες, που εγκαταστάθηκαν ιδίως στη Βόρεια Εύβοια, όπου και απαντάται ως επί το πλείστον.
Πρωί-πρωί, λοιπόν, καλύπτουν ολόκληρο ένα άτομο με φτέρες και άλλες φυλλωσιές σαν "Πιπεριά" και του κρεμούν και κουδούνι στο λαιμό, (αλλού στολίζουν περισσότερα νεαρά άτομα με  λουλούδια και φυλλώματα), ακολουθεί ο συγχωριανός "γεωργός" βαστώντας μια τσάπα, και ξοπίσω ολάκερη ακολουθία από κορίτσια και αγόρια με στεφάνια λουλουδιών στα κεφάλια τους. Στη συνέχεια η πομπή σεργιανάει στο χωριό, σταματώντας σπίτι-σπίτι, όπου οι νοικοκυραίοι τους ραντίζουν με νερό και τους δίνουν φιλέματα. Τα φιλέματα προορίζονται για το κοινό γλέντι στο οποίο συνήθως καταλήγουν όλοι μαζί, με μουσική λαϊκών οργάνων και παραδοσιακούς χορούς στο κέντρο του χωριού.
Το τραγούδι που ακούγονταν και που δυστυχώς στις μέρες μας τείνει να ξεχαστεί, και του οποίου τα λόγια μου έστειλε φίλη από την Ιστιαία, έχει ως εξής:
«Πιπεριά, πιπεριά
πιπεριά γλυκιά ροδιά 
γρήγορα στον Αη Λια! 
Κι ο Αη Λιας στον ουρανό 
για να ρίξει ο Θιός νερό 
για τα στάρια, για τα κρθάρια 
για τ’ φτωχού τα παρασπόρια.
Κάθε στάχυ και πινάκι 
και χειρόβολο δεμάτι.
Αυλάκια-αυλάκια το νερό
γούρνες-γούρνες το κρασί 
γεωργός με το τσαπί!»

 

 • Tην Πρωτομαγιά είναι επίσης η γιορτή του Προφήτη Ιερεμία. Σύμφωνα με πληροφορία φίλου της ομάδας μας "Εύβοιας φίλοι", στη διαδρομή προς Λιμιώνα, στην ακμή του βουνού, υπάρχει στην άκρη του δρόμου ανάμεσα στα έλατα το εκκλησάκι στη μνήμη του προφήτη Ιερεμία.
  Την πρώτη μέρα του Μαίου, γίνεται πανηγύρι με προσφορά φαγητού.
   
 • Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΜΥΤΙΚΑ Χαλκίδας μας περιμένει να γιορτάσουμε μαζί στις 12.00 το μεσημέρι, με μουσική, τραγούδια, χορό, και ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΕΦΑΝΙΟΥ!
  Θα φέρουμε τα λουλούδια από τον κήπο μας ή αγριολούλουδα που θα μαζέψουμε και θα φτιάξουμε το μαγιάτικο στεφάνι στο χώρο του Συλλόγου. Τα καλύτερα στεφάνια θα ΒΡΑΒΕΥΘΟΥΝ με δώρα έκπληξη! Οι σαλάτες και το κρασί θα είναι δωρεάν! 
   
 • "Πρωτομαγιά στου Κουτρουλάρου" στο ξωκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής-Κουτρουλάρου, στις 11.30 το πρωί, οι παρέες με τα φαγητά τους και το κρασί κερασμένο, θα προϋπαντήσουν το Μάη με ταχύ βήμα χορευτικό. Μας περιμένουν στρωμένα τραπέζια και καρέκλες και μουσική με dj, μας κερνάνε το κρασί, κι εμείς πάμε με την παρέα μας και τα φαγητά μας, αλλά στο χώρο μπορούμε και να προμηθευτούμε σουβλάκια, λουκάνικα, αναψυκτικά και μπύρες. Με την αιγίδα & στήριξη του Δήμου ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ - Είσοδος ελεύθερη.
   
 • Ο Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαντουδίου "ΜΑΚΙΣΤΟΣ" διοργανώνει γλέντι και προσκαλεί να προσέλθουν όλοι με την οικογένειά τους, την παρέα τους, τις ψησταριές, τους, μεζέδες και το κρασί, στο υπέροχο πλατανόδασος στους Αγίους Αποστόλους Μαντουδίου. Θα γιορτάσουν όλοι μαζί την Πρωτομαγιά, με ζωντανή παραδοσιακή μουσική. Το πρωί θα τελεστεί Θεία λειτουργεία και αρτοκλασία.
   
 • Ο Εξωραϊστικός σύλλογος Αμαρύνθου "Το Γεράνι" διοργανώνει γλέντι την Πρωτομαγιά στην παραλία "Το Γεράνι". 
  Από το πρωί θα υπάρχει μουσική, γλέντι, φαγητό και τραγούδι με το Γιώργο Βιτζηλαίο και τη Χαρα Βιτζηλαίου!
   
 • Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΡΥΣΤΟΥ εξέδωσε το εξής κάλεσμα:

  "ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2018 - ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 11 πμ ▪ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ…ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!
  Η 1η Μάη είναι Απεργία, ήμερα που σηματοδοτεί τους αγώνες της εργατικής τάξης για δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Με τη συμμετοχή μας στον οργανωμένο αγώνα σήμερα συνεχίζουμε στο δρόμο που άνοιξαν  οι εργάτες του Σικάγο το 1886, οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης το Μάη του ‘36, οι διακόσιοι της Καισαριανής τη Πρωτομαγιά του ‘44. Για μισθούς στο ύψος των αναγκών μας, με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, ελεύθερο χρόνο, κοινωνική ασφάλιση, για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς πολέμους, προσφυγιά..."

 • Ο Σύλλογος γυναικών Μαρμαρίου τη ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, παραμονή της πρωτομαγιάς, στις 6:00μ.μ, μας προσκαλεί στο σπίτι του Συλλόγου να προσέλθουμε με ένα λουλούδι και να φτιάξουμε στεφάνια αλλά και να τραγουδήσουμε μαγιάτικα τραγούδια.

 • Ο Χορευτικός Σύλλογος Αγ. Άννας "Νηλεύς" διοργανώνει πρωτομαγιάτικο γλέντι στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου με μουσική - φαγητό - ποτό. 
  Τιμή συμμετοχής 10 ευρώ ανά άτομο. (περιλαμβάνεται φαγητό και απεριόριστο ποτό).
  Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Τρίτη 1η Μαίου.
   
 • Ο Σύλλογος Μηλιωτών μας προσκαλεί στην πλατεία του χωριού στη μια το μεσημέρι, να διασκεδάσουμε και να χορέψουμε με δώρο του το κρασάκι μας!
   
 • Ο Μορφωτικός Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Λουκά, προσκαλεί σε μια όμορφη γιορτή, και μετά τη Θεία Λειτουργία και την αρτοκλασία έχει εξασφαλίσει για τους φίλους του κρασί, μεζεδάκι, μουσική, αλλά και τη φωτιά και τα κάρβουνα για να ψήσει όποιος θέλει. 
   
 • Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ταξιάρχη, στις 12.00 το μεσημέρι στον Ταξιάρχη "Παναγίτσα" προσκαλεί σε διασκέδαση με ζωντανή μουσική (ελεύθερη είσοδος-θα διατίθενται σουβλάκια και κάβα).
   
 • Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κονιστρών γιορτάζει την Πρωτομαγιά μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο και συγκεκριμένα στην πηγή του Καβουρά. Μας περιμένουν να διασκεδάσουμε με μουσική και φαγητό..

  Σε όποιο σημείο του όμορφου νησιού μας κι αν βρεθείτε, λοιπόν, να περάσετε μια υπέροχη Πρωτομαγιά!
  Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου

 

 

Η Εύβοια στο πόδι και σήμερα με το Let's do it Greece!

Η Εύβοια στο πόδι και σήμερα με το Let's do it Greece!

Περί εθελοντικής αιμοδοσίας στη Σκύρο..

Περί εθελοντικής αιμοδοσίας στη Σκύρο..