13308232_1141851399211072_1361067419951928216_o.png

Γειά σας αγαπητοί φίλοι!

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο των φίλων της Εύβοιας! Εδώ, μοιραζόμαστε σημαντικές ειδήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και κάθε λογής χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την όμορφη Εύβοιά μας και τους ανθρώπους της.

Λίγα για το ευβοιώτικο νερό νεράκι..

Λίγα για το ευβοιώτικο νερό νεράκι..

Από τη μια η Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α. ενημερώνει και προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της παρατεταμένης φετινής ανομβρίας και την έλλειψη νερού στον τόπο μας (παρακάτω #1.), από την άλλη πληροφορούμαστε από τον  Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Αυλωναρίου (παρακάτω #2. και 1η επισυναπτόμενη φωτο) τις ανησυχίες και τις κινήσεις τους για το σοβαρό αυτό θέμα, αλλά  και τόσους άλλους ευαισθητοποιημένους φορείς και επιστήμονες να μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Μετά βλέπουμε τον γείτονα (ο οποίος, μάλιστα, κάθε 22 Μαρτίου=παγκόσμια ημέρα νερού, γράφει στο διαδίκτυο ευχολόγια για το νερό) να πλένει κάθε τόσο το αυτοκίνητο με το λάστιχο αφημένο ανοιχτό για ώρα και την κυρία παρακάτω που θεωρεί ότι καθαριότητα είναι να πλατσουρίζει καθημερινά στις βεράντες της, διώχνοντας τα πεσμένα φύλλα με το λάστιχο, αντί να πάρει τη σκούπα της! Για να μην αναφερθώ σε όσα ακούμε από γνωστούς και διαβάζουμε στο Διαδίκτυο για Υδροληψίες από νερό ύδρευσης του χωριού Πλατανιστού Καρυστίας (κοντά στον γνωστό καταρράκτη της περιοχής) για έργα εγκατάστασης ανεμογεννητριών. (Πηγή και επισυναπτόμενη 2η φωτο από ανάρτηση 25.5.18, στον προσωπικό λογαριασμό στο διαδίκτυο της Βασιλική Βαρελά "Σε ερώτηση μας που το πάτε; Απάντησε ο οδηγός ότι είναι για τις ανεμογεννήτριες!)

Η γνώμη μου είναι ότι πέρα από τη μεγάλη ευθύνη Αρμόδιων αρχών και φορέων, χρειάζεται αρχικά εκπαίδευση πάνω σε αυτόν τον τομέα και ευαισθητοποίηση από γονείς, δασκάλους και τον καθένα από εμάς σε ό,τι μα ό,τι περνάει από το χέρι μας! Δεν μπορεί να μαθαίνουμε στο παιδί να πλένει π.χ τα δόντια του και να αφήνει τη βρύση ανοιχτή τόση ώρα! Ας μαθαίνουμε στα παιδιά να σέβονται αυτό το πολύτιμο αγαθό, όσο το έχουμε, γιατί ανήκει σε όλα τα πλάσματα της γης! Όπως έλεγε κι ο σπουδαίος Χρόνης Μίσσιος... ο άνθρωπος είναι το πιο εγωιστικό πλάσμα στον κόσμο, αφού χρειάζεται ολάκερο κουβά νερό για ένα του κατούρημα!

  • #1. "Η παρατεταμένη ανομβρία , είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των αποθεμάτων νερού . Ο υδροφόρος ορίζοντας έχει μειωθεί αισθητά  και ο κίνδυνος  το φετινό καλοκαίρι να υπάρξει έλλειψη νερού σε ορισμένες περιοχές είναι μεγάλος .

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Έρευνας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μελλοντική έντονη λειψυδρία . Η Ελλάδα βρισκόμενη στην 28η θέση , αντιμετωπίζει πιθανότητα μεγαλύτερη   του 80% , να στερηθεί  το απαραίτητο για τη διαβίωση του πληθυσμού και την κάλυψη των αναγκών της σε νερό.

Η προσπάθεια όλων μας για ορθολογική χρήση του νερού είναι απαραίτητη , ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος έλλειψής του. Για αυτό παρακαλούνται όλοι οι δημότες να περιορίσουν την κατανάλωση του νερού σε απολύτως αναγκαίες χρήσεις , προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στην ομαλή υδροδότηση των δημοτικών και τοπικών διαμερισμάτων και οικισμών του Δήμου.

Υπενθυμίζουμε , για ακόμα μια φορά , ότι το νερό προσφέρεται αποκλειστικά για την υδροδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και όχι για άλλες χρήσεις , όπως είναι το πότισμα κήπων, κτημάτων και περιβολιών.

Συνιστάται ειδικά σε περιοχές που εμφανίζονται τα φαινόμενα ανεπάρκειας νερού   να περιοριστεί η χρήση του στα απολύτως αναγκαία.

Σε διαφορετική περίπτωση η Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α. θα προχωρήσει σε περιοδικές διακοπές της υδροδότησης προκειμένου να επιτύχει την καλύτερη δυνατή επάρκεια σε όλους τους οικισμούς .

Ο περιορισμός της άσκοπης κατανάλωσης νερού πρέπει να γίνει συνείδηση όλων των Δημοτών . Ο καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν συχνά τις παροχές , τα φρεάτια ύδρευσης , τους υδρομετρητές και να ενημερώνουν την  Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α για διαρροές και ελαττωματική λειτουργία .

ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΟΛΩΝ ΜΑΣ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ"

Πηγή Δ.Ε.Υ.Α.Κ.Α.
 

  • #2. "ΝΕΡΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΖΩΗ!!!

    Πραγματοποιήθηκε προχτές επίσκεψη μελών του Συλλόγου μας μαζί με τον αντιδήμαρχο Δ. Ε. ΑΥΛΩΝΟΣ κ. Κότσαρη στις πηγές του χωριού μας. Κοινή διαπίστωση είναι η αναγκαιότητα εκμετάλλευσης και αξιοποίησης των πηγών. Δεν είναι θέμα απλής προτεραιότητας αλλά ΑΝΑΓΚΗΣ. Η πρόληψη είναι και η καλύτερη αντιμετώπιση, στο πρόβλημα της εντονότερης ανεπάρκειας νερού.

    ΠΟ.Σ.Ν.Α"
    Πηγή Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Αυλωναρίου

    Ναταλία Νάτσου-Παπακωνσταντίνου

νεροαα.jpg
33436557_1886801811365056_2656314238942838784_n.jpg
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια για 24 ώρες..

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια για 24 ώρες..

Χορευτικό και όχι μόνο, Καλοκαίρι 2018..

Χορευτικό και όχι μόνο, Καλοκαίρι 2018..