13308232_1141851399211072_1361067419951928216_o.png

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Ευβοιώτικη Πρωτομαγιά 2019

Ευβοιώτικη Πρωτομαγιά 2019

Αύριο Τετάρτη, Πρωτομαγιά 2019στην Εύβοια όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα άλλωστε, στην καρδιά της Άνοιξης, στο πνεύμα της χαράς, της αναγέννησης και της ελπίδας, διοργανώνονται σχεδόν σε κάθε πόλη και χωριό εορταστικές εκδηλώσεις! Στην πλειοψηφία τους αυτές περιλαμβάνουν μαγιάτικα στεφάνια και γλέντια με φαγοπότι και χορούς. Υπάρχουν βέβαια και πιο ιδιαίτεροι εορτασμοί, όπως αυτός του έθιμου της Πιπεριάς.
Η 1η Μάη, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ημέρα Απεργίας, ήμερα που σηματοδοτεί τους αγώνες της εργατών για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, στο δρόμο που πρωτοάνοιξαν  οι εργάτες του Σικάγο το 1886, που συνέχισαν οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης το Μάη του ‘36 και οι διακόσιοι της Καισαριανής τη Πρωτομαγιά του ‘44.

Για να δούμε, όμως, Εύβοιας φίλοι, και πιο αναλυτικά:

Το έθιμο της "Πιπεριάς" έγκειται ουσιαστικά σε ένα συλλογικό δρώμενο, που αποτελεί ένα είδος παράκλησης/ευχολόγιου για βροχή και  καλή σοδειά. Πιθανολογείται με προέλευση από πρόσφυγες, που εγκαταστάθηκαν ιδίως στη Βόρεια Εύβοια, όπου και απαντάται ως επί το πλείστον.
Πρωί-πρωί, λοιπόν, καλύπτουν ολόκληρο ένα άτομο με φτέρες και άλλες φυλλωσιές σαν "Πιπεριά" και του κρεμούν και κουδούνι στο λαιμό, (αλλού στολίζουν περισσότερα νεαρά άτομα με  λουλούδια και φυλλώματα), ακολουθεί ο συγχωριανός "γεωργός" βαστώντας μια τσάπα, και ξοπίσω ολάκερη ακολουθία από κορίτσια και αγόρια με στεφάνια λουλουδιών στα κεφάλια τους. Στη συνέχεια η πομπή σεργιανάει στο χωριό, σταματώντας σπίτι-σπίτι, όπου οι νοικοκυραίοι τους ραντίζουν με νερό και τους δίνουν φιλέματα. Τα φιλέματα προορίζονται για το κοινό γλέντι στο οποίο συνήθως καταλήγουν όλοι μαζί, με μουσική λαϊκών οργάνων και παραδοσιακούς χορούς στο κέντρο του χωριού.
Το τραγούδι που ακούγονταν και που δυστυχώς στις μέρες μας τείνει να ξεχαστεί, και του οποίου τα λόγια μου έστειλε φίλη από την Ιστιαία, έχει ως εξής:
«Πιπεριά, πιπεριά
πιπεριά γλυκιά ροδιά 
γρήγορα στον Αη Λια! 
Κι ο Αη Λιας στον ουρανό 
για να ρίξει ο Θιός νερό 
για τα στάρια, για τα κρθάρια 
για τ’ φτωχού τα παρασπόρια.
Κάθε στάχυ και πινάκι 
και χειρόβολο δεμάτι.
Αυλάκια-αυλάκια το νερό
γούρνες-γούρνες το κρασί 
γεωργός με το τσαπί!»

 

 • Tην Πρωτομαγιά είναι επίσης η γιορτή του Προφήτη Ιερεμία. Σύμφωνα με πληροφορία φίλου της ομάδας μας "Εύβοιας φίλοι", στη διαδρομή προς Λιμιώνα, στην ακμή του βουνού, υπάρχει στην άκρη του δρόμου ανάμεσα στα έλατα το εκκλησάκι στη μνήμη του προφήτη Ιερεμία.
  Την πρώτη μέρα του Μαίου, γίνεται πανηγύρι με προσφορά φαγητού.
   

 • "Πρωτομαγιά στου Κουτρουλάρου" στο ξωκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής-Κουτρουλάρου, στις 11.30 το πρωί μέχρι τις 5.00μμ, ο Σύλλογος Γυναικών Αλιβερίου & Περιχώρων μας προσκαλεί σε μια Πρωτομαγιάτικη γιορτή όπου οι παρέες με τα φαγητά τους, θα προϋπαντήσουν το Μάη με ταχύ βήμα χορευτικό. Μας περιμένουν στρωμένα τραπέζια και καρέκλες αλλά και μουσική με dj. Με την αιγίδα & στήριξη του Δήμου ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ - Είσοδος ελεύθερη.
   

 • Ο Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαντουδίου "ΜΑΚΙΣΤΟΣ" διοργανώνει στις 8.30 π.μ. γλέντι, όπου με ανοιξιάτικη διάθεση, ζωντανή μουσική και χορό, γιορτάζουμε την Εργατική Πρωτομαγιά, στο μοναδικό από ομορφιές τοπίο, του πευκοδάσους των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (καναλάκι).
  Ο καθένας μας φέρνει την παρέα του, τους φίλους του και την οικογένειά του, μεζέδες και ποτά και διασκεδάζει με λαϊκούς, ρεμπέτικους και παραδοσιακούς σκοπούς που θα παίζει η ορχήστρα που αποτελείται από: Ιουλία Καραπατάκη - Τραγούδι και Κιθάρα, Άγη Παπαπαναγιώτου - Τραγούδι - Μπουζούκι και Κόντρα Μπάσο, Κωνσταντίνο Μιχαλάκη - Ακορντεόν και Ζαφείρα Σταύρο - Τραγούδι και Μπουζούκι.
   

 • Ο Εξωραϊστικός σύλλογος Αμαρύνθου "Το Γεράνι" σε συνδιοργάνωση με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα, διοργανώνει την Πρωτομαγιά στις 5.00 μ.μ. Παιχνίδι Θησαυρού με τίτλο " Αναζητώντας την φαρέτρα της Αρτέμιδος". Τοποθεσία έναρξης /συνάντησης Παλαιοεκκλησιές Γεράνι Αμαρύνθου. Τοποθεσία πέρατος ο χώρος των ανασκαφών. (Δικαίωμα συμμετοχής στη δραστηριότητα -όπως έχουν δηλώσει ήδη- έχουν παιδιά 10 έως 15 ετών ή τετάρτης Δημοτικού έως τρίτης Γυμνασίου αντίστοιχα).
   

 • Ο Σύλλογος γυναικών Μαρμαρίου πάντα το απόγευμα της παραμονής της πρωτομαγιάς, μας προσκαλεί στο σπίτι του Συλλόγου να προσέλθουμε με λίγα λουλούδια για να φτιάξουμε στεφάνια αλλά και να τραγουδήσουμε μαγιάτικα τραγούδια.
   

 • Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κονιστρών “ο Κονίστριος”  γιορτάζει την Πρωτομαγιά για 2η χρονιά φέτος και μας περιμένουν μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο και συγκεκριμένα στην πηγή του Καβουρά  να διασκεδάσουμε παρέα.

  Σε όποιο σημείο του όμορφου νησιού μας κι αν βρεθείτε, λοιπόν, να περάσετε μια υπέροχη Πρωτομαγιά!
  Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου/Eκπαιδευτικός

Εβδομάδα Πρόληψης “Γ. Παπανικολάου”

Εβδομάδα Πρόληψης “Γ. Παπανικολάου”

Καλόχρονοι Γιωργίες και Γιώργηδες! Ο Άγιος Γεώργιος σε Εύβοια και Σκύρο..

Καλόχρονοι Γιωργίες και Γιώργηδες! Ο Άγιος Γεώργιος σε Εύβοια και Σκύρο..